-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 07 13

Jurgio Kairio organizuotose varžybose nugalėjo ispanas Castoras Fantoba (nuotraukos)

Pagal Jurgio Kairio sukurtas „JK Formula“ taisykles organizuotų „FAI Mamaia – World Elite Aerobatic Formula“ varžybų nugalėtoju tapo Castor Fantoba, teigiama išplatintame pranešime spaudai.
Castoras Fantoba
Castoras Fantoba / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Mama Jurgis Kairys

43 metų ispanas yra „Boeing 757“ kapitonas, akrobatinio skraidymo lakūnas instruktorius ir jau 10 metų dalyvauja įvairiose varžybose kaip Ispanijos akrobatinio skraidymo rinktinės narys. „FAI Mamaia – World Elite Aerobatic Formula“ varžybose Castor Fantoba pelnė ne tik aukščiausius teisėjų įvertinimus, bet ir nugalėtojui skirtą 10 000 eurų prizą. Antrą vietą užėmė Rusijos lakūnė Svetlana Kapanina, o trečioji vieta atiteko vengrui Zoltanui Veres.

Pirmosios lietuvio lakūno Jurgio Kairio sukurtos pasaulio akrobatinio skraidymo elito varžybos buvo pravestos Rumunijos kurorte Mamaia liepos 10-11 dienomis. Šias varžybas Jurgis Kairys organizavo drauge su Rumunijos kompanija „Regional Air Services –Tuzla Airfield“, renginį rėmė Konstantos (Constanta) miesto savivaldybė ir kitos valstybinės organizacijos, taip pat privačios kompanijos ir žiniasklaida. Varžybos vyko po Tarptautinės aeronautikos federacijos (FAI) vėliava, „JK Formula“ taisyklės yra patvirtintos Tarptautinė akrobatinio skraidymo komisijos (CIVA). 

Tūkstančiai Mamaia kurorto poilsiautojų, akrobatinio skraidymo aistruolių ir netradicinį renginį pamatyti norėjusių smalsuolių praėjusį savaitgalį susirinko Mamaia paplūdimyje.

Jurgio Kairio teigimu, „FAI Mamaia – World Elite Aerobatic Formula“ varžybos vyko sklandžiai ir pateisino ne tik sportininkų, bet ir organizatorių, o drauge – ir susirinkusių žiūrovų lūkesčius.

Tūkstančiai Mamaia kurorto poilsiautojų, akrobatinio skraidymo aistruolių ir netradicinį renginį pamatyti norėjusių smalsuolių praėjusį savaitgalį susirinko Mamaia paplūdimyje. Jie stebėjo virš jūros bangų atliekamas varžybų programas ir gėrėjosi parodomaisiais akrobatiniais skrydžiais. Patyrę aštuonių šalių „Unlimited“ kategorijos pilotai įnirtingai varžėsi dėl geriausiųjų vardų.

„Atsižvelgus į nepalankias sekmadienio oro prognozes varžybų skrydžiai buvo atlikti ne per tris dienas, kaip buvo planuota, o per dvi, tačiau oras ir sekmadienį buvo puikus, todėl žiūrovai galėjo stebėti dar daugiau parodomųjų skrydžių ir liko tikrai patenkinti“, – pasakojo Jurgis Kairys.

Lakūnai savo sugebėjimus demonstravo atlikdami 6 organizatorių pateiktas akrobatines figūras („Aerobatic agains Time“ dalis) ir skrisdami laisvosios programos („Aerobatic Freestyle“) skrydžius. Jų kraują kaitino griežti skrydžių laiko ribojimai, keturi FAI patvirtinti teisėjai už kiekvieną klaidą ar neįvykdytą skrydį negailestingai skyrė baudos sekundes.

Jau atliekant kvalifikacinius skrydžius geriausiai buvo įvertinti Castoras Fantoba, Svetlana Kapanina ir Zoltanas Veres, tačiau varžybų pradžia ispanui pergalės nežadėjo – pirmą varžybų dieną jis surinko daugiausiai skrydžių sekundžių ir atsidūrė paskutinėje vietoje, o geriauisiai penktadienį sekėsi Svetlanai Kapaninai, Renoudui Escalle ir Hubie Tolsonui. Šeštadienį Castor Fantoba pasirodė taip puikiai, kad tai nulėmė jo pergalę, o antroje pozicijoje tvirtai įsitaisė Svetlana Kapanina, trečioje vietoje atsidūrė Zoltanas Veresas.

Galutiniai varžybų rezultatai buvo tokie: Castoras Fantoba (Ispanija) – 39,97 sek., Svetlana Kapanina (Rusija) – 42,94 sek., Zoltan Veres (Vengrija) – 50,37 sek., Renoud Escalle (Prancūzija) – 57,11 sek., Pierre Marmy (Šveicarija) – 86,24 sek., Hubie Tolsonui (JAV) – 88 sek., Philipp Steinbach (Vokietija) – 94,54 sek., Tom Cassels (JAV) – 154,85 sek.

„Pritaikius naują varžybų modelį, akrobatinio skraidymo sportas tapo patrauklus ne tik patiems varžybų dalyviams, bet ir plačiajai visuomenei“, – įsitikino varžybų direktorius Jurgis Kairys. Ateityje jis planuoja organizuoti po kelis „FAI – World Elite Aerobatic Formula“ varžybų etapus per metus. Jie galėtų vykti įvairiose pasaulio šalyse, o susumavus rezultatus būtų paskelbtas metų čempionas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius