Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 28

Čempionui nereikės kautis – varžovų prieš rinkimus neliko

Mindaugas Bilius yra laimėjęs ne vienas sudėtingas varžybas, bet trečiadienį jam atiteks lengva pergalė.
Mindaugas Bilius Rio parolimpiadoje
Mindaugas Bilius Rio parolimpiadoje / Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr.

Parolimpinių žaidynių čempionas yra vienintelis kandidatas per Lietuvos parolimpinio komiteto generalinę asamblėją Vilniuje, kur trečiadienį vyks ir prezidento rinkimai.

Kartu tai bus paskutinė diena poste Vytautui Kvietkauskui, kuris vadovavo parolimpiečiams net šešias kadencijas.

Septintosios jis nebesieks. „Man šios pareigos yra tapusios rutina, – sakė V.Kvietkauskas. – Iš vienos pusės viskas pažįstama ir prognozuojama, iš kitos pusės – reikia naujų idėjų ir jų įgyvendinimo būdų“.

V.Kvietkauskas vadovavo Lietuvos parolimpiniam komitetui nuo 1992 metų. 2005 metais jis buvo palikęs šias pareigas, bet vėl buvo išrinktas 2009 metais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Parolimpinio komiteto prezidentas Vytautas Kvietkauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Parolimpinio komiteto prezidentas Vytautas Kvietkauskas

Buvęs žurnalistas ir Seimo narys tvirtino, jog bus pasirengęs pasidalyti patirtimi, nepaisant M.Biliaus kritikos sviedinių pastaruoju metu.

Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse auksą rutulio stūmimo rungtyje ir sidabrą disko metimo rungtyje iškovojęs M.Bilius kaltino V.Kvietkauską neveiklumu.

„Aš jam sakiau, kad pildamas purvą ant manęs, jis pila purvą ant viso parolimpinio komiteto. Tačiau galbūt tai yra brandos klausimas“, – sakė V.Kvietkauskas.

Jis mano, kad Parolimpiniam komitetui pavyko nuveikti darbų keičiant žmonijos požiūrį į neįgaliuosius. „Didžiausia bėda slypi žmonių galvose, – sakė V.Kvietkauskas. – Kažkada reikėjo aiškinti kaip turi būti įrengti šaligatviai neįgaliesiems. Nors galvosena keičiasi, dar ne visi sveikieji suvokia, kad rūpintis neįgaliaisiais yra ne labdara, o pareiga“.

Atėjo laikas užleisti jaunimui kelią

V.Kvietkauskas teigė, pagaliau gavęs Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento vadovo pritarimą, kad parolimpiečiai būtų priimti į Lietuvos olimpinio sporto centrą. To buvo siekiama daug metų ir taip buvo galima išvengti nesusipratimo, kai dėl itin mažo atlygio Lietuvos golbolo rinktinę paliko jos treneris Karolis Levickis.

Nepavyko išspręsti rentų klausimo, bet V.Kvietkauskas mano, kad valstybės pinigais pasižymėjusiems atletams būtų išspręstos tik kelių atletų problemos.

„Svarstymų yra daug, bet reikia sprendimų. Atėjo laikas užleisti jaunimui kelią. Kaip valstybė, mes judame į priekį. Galbūt nauji žmonės suteiks pagreitį“, – kalbėjo V.Kvietkauskas.

Pakonkuruoti su M.Biliumi galimybę svarstė Parolimpinio komiteto generalinis sekretorius Gintaras Zavadskis.

Jis teigė, kad kandidatūrą buvo palaiminusi Anatolijaus Čiupkovo vadovaujama neįgaliųjų federacija. Neįgaliųjų parolimpinio komiteto prezidentą rinks trys asociacijos nariai. Jais yra neįgaliųjų sporto federacija, aklųjų sporto federacija ir parolimpinio sporto rėmimo fondas. Kiekviena organizacija balsavime turi po 7 balsus.

Nors G.Zavadskio kandidatūra buvo iškelta, paskui jis nebuvo įtrauktas į delegatus generalinėje asamblėjoje. Todėl su M.Biliumi nekovos, įtaręs nešvarius neįgaliųjų federacijos žaidimus: „Kažkaip keistai jie pasielgė. Tačiau, jei manęs nepalaiko, aš nepretenduosiu“.

Trečiadienį su pareigomis parolimpiniame komitete atsisveikinsiantys vadovai neturi abejonių dėl M.Biliaus pergalės rinkimuose, bet nėra tokie tikri, kaip jam pavyks atlikti didesnius darbus.

„Jis labai norėjo veikti – duosime pasireikšti, – sakė G.Zavadskis. – Tačiau iki šiol nesu girdėjęs, kad sporto organizacijai vadovautų sportininkas“.

15min vaizdo konferencijoje – čempionas Mindaugas Bilius
15min vaizdo konferencijoje – čempionas Mindaugas Bilius

Tą pačią problemą pabrėžė ir V.Kvietkauskas. „Jam esu sakęs, kad jis turi sportuoti ir parvežti į Lietuvą daugiau medalių. Šiuo atveju, jam grės interesų konfliktas, nes būdamas Parolimpinio komiteto prezidentu, jis turės priimti sprendimus dėl pačių sportininkų, tarp kurių yra ir pats“.

V.Kvietkauskas teigė, jog paliks įpėdiniui 30 tūkst. eurų kasoje, nors ir nežinojo, koks yra metinis Parolimpinio komiteto biudžetas. „Federacijos gyvena atskirai, bet finansinė padėtis nėra prasta. Gyvenome taupiai“, – tvirtino V.Kvietkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius