-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 10 05

Bandymas pramušti sieną: šokėjas ant ledo lietuvis Deivydas Stagniūnas savo partnerei amerikietei Isabellai Tobias prašo suteikti Lietuvos pilietybę

Penktadienį po pietų šokių ant ledo pora lietuvis Devidas Stagniūnas ir amerikietė Isabella Tobias pravers Vilniuje įsikūrusios Prezidentūros duris ir įteiks dokumentus kanceliarijos darbuotojams. Tai bus prašymas JAV pilietei I.Tobias išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę.
Isabella Tobias
Isabella Tobias / Luko Balandžio nuotr.

Ar bus leidžiama šiai šokėjų porai oficialiai atstovauti Lietuvai tarptautinėse varžybose ir Sočio olimpiadoje, priklausys nuo mūsų valstybės prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Pilietybės reikalų komisijos. Tačiau per pastaruosius aštuonerius metus nė vienam užsienio sportininkui nebuvo išimties tvarka suteikta Lietuvos pilietybė.

„Tai antrasis mano bandymas dalyvauti olimpiadoje. Nejaugi ir vėl bus skaudi pamoka? Tai yra svajonė, kuri po šio neigiamo sprendimo gali sudužti. Aš noriu atstovauti savo šaliai, o ne kitai valstybei. Lietuvos vardą garsinti siekia ir Isabella,  todėl ji prašo mano gimtosios šalies pilietybės“, – teigė antrąkart Prezidentūrą „šturmuojantis“ D.Stagniūnas.

Aš noriu atstovauti savo šaliai, o ne kitai valstybei.

Prieš 2010 metų Vankuverio žiemos žaidynes D.Stagniūnas su buvusia savo partnere Katherine Copeley taip pat Prezidentūroje paliko prašymą merginai suteikti Lietuvos pasą, tačiau kelialapį į žiemos olimpiadą iškovojusi šokėjų pora liko prie suskilusios geldos.

Lietuvos prezidentė nepasirašė dekreto dėl pilietybės suteikimo, sportininkai nevyko į 2010-ųjų žaidynes, o po kurio laiko K.Copeley baigė sportinę karjerą.

„Kodėl mano partnerei turėtų būti suteikta pilietybė? Ji galėtų atstovauti Jungtinėms Valstijoms, bet mano šalis jai yra miela ir ji nereikalauja, jog aš priimčiau JAV pilietybės bei ginčiau šios valstybės garbę. Tikiuosi, kad prezidentė neatmes prašymo suteikti pilietybę“, – apie itin rimtą šokėjų poros žingsnį kalbėjo 27 metų D.Stagniūnas.

„Lieka vos 490 dienų iki Sočio olimpiados. Aš ne visada remiu idėją, kad reikėtų pritraukti kitų šalių sportininkus į mūsų šalies olimpinę rinktinę, bet tai išskirtinė pora. Ji nori ir gali atstovauti Lietuvai. Aš pasirašiau prašymą ir tarpininkavimo raštą Prezidentūrai, kad Isabellai vis dėlto būtų suteikta Lietuvos pilietybė“, – per ryte surengtą spaudos konferenciją sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas.

„Kodėl jus paliekate LTOK postą, kol dar neiškovotas pirmasis žiemos žaidynių medalis Lietuvai. Sočyje su Deividu ir Isabella galima būtų pabandyti laimėti apdovanojimą“, – olimpinio komiteto vadovą, kuris pranešė, jog traukiasi iš posto, bandė protinti Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė.

Luko Balandžio nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
Luko Balandžio nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas

„Jiems lieka vos vienas žingsnis iki olimpinių aukštumų ir yra tik viena kliūtis atstovauti Lietuvai bei džiuginti sirgalius. Kviečiu palaikyti tokius patriotus, kurie nori garsinti šalį“, – teigė poros palaikyti atėjęs garsiausias Lietuvos šokėjas ant ledo Povilas Vanagas.

„Aš lenkiu galvą prieš jus Isabella – išprotėjusią ir fantastišką“, – teigė teatro režisierė Dalia Ibelhauptaitė, prisiminusi, kad kažkada teigė, jog būtina džiaugtis ir padėti tiems, kurie nori būti Lietuvos piliečiais ir žada garsinti šalį.

„Pirmąją olimpiadą aš čiuožiau ne su Lietuvos pasu – man buvo padaryta išlyga. Po to jau būtų keista, jei man nebūtų leista atstovauti Lietuvai. Kokius šansus turi tęsti karjerą Deividas, jei jam nebus suteikta galimybė čiuožti su Isabella olimpiadoje? Tai būtų negerai ir neteisinga. Juk Lietuva neturi čiuožyklų ir daug čiuožėjų, kad galėtų nepriimti pagalbos. Pusę geriausių pasaulio čiuožėjų porų yra sudarytos iš skirtingų valstybių sportininkų, kuriems yra suteikta vienos šalies pilietybė. Lietuva nebūtų išskirtinis variantas“, – kalbėjo Lietuvos pasą gavusi šokėja ant ledo Margarita Drobiazko.

Paklausus, kas atsitiktų, jei ir vėl šokėjams ant ledo nebūtų galimybių startuoti olimpiadoje, D.Stagniūnas pasakė: „Tada reikėtų labai rimtai pagalvoti apie savo ateitį Lietuvoje.“

I.Tobias ir D.Stagniūnas spalio 17 dieną sezoną pradės prestižinėse „Grand Prix“ – „Skate America“ varžybose, vėliau startuos Europos čempionate, o kovo mėnesį pasaulio čempionate Kanadoje kausis dėl kelialapio į 2014-ųjų Sočio olimpines žaidynes.

Ypač sėkmingas I.Tobias ir D.Stagniūnui buvo 2012-ųjų metų Europos dailiojo čiuožimo čempionatas Šefilde, kur jie su trumpąja programa buvo net penkti, o bendroje įskaitoje devinti.

Taip pat pora labai sėkmingai startavo pasaulio taurės etape JAV, kur pirmą kartą po dešimties metų pertraukos iškovoję bronzos medalius, pakartojo Margaritos Drobiazko ir Povilo Vanago pasiekimą.

Šiuo metu mūsų sportininkai pasaulio šokių ant ledo reitingų lentelėje užima 15-tą vietą tarp 117 porų. Lietuvos šokių ant ledo pora šiame sezone pademonstravo geriausius rezultatus iš visų Lietuvos žiemos sporto šakų atstovų.

Luko Balandžio nuotr./Margarita Drobiazko, Deividas Stagniūnas, Isabella Tobias ir Povilas Vanagas
Luko Balandžio nuotr./Margarita Drobiazko, Deividas Stagniūnas, Isabella Tobias ir Povilas Vanagas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius