Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 22

Geriausi Lietuvos stalo tenisininkai kovojo ne prie stalo

Kaune praėjusį šeštadienį vyko geriausių Lietuvos stalo teniso žaidėjų TOP–12 varžybos, savo svarba neprilygstančios tik šalies čempionatui. Bet vyrų turnyras pavirto farsu, nes didžioji dauguma dalyvių protestuodami iškeliavo namo.
Stalo teniso raketė
Stalo tenisas / „15min” nuotr.

Protesto priežastis – paskutinę akimirką į dalyvių sąrašą įtrauktas 17–metis Tomas Mikutis. Jam papildoma, tryliktoji vieta varžybose buvo skirta Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) Vykdomojo komiteto sprendimu likus parai iki turnyro.

„T.Mikutis – vienas perspektyviausių Lietuvos stalo tenisininkų. Jis kilęs iš Šilalės, rungtyniauja Vokietijoje, trečiojoje pagal pajėgumą lygoje. Į Lietuvą Tomas grįžta retokai. Bet kaip tik dabar jis parvažiavęs, todėl treneriai paprašė padaryti išimtį ir leisti T.Mikučiui dalyvauti TOP–12 turnyre. Žinoma,  kreiptasi labai vėlai. Bet skubiai parengėme raštą, išsiuntėme Vykdomojo komiteto nariams ir penktadienį nutarėme praplėsti dalyvių sąrašą. Pranešėme varžybų vyriausiajame teisėjui, trenerių tarybai. Tačiau nežinau, ar treneriai apie tai pasakė žaidėjams. Gal ir ne“, – svarstė LSTA prezidentas Rimgaudas Balaiša.

Susirinkę į varžybas kai kurie kiti tenisininkai pasipiktino sužinoję, jog turės dar vieną konkurentą.

„Kilo konfliktas. O teisėjai, kaip išsiaiškinau, ne ėmė spręsti nesutarimus, bet rėžė žaidėjams „Ne jūsų reikalas“ ar panašiai”, – sakė R.Balaiša.

Keli labiausiai nepatenkinti stalo tenisininkai pareiškė, jog nežais turnyre. Jų pavyzdžiui pasekė ir beveik visi kiti dalyviai.

Liko tik T.Mikutis ir dar vienas šalies teniso talentas Alfredas Udra, kuriuos R.Balaiša vadina Lietuvos teniso ateitimi.

Anot LSTA prezidento, TOP–12 varžybose anksčiau kelis kartus buvo padaryta išimtis ir leista rungtis trylikai žaidėjų.

„O šįkart padarėme išimtį perspektyviausiam šalies stalo tenisininkui. Jis šiemet puikiai pasirodė Europos jaunių čempionate, todėl norėjome paskatinti vaikiną“, – aiškino R.Balaiša.

Žemyno jaunių pirmenybėse Lietuvos rinktinė, kurią sudarė T.Mikutis, A.Udra ir Arnoldas Domeika, pateko į aukščiausiąjį divizioną ir kitąmet kovos dėl 1–16 vietų. Turkijoje vykusiame čempionate iš mūsų šalies jaunių geriausiai pasirodė T.Mikutis – 9 pergalės ir 1 pralaimėjimas.

T.Mikutis ir A.Udra su vyresniais žaidėjais rudenį atstovavo Lietuvos nacionalinei komandai ir suaugusiųjų Europos čempionate, kuriame liko 31–oje vietoje.

„Į suaugusiųjų Europos čempionatą T.Mikutį paėmėme, galima sakyti, avansu. Jau tada kai kurie vyresni žaidėjai piktinosi. O dabar jiems dar labiau nepatiko, kad Tomas pateko į TOP–12 varžybas. Beje, kai kurie veteranai  vėliau sakė: „Visi išvažiavo, negi aš liksiu. Nepatogu“. Labiausiai nepatenkinti tie, kurie balansuoja ant patekimo į rinktinę ribos ir norėtų, kad jaunas žaidėjas dar kelerius metus į ją nepatektų. O TOP–12 yra vienas iš atrankos į rinktinę etapų”, – kalbėjo R.Balaiša.

Asociacijos vadovo nuomone, turnyro dalyviai galėjo savo pranašumą įrodyti žaisdami, o ne protestuoti.

TOP–12 tunyro dalyvių sąrašas sudaromas pagal šalies vyrų reitingą. Į varžybas patenka ir keli tenisininkai iš Lietuvos jaunių TOP–12 varžybų.

Šalies suaugusiųjų reitingo turnyruose nežaidžiantis T.Mikutis į vyrų TOP–12 galėjo patekti tik per  jaunių TOP–12 varžybas. Tačiau negalėjo jose dalyvauti dėl kovų Vokietijos pirmenybėse.
 
„Ten Tomui puikiai sekasi. Be to, vokiečiai tikrai nederina savo varžybų tvarkaraščių su Lietuvos jaunių turnyrais. Todėl kito kelio, kaip išimtinis, T.Mikutis neturėjo. Po Naujųjų Europos reitinge jis turėtų patekti tarp 40 stipriausiųjų. Lietuvos vaikinų ar vyrų grupėje tai labai geras rezultatas“, – teigė R.Balaiša.

Šiuo metu Europos jaunių reitinge T.Mikutis yra 63–ioje vietoje. A.Udra žengia 56–tas.

Pasaulio vyrų reitinge Lietuvos stalo tenisininkai yra toli nuo lyderių. Į pirmąjį tūkstantį patenka: 549. Kęstutis Žeimys, 574. Gintautas Juchna, 667. Algirdas Skirgaila, 706. Alfredas Udra, 743. Tomas Mikutis, 755.Valdas Martinkus, 896. Arnoldas Domeika, 929. Marius Bučys.

Šių metų Europos čempionate Lietuvos rinktinėje žaidė K.Žeimys, A.Udra, T.Mikutis ir Matas Vilkas (1003–ioji vieta pasaulyje).

Į moterų reitingo pirmąjį tūkstantį patenka dešimt lietuvių, o aukščiausiai pakilusi yra 590–ąją vietą užimanti šių metų Europos čempionato asmeninių bei mišrių dvejetų  varžybų bronzos ir moterų dvejetų aukso laimėtoja Rūta Paškauskienė. Beje, ji nedalyvavo Lietuvos TOP–12 moterų varžybose. Jas laimėjo Eglė Stuckytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius