-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 30

Kaune vykusiame Europos senjorų šachmatų čempionate lietuviai liko be medalių

Rugpjūčio 16-26 d. Kaune vyko 12-asis Europos senjorų šachmatų čempionatas. Iš viso surengtos net trys tarptautinės varžybos: Europos senjorų greitųjų šachmatų čempionatas 2012 (rugpjūčio 16-17 d.), Europos senjorų atviras (vyrų) šachmatų čempionatas 2012 (rugpjūčio 18-26 d.) ir Europos senjorų (moterų) šachmatų čempionatas 2012 (rugpjūčio 18-26 d.).
Čempione tapo Tatyana Fomina (d.)
Čempione tapo Tatyana Fomina (d.) / KŠF nuotr.

Ruošėsi du metus

Šių čempionatų paruošiamieji darbai prasidėjo dar prieš dvejus metus, kai į Lietuvą atvyko Europos šachmatų sąjungos (European Chess Union) valdybos narys iš Norvegijos prof. Per Ofstad, tuo metu kuruojantis senjorų šachmatų čempionatų organizavimą visoje Europoje. Įvertinęs Kauno šachmatų federacijos organizacines galimybes ir inspektavęs viešbučius, jis teigiamai įvertino iniciatyvą pravesti tokius renginius Kaune.

Likus daugiau nei metams iki renginio pradžios į Lietuvą atvyko ir tuometinis Europos šachmatų sąjungos prezidentas iš Slovėnijos Borisas Kutinas ir, susitikęs su Kauno miesto Meru A.Kupčinsku, išgirdo oficialų miesto vadovo palaikymą bei norą prisidėti prie čempionatų rengimo.

Greitieji šachmatai

2012 m. rugpjūčio 16-17 d. iš trylikos valstybių atvykę sportininkai pirmieji išbandė savo jėgas greituosiuose šachmatuose.

Nors aukščiausią reitingą šiose varžybose turėjo žaidėjas iš Latvijos GM Evgeny Sveshnikov (rtg. 2532), tačiau galutinėje rikiuotėje jis liko trečias. Pirmąją ir antrąją vietas atitinkamai iškovojo abu Baltarusijos sportininkai – IM Evgeny Mochalov (rtg. 2394) ir GM Viktor Kupreichik (rtg. 2434).

Moterų įskaitoje pajėgiausia buvo sportininkė iš Estijos WIM Fomina Tatyana (rtg. 2195). Jai nusileido atitinkamai antrąją ir trečiąją vietą užėmusios sportininkės WIM Tatiana Voronova (rtg. 2176) iš Latvijos bei WFM Tatiana Bogumil (rtg. 2088) iš Rusijos.

Geriausiai iš Lietuvos šachmatininkų pasirodė IM Kęstutis Kaunas, užėmęs bendroje įskaitoje 15-tą vietą, ir GM Algimantas Butnorius, kuris tenkinosi 21-ąja vieta tarp 72-jų dalyvių.

Daugiausia šachmatininkų iš Rusijos

2012 m. rugpjūčio 18 d. prasidėjo atviras vyrų bei moterų klasikinių šachmatų čempionatai. Viso buvo sužaistos devynios partijos – po vieną partiją per dieną.

12-ajame Europos senjorų šachmatų čempionate dalyvavo 102 žaidėjai iš 21 Europos valstybės. Daugiausiai dalyvių susirinko iš Rusijos (19 sportininkų), Norvegijos (15 sportininkų) bei Lietuvos (11 sportininkų).

Šiose varžybose iš viso dalyvavo net 37 tituluoti žaidėjai – 7 didmeistriai (GM), 10 tarptautinių meistrų (IM) bei 20 FIDE meistrų (FM).

A.Butnoriui nepasisekė

Per čempionatą iš viso buvo sužaistos 459 partijos. Šio čempionato nugalėtojais vėl tapo Rusijos ir Baltarusijos sportininkai – GM Nikolai Pushkov (Rusija) iškovojo pirmąją vietą, GM Viktor Kupreichik (Baltarusija) iškovojo antrąją vietą, IM Evgeny Mochalov (Baltarusija) iškovojo trečiąją vietą.

2007 m. buvęs pasaulio čempionas GM Algimantas Butnorius pradiniame sąraše pagal reitingą buvo 7-tas, o galutinėje rikiuotėje pakilo į 6-tą vietą. Jei Lietuvos didmeistris priešpaskutiniame 8-ajame rate būtų įveikęs žaidėją iš Izraelio IM Boris Maryasin ir taip pat sėkmingai būtų sužaidęs 9-ajame rate, buvo galima tikėtis, jog Lietuvos atstovas būtų užsidėjęs ant kaklo net aukso medalį.

Kitas stiprus Lietuvos šachmatininkas IM Kęstutis Kaunas pradiniame sąraše pagal reitingą buvo 23, o galutinėje rikiuotėje pakilo į 12-tą vietą.

Apibendrinant pajėgiausių lietuvių pasirodymą, galima teigti, jog abu žaidėjai sužaidė labai gerai, nors nei vienam iš jų ir nepavyko iškovoti jokio medalio.

Auksas – Estijos atstovei

Europos moterų šachmatų čempionato 2012 partijos buvo stebimos su dideliu susidomėjimu, nes čia žaidė net septyniolika metų iš eilės (1962-1978) buvusi pasaulio moterų šachmatų čempionė GM Nona Gaprindashvili (rtg. 2356) iš Gruzijos. Ji ir buvo sartinio sąrašo viršūnėje, ir daug kas prognozavo, jog ji taps šio čempionato nugalėtoja.

Šį kartą sėkmė nebuvo tokia palanki Gruzijos sportininkei, ir jai teko tenkintis tik 3-iąja vieta. Pirmąją vietą iškovojo sportininkė iš Estijos WIM Tatyana Fomina (rtg. 2189), o antrąją vietą – Rusijos sportininkė WGM Galina Strutinskaya (rtg. 2302).

Iš Lietuvos sportininkių tarpo geriausiai pasirodė Marija Kartanaitė, kuri nors ir neturėdama jokio reitingo sugebėjo antrame rate įveikti tituluotą tarptautinę meistrę WIM Nino Melashvili iš Gruzijos, o trečiajame rate sužaidė lygiosiomis su antros vietos laimėtoja WGM Galina Strutinskaya iš Rusijos.

Vėliau Lietuvos sportininkei sekėsi ne taip gerai, tačiau iš startinės paskutinės 21-osios pozicijos ji pakilo į 12-ąją vietą galutinėje rikiuotėje, ir teisėjų buvo apdovanota už čempionato metu parodytą geriausią progresą.

Iškilmingame uždaryme skambėjo klasika

Nors šachmatininkų kovos vyko Kauno miesto įgulos karininkų ramovėje, tačiau iškilmingas šachmatų čempionatų uždarymas buvo numatytas „Europa Royale“ viešbutyje, kur žaidėjus pasveikino ir tolimesnės sėkmės palinkėjo Kauno miesto vicemeras Vytautas Vasilenko, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, Lietuvos šachmatų federacijos prezidentas Aleksandras Chernovas, Europos šachmatų sąjungos atstovas prof. Per Ofstad. Žaidėjų, svečių ir organizatorių ausis džiugino klasikinė muzika, kurią atliko merginų styginis kvartetas.

Renginį vykdančios Kauno šachmatų federacijos prezidentas Donatas Pilinkus pasidžiaugė, jog toks aktyvus senjorų dalyvavimas Kauno mieste, rodo pagarbą visiems prie turnyro organizavimo prisidėjusiems žmonėms ir teikia vilties, jog stambūs tarptautiniai šachmatų renginiai vėl sugrįš į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius