-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 08

Propagandinis „Gazprom“ desantas Lietuvoje – po skylėta ledo ritulio skraiste

Ketvirtadienį Elektrėnuose įvyks neregėtas mačas – susikaus Lietuvos ir Rusijos ledo ritulio rinktinės. Tokią žinią jau savaitę skleidžia viešųjų ryšių specialistai. Toks mačas būtų svajonė kiekvienam ledo ritulio gerbėjui, nes Rusijos rinktinė yra viena stipriausių pasaulyje jau daug metų. Tačiau pasirodo, kad reklama nuo realybės skiriasi kaip naktis nuo dienos: Lietuvos „rinktinė“ surankiota iš visų pašalių, joje net yra latvių, o po Rusijos rinktinės pavadinimu slepiasi Rusijos koncerno „Gazprom“ vadovai ir iš koncerno kišenės besimaitinančios praeities žvaigždės. Šį mačą finansuoja koncernas „Achema“, kuris niekaip iš „Gazprom“ neišsidera pigesnių dujų.
Aleksandras Medvedevas yra ne tik „Gazprom“ vienas iš vadovų, bet ir KHL prezidentas
Aleksandras Medvedevas yra ne tik vienas „Gazprom“ vadovų, bet ir KHL prezidentas / gazpromexport.ru

Jau savaitę viešųjų ryšių specialistai, apeidami tam tikrus kampus, platina informaciją, kad spalio 9 dieną, ketvirtadienį, Elektrėnuose vyks puikus renginys – 19 valandą žais Lietuvos ir Rusijos ledo ritulio rinktinės, gros graži muzika, dainuos neįvardinti atlikėjai. Bet tai – ir viskas.

Rungtynės tarp Lietuvos ir neva Rusijos rinktinių yra tik galima priedanga į mūsų šalį atvykti vienam aukščiausių Rusijos dujų milžinės bendrovės „Gazprom“ šulų – „Gazprom“ vadovo Aleksejaus Milerio pavaduotojui Aleksandrui Medvedevui.

Net ir apie komandų sudėtis, likus mažiau nei savaitei iki mačo, nieko nebuvo aišku – į renginį buvo viliojama naujiena, kad specialiai šioms varžyboms iš JAV atskris ir nacionalinės ekipos marškinėlius vilkės garsus praeityje ledo ritulininkas Darius Kasparaitis.

Tačiau galiausiai netikėto mačo „yla“ pradėjo lįsti iš maišo – rungtynės tarp Lietuvos ir neva Rusijos rinktinių yra tik galima priedanga į mūsų šalį atvykti vienam aukščiausių Rusijos dujų milžinės bendrovės „Gazprom“ šulų – „Gazprom“ vadovo Aleksejaus Milerio pavaduotojui Aleksandrui Medvedevui.

Norėjo susitikti su A.Butkevičiumi?

Svarstoma, kad šio pagal svarbą antrojo „Gazprom“ hierarchijoje žmogaus atvykimas į Lietuvą gali būti savotiškas bandymas derėtis su mūsų šalies vadovybe dėl dujų eksporto į Lietuvą apimčių kainų.

Tiesa, kad „yla“ nebūtų tokia akivaizdi, vienas „Gazprom“ vadovų vadinamas didžiuliu ledo ritulio gerbėju – prie A.Medvedevo pavardės puikuojasi prierašas, kad jis yra rusų KHL (Kontinentinės ledo ritulio lygos) prezidentas.

Tiesa, kad „yla“ nebūtų tokia akivaizdi, vienas „Gazprom“ vadovų vadinamas didžiuliu ledo ritulio gerbėju – prie A.Medvedevo pavardės puikuojasi prierašas, kad jis yra rusų KHL (Kontinentinės ledo ritulio lygos) prezidentas.

A.Medvedevas ketvirtadienio vakarą ketina čiuožti Elektrėnų ledo ritulio arenoje ir žaisti su lietuviais.

Tačiau į Lietuvą atvykstanti neva Rusijos rinktinė yra ne kas kitas, o „Gazprom“ bendrovės surinktas buvusių garsių ledo ritulininkų būrelis, kuris oficialiai vadinasi „Gazprom Export“ ir yra vienas iš šios bendrovės propagandinio skyriaus kozirių.

Elektrėnuose žais senukai – 12 sezonų NHL lygoje žaidęs Aleksejus Jašinas, buvęs „Buffalo Sabres“ ritulininkas Viktoras Gordijukas, „Tampa Bay Lightning“ žaidėjas Aleksandras Charitonovas, 1992 metų olimpinis čempionas, o dabar KHL žaidėjų asociacijos pirmininkas Andrejus Kovalenka ir kiti.

„Gazprom Export“ rinktinei vadovaus du kartus olimpinis čempionas Sergejus Makarovas, kuris yra didelis Rusijos prezidento Vladimiro Putino gerbėjas, ne kartą jam nuolankiai dėkojęs už visus darbus. Jo darbovietė – Valstybinis sporto komitetas, kuriame S.Makarovas yra atsakingas už sporto renginių organizavimą užsienyje.

BFL/Ingos Juodytės nuotr./Algirdas Butkevičius
BFL/Ingos Juodytės nuotr./Algirdas Butkevičius

Neoficialiai buvo kalbama, kad A.Medvedevas į Lietuvą turėjo atvykti susitikti su mūsų šalies premjeru Algirdu Butkevičiumi, kurį pažįsta asmeniškai – Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse A.Medvedevas dalyvavo „Gazprom“ vadovų ir A.Butkevičiaus porą dienų trukusiose derybose dėl dujų kainos Lietuvai.

A.Butkevičius tuomet tikino, kad „Gazprom“ pateikti pasiūlymai jam priimtini. Tačiau atrodo, kad A.Medvedevui Vilniuje nepavyks susitikti su A.Butkevičiumi – kol jis lankysis Lietuvoje, A.Butkevičius vieši su vizitu JAV.

Energetikos ministerijos atstovė Ieva Petuškaitė 15min.lt teigė, kad naujasis ministras Rokas Masiulis neplanuoja jokių susitikimų su Lietuvoje viešėsiančiu A.Medvedevu. Pasak jos, tokios iniciatyvos neparodė pats „Gazprom“.

Kam reikia tokių rungtynių?

„Gazprom“ desantą „aptarnauja“ ir vizitą Lietuvoje bando sustyguoti šį sezoną tarsi Pilypas iš kanapių išdygęs Vilniaus „Žalgirio“ ledo ritulio klubas, perėmęs praėjusį sezoną išnykusios sostinės „Baltica“ ekipos pareigas.

Šis rusų projektas dalyvauja KHL antros lygos kovose, o klubą sudaro daugiausiai Rusijos atstovai – 11 ledo ritulininkų. Iš 24 sportininkų – vos 5 lietuviai, o kiti yra suomis, kazachas, baltarusiai, italas, latviai ir estas. Klubo pavadinimas „Žalgiris“ rašomas kirilika, o klubo savininkai slepiasi, viešinamas tik rėmėjas – – koncernas „Achema“.

„Gazprom Export“ komandai varžovo mūsų šalyje ieškojo „Žalgirio“ klubo vienas vadovų – Sergejus Rybakovas. Pradžioje jis su portalo 15min.lt žurnalistais žadėjo pasikalbėti, tačiau aiškino, kad yra labai užimtas, o jau vėliau net nekėlė mobiliojo telefono ragelio.

„Žalgirio“ ledo ritulio ekipos viceprezidentas rinko garsesnius ir žinomus Lietuvos ledo ritulininkus, kviesdamas sužaisti rungtynes su Rusijos ekipa.

Keli ledo ritulininkai atsisakė šio siūlymo, tačiau kita dalis mūsų ir Latvijos ledo ritulininkų sutiko. Tačiau daug žaidėjų atsisako kalbėti apie šias rungtynes.

Keli ledo ritulininkai atsisakė šio siūlymo, tačiau kita dalis mūsų ir Latvijos ledo ritulininkų sutiko.

Tačiau daug kalbintų žaidėjų atsisako kalbėti apie šias rungtynes. Tokia paskubomis surinkta komanda skambiai vadinama Lietuvos ledo ritulio „rinktine“.

Kaip sužinojo 15min.lt, nė vienam iš varžybose dalyvausiančių Lietuvos ledo ritulininkų nežadėtas atlygis. Greičiausiai, pinigai galėjo būti skirti tik rungtynių žvaigždei – Dariui Kasparaičiui, kuris specialiai šiai dvikovai antradienį atvyko iš JAV.

Neoficialiai teigiama, kad „Gazprom Export“ komandai atstovaujančios buvusios ledo ritulio žvaigždės už tokius pasirodymus ima nemenką honorarą – Vokietijos spauda rašė, kad vieno žaidėjo pasirodymas įkainotas nuo 5 tūkst. eurų. Prieš metus Berlyne vykusiame ledo ritulio turnyre „Gazprom“ ledo ritulininkai tapo nugalėtojais, o vadovybė nepagailėjo premijų sportininkams.

Alfredo Pliadžio nuotr./Darius Kasparaitis
Alfredo Pliadžio nuotr./Darius Kasparaitis

„Smagu bus pamatyti savo draugus, kartu su jais čiuožti ant ledo ir pasivaržyti. Tikrai kviečiu visus ledo ritulio mylėtojus atvykti į Elektrėnus ir apsilankyti šiame nuotaikingame renginyje“, – prieš kurį laiką teigė Lietuvos komandos kapitonas D.Kasparaitis.

D.Kasparaitis visuomet palaikė Rusijos ledo ritulį, su šios šalies rinktine iškovojo didžiausias savo pergales ir net buvo kviečiamas treniruoti rusų jaunimą.

Šių metų kovo mėnesį Rusijos ledo ritulio federacijos prezidentas Vladislavas Tretjakas kalbėjo apie „savąjį“ D.Kasparaitį.

„Planuojame, kad prie darbo su Rusijos jaunimo rinktine pajungsime mūsų šalies specialistus – Darių Kasparaitį, Aleksejų Jašiną ir kitus“, – kalbėjo praeityje garsus Rusijos ledo ritulio rinktinės vartininkas, o dabar Federacijos vadovas bei V.Putino garbintojas V.Tretjakas.

Prie mačo rengimo prisidėjo ir „Achema“

Portalui 15min.lt apie būsimas rungtynes pavyko pasikalbėti su Vilniaus „Žalgirio“ ledo ritulio komandos direktoriumi Andrejumi Silinu, kuris atskleidė, kad rungtynes finansuoja klubo generalinis rėmėjas koncernas „Achema“.

Šis koncernas pastaruosius mėnesius yra krečiamas akcininkų nesutarimų ir nesėkmingai su „Gazprom“ derasi dėl dujų kainų kitiems metams.

– Nuo kada buvo planuojamas mačas tarp Lietuvos ir Rusijos ledo ritulininkų?

– Mano duomenimis, pradėjome galvoti dar rugpjūtį, o viskas galutinai paaiškėjo tik praėjusios savaitės pabaigoje.

– Ar norui surengti šias rungtynes turėjo įtakos tai, kad Rusijos ekipos gretose žaidžia vienas „Gazprom“ vadovų A.Medvedevas?

– Konkrečiai negaliu atsakyti. Mes tikrai nederinome klausimo su A.Medvedevu. Mes rungtynių klausimus derinome tik su klubu ir jo atstovais. Ir negaliu konkrečiai pasakyti, ar  rungtynės derintos su A.Medvedevu.

Kęstučio Vanago/BFL nuotr./„Achema“
Kęstučio Vanago/BFL nuotr./„Achema“

– Bet klubo vadovas yra A.Medvedevas?

– Konkrečiai su juo nekalbėjome. Su komanda.

– Kas finansuoja šias rungtynes ir kiek kainuos šis renginys?

– Finansuoja „Žalgirio“ ledo ritulio klubas ir jo generalinis rėmėjas. Iš esmės – generalinis rėmėjas remia, o klubas organizuoja. Dabar labai daug darbų, tad sunku pasakyti, kokia sąmata yra – dabar viešbučius užsakinėjame.

– Kas yra „Žalgirio“ ekipos generalinis rėmėjas?

– Pas mus internetiniame puslapyje yra. Tai koncernas „Achema“.

Negaliu pasakyti. Mes tik turime jo lėktuvo bilietą.

– Mūsų žiniomis, Dariui Kasparaičiui už atvykimą yra sumokėta.

– Negaliu pasakyti. Mums buvo pristatytas tik D.Kasparaičio lėktuvo bilietas.

– Tai jį apmokėsite?

– Nežinau. Tokios informacijos aš neturiu. Negaliu nieko konkrečiai atsakyti

– Tai iš kur tas bilietas?

– Mums jį pristatė, kad žinotume, kada Darius atskrenda į Lietuvą.

– Ką tai reiškia?

– Mes su D.Kasparaičiu šiandien susitiksime ir viską apšnekėsime.

„Gazprom Export“ ir Lietuvos ledo ritulio rinktinių sudėtys

Lietuvos rinktinė

Gynėjai: Darius Kasparaitis, Raimondas Minkevičius, Andrius Jadkauskas, Sergejus Krumkačas, Vadimas Jakuta, Dangyras Rimkus, Darius Janušonis, Tomas Vyšniauskas.

Puolėjai: Dainius Bauba, Dmitrijus Bernatavičius, Saulius Limontas, Valdas Škadauskas, Vladimiras Fiščevas, Andrejus Simankovas, Raimondas Štrimaitis, Aigaras Ciprusas (Latvija), Rolandas Bučys, Dovydas Kulevičius, Sergejus Normundas (Latvija), Juris Savickis.

Vartininkai: Andrius Kaminskas, Jonas Žydelis.

Treneris: Viktoras Seninas.

„Gazprom Export“

Gynėjai: Rustemas Kamaletdinovas, Sergejus Siominas, Nikolajus Ignatovas, Nikolajus Siominas, Jevgenijus Petrochininas, Jurijus Jašinas, Aleksejus Podalinskis.

Puolėjai: Viktoras Gordijukas, Aleksandras Medvedevas, Aleksandras Charitonovas, Michailas Merkulovas, Vladislavas Poperčnyj, Igoris Boriskovas, Andrejus Kovalenka, Dmitrjus Tepliakovas, Dmitrijus Gogolevas, Aleksejus Jašinas.

Vartininkai: Andrejus Malkovas, Maksimas Michailovskis.

Treneris: Sergejus Makarovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius