Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 26

Geriausių Europos beisbolo teisėju pripažintas Arnoldas Ramanauskas: „Apie tai, kad tapau geriausiu, tikrinausi per facebooką“

Vasario 14-15 d. Prahoje vyko Europos beisbolo konfederacinjos (CEB) ir softbolo federacijos (ESF) kongresas. Jis buvo ypač sėkmingas Lietuvos beisbolui. Pirmąkart Lietuvos beisbolo istorijoje Lietuvos teisėjas Arnoldas Ramanauskas buvo pripažintas 2013 metų geriausiu Europos beisbolo teisėju.
Arnoldas Ramanauskas
Arnoldas Ramanauskas
Temos: 1 Beisbolas

– Kada ir kokiomis aplinkybėmis susipažinote su beisbolo sporto šaka?

– 1986 metais, skaitydamas „Sovietskij sport“ apie beisbolo įtraukimą į olimpinių žaidynių programą. Iki to laiko buvau skaitęs taisyklių aprašymą enciklopedijoje, bet nieko nesupratau.

– Ar teko paragauti žaidėjo duonos?

– Žaidžiau Utenos „Lituanicoje“ 1988-89 m. pirmos bazės gynėju. Oficialiose rungtynėse Lietuvoje nesu gavęs nė vieno straikauto. Vienintelį kartą buvau „nuginkluotas“ Taline.

– Kada pradėjote teisėjauti?

– Pirmą kartą teisėjavau rungtynėms Kaune 1988-aisiais. Prisimenu, kad viena komanda buvo Kauno „Era“, kurios metiku žaidė šiandien jau vienas labiausiai patyrusių beisbolo trenerių Lietuvoje Virmidas Neverauskas. Iš jo veido išraiškos tada mačiau, kad jis nesidžiaugė tuo, kaip aš teisėjauju.

1989 m. dalyvavau visasąjunginiame beisbolo teisėjų seminare ir buvau atrinktas, kartu su dar 4 teisėjais iš Lietuvos teisėjauti SSSR čempionatams.

– Kur teko teisėjauti, garsiausi čempionatai?

– 1989 m. I SSSR beisbolo čempionatas, įskaitant superfinalo rungtynes Kijeve ir Maskvos sr. 1992 – 2013 m. Europos B grupės čempionatai kas dvejus metus, Europos klubų taurės turnyrai, Europos jaunių, jaunučių, berniukų čempionatai. 2005 m. Mažosios beisbolo lygos Pasaulio serijos turnyras JAV. 2008 m. Pasaulio studentų čempionatas Čekijoje.

– Prisiminkite kokį nutikimą teisėjaujant...

– 1992 m. Europos B grupės čempionatas Vokietijoje. Buvau paskirtas bazės teisėju pusfinalio rungtynėse tarp Vokietijos ir Lietuvos. Stengiausi būti objektyvus, tačiau kai vokiečių metikas padarė nežymią klaidelę, kurios kiti teisėjai nesureikšmino, nesusilaikiau ir paskyriau boką (beisbolo terminais – metiko klaida).

Tai leido Lietuvos rinktinei pelnyti tašką ir išlaikyti įtampą rungtynėse, kurias, nors lietuviai ir pralaimėjo, galima vadinti vienomis įsimintiniausių Lietuvos beisbolo istorijoje dėl to, kad nedaug trūko, jog Lietuva būtų pateikusi didelę staigmeną, įveikdama čempionato šeimininkus. Juokaudamas sakau, kad vieną tašką Lietuvos rinktinei esu uždirbęs ir aš.

– Kaip žiūri šeima į teisėjavimą? Toleruoja, ar ne?

– Žmona visada džiaugiasi, kai galime savaitgalius ir atostogas leisti kartu, tačiau supranta, kad mano aistra beisbolui niekur nedings. Būna, kad į varžybas keliauju kartu su šeima. Jaunesnysis trimetis sūnus nepamiršta kone kas vakarą pasiūlyti pažaisti beisbolą.

– Kodėl beisbolas toks nepopuliarus Lietuvoje?

– Lietuva čia niekuo neišsiskiria iš visos Europos. Beisbolo bendruomenė nėra gausi visame žemyne. Tai lemia susiklosčiusios tradicijos. Europiečiai pirmenybę skiria kitiems sporto žaidimams. Skirtingai nei JAV, centrinėje Amerikoje ar Azijoje, Europoje beisbolo beveik nerodo televizija. Tai riboja galimybes labiau pažinti šį puikų žaidimą.

– Kokios problemos kamuoja Lietuvos beisbolą?

– Didžiausia problema – specializuotų beisbolo aikščių nebuvimas Lietuvoje. Todėl negalime surengti rimtų tarptautinių turnyrų, tuo pačiu labiau populiarinti beisbolą.

Taip pat beisbolo entuziastams sunku įtikinti savivaldybes skirti daugiau lėšų beisbolo klubams ir infrastruktūrai, nes savivaldybėse vyrauja inertiškumas. Klerkams vis dar atrodo, kad krepšinio ar futbolo komandos trečioje pagal pajėgumą Lietuvos lygoje yra svarbiau negu už tuos pačius pinigus galimybė turėti europinio lygio beisbolo komandą.

– Kokiose varžybose dar norėtumėte teisėjauti?

– Pasaulio čempionatuose, ypač kur nors Azijoje ar centrinėje Amerikoje, nes ten rungtynes stebi dešimtys tūkstančių žiūrovų, varžybų atmosfera visai kitokia.

– Kaip sužinojote, kad esate išrinktas geriausiu 2013 m. Europos beisbolo teisėju? Ar apie tai nujautėte?

– Sužinojau, gavęs žinutę telefone iš Lietuvos beisbolo asociacijos gen. sekretoriaus E. Matusevičiaus, kuris tuo metu kaip tik dalyvavo Europos beisbolo konfederacijos kongrese Prahoje, kur ir buvo paskelbta ši nominacija. Nepatikėjau, todėl iš karto pasitikrinau feisbuke, kur, Europos beisbolo teisėjų grupėje apie tai jau irgi buvo paskelbta. Nei tikėjausi, nei nujaučiau, kadangi paprastai metų teisėjo titulą gauna Europos beisbolo šalių lyderių – Italijos, Nyderlandų, Ispanijos, Čekijos – atstovas. (Europos beisbolo konfederacijos kongreso metu prizą skirtą A.Ramanauskui atsiėmė asociacijos generalinis sekretorius E.Matusevičius, bet čia pat iš susijaudinimo, „ar iš pavydo“ (E.Matusevičius irgi teisėjauja) jis stiklinį prizą sudaužė).

– Ar Lietuvoje dar yra gerų beisbolo teisėjų?

– Esame keturiese, teisėjaujantys Europos oficialioms varžyboms. Tik mano patirtis daug didesnė. Beisbolo teisėjas turi pastoviai tobulintis, dalyvauti tarptautiniuose teisėjų seminaruose ir stovyklose, beje, paprastai už savo pinigus. Turėdamas entuziazmo, manau, kas nors iš lietuvių galėtų pakartoti mano sėkmę.

– Ką dar veikiate be teisėjavimo?

– Beisbolas yra hobis, turininga laisvalaikio leidimo forma, todėl, duonai užsidirbu teikdamas buhalterines paslaugas smulkiam verslui. Be to ištisus metus žaidžiu paplūdimio tinklinį, plaukioju baseine. Su keletu entuziastų pradėjome Vilniuje propaguoti ir lėtojo softbolo žaidimą, kuris yra puikus būdas įdomiai leisti laiką gryname ore visai šeimai kartu.

– Ką pakeistumėte beisbolo teisėjavime?

– Įvesčiau geltonas ir raudonas korteles. Nes dabar įspėjant ar šalinant žaidėjus tenka garsiai šaukti ir mojuoti ranka, todėl šiek tiek pavydžiu kitų žaidimų teisėjams, kurie naudoja korteles.

– Kaip ilgai dar ruošiešiatės teisėjauti ir teisėjauti gerai?

– Amžius beisbolo teisėjui nėra lemiamas faktorius, kaip tarkime, futbole, kur galioja nustatytas cenzas. Kol akys gerai mato ir lankstosi keliai niekas neturėtų kliudyti gerai teisėjauti, o sukaupta patirtis – tik padėti. Tikrai nesiruošiu kol kas mesti šio reikalo.

– Ar beisbolas taps vėl olimpine sporto šaka?

– Labai norėčiau. Ir nors paties žaidimo esmė nuo to, ar jis yra olimpinių žaidynių programoje, ar ne, nesikeičia, sporto valdininkų požiūris į olimpines ir ne olimpines šakas labai skiriasi. Būtent dėl to tiek daug pastangų deda viso pasaulio beisbolo ir softbolo bendruomenės, kad šie žaidimai sugrįžtų į olimpiadas. Vėliausi įvykiai rodo, kad tai labai realu, ir, kad Tokijo olimpinėse žaidynėse beisbolas ir softbolas bus.

– Ką norėtumėte palinkėti Lietuvos beisbolui?

– Daugiau naujų entuziastų ir daugiau entuziazmo esamiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius