Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 25

Mindaugas Bilius galvoja apie pasitraukimą iš sporto

Rio de Žaneiro parolimpinis čempionas Mindaugas Bilius trauktis iš didžiojo sporto nori reaguodamas į šiuo metu rengiamą Lietuvos kūno kultūros ir sporto įstatymo pakeitimo projektą, bloginantį neįgaliųjų sporto padėtį, didinantį nelygybę, atskirtį bei trintį tarp sveikųjų ir neįgaliųjų sportininkų.
15min vaizdo konferencijoje – čempionas Mindaugas Bilius
15min vaizdo konferencijoje – čempionas Mindaugas Bilius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Gegužės 30 d. LR Seime turėtų būti balsuojama dėl Kūno kultūros ir sporto įstatymo pakeitimo projekto, kurį patvirtinus paramos netektų Pasaulio neįgaliųjų žaidynių dalyviai bei ketvirtadaliu būtų mažinama karjerą baigusių neįgalių sportininkų renta.

Anot parolimpinio komiteto prezidento M.Biliaus, įsigaliojus naujajam įstatymo projektui, neįgaliųjų sportas bus nublokštas į praeitį, buvusią prieš 25 metus. Jo teigimu, ruošiant naująjį įstatymo projektą buvo visiškai neatsižvelgta į LPOK siūlymus, ignoruota sporto bendruomenė.

„Deja, bet labai tikėtina, kad būsiu priverstas stabdyti sportinę karjerą ir prašyti rentos bei ja pasinaudoti. Tikrai to nedaryčiau, bet nematau kito kelio kaip atsakyti valdininkams, kurie priimdami sporto įstatymą jo visiškai nederina su sporto bendruomene. Esu vienas iš tų, kurie apie tai, kad bus beveik 40 proc. sumažinta renta, sužinojome tik tada, kai buvo pateiktas įstatymo projektas”, – sakė M.Bilius.

Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių čempionas įsitikinęs, kad visa sporto bendruomenė yra nepatenkinta nauju kūno kultūros ir sporto įstatymo projektu.

Šiuo metu Seime stumiamas sporto įstatymo pakeitimo projektas yra sulaukęs kritikos ir iš kitų sporto bendruomenės atstovų. Jį stipriai kritikavo treneriai, įvairios sporto federacijos, patys sportininkai. Įstatymo pakeitimas numato, kad sveikieji sportininkai rentą gautų tapę olimpinių žaidynių prizininkais, pasaulio bei Europos čempionais, tuo tarpu neįgalieji sportininkai ją gautų, tik tapę Parolimpinių žaidynių čempionais. Ženkliai skirtųsi ir gaunamų rentų dydis, nes parolimpiniai čempionai būtų prilyginti sveikųjų sportininkų Europos čempionams. Skaudžiausiai šis įstatymo pakeitimas paliestų tuos sportininkus, kurie dar sportuoja, bet jau yra iškovoję medalius.

Anot M.Biliaus, šiuo metu visiems atletams iškyla esminis ateities klausimas. „Jie kaip ir aš, yra priversti svarstyti ar stabdyti sportinę karjerą dabar ir prašyti rentos, kol ji nesumažinta beveik per pus ar rizikuoti, viliantis politinės brandos, kuomet įstatymo pakeitimai bus pradėti derinti su sporto bendruomene“, – pabrėžė M.Bilius.

„Iki šiol parolimpinis čempionas buvo lygus su olimpiniu čempionu, tačiau įstatymo pakeitimu mus bandoma prilyginti su sveikųjų Europos čempionais. Tad politikų teiginiai apie lygiateisiškumą tėra panašūs tik į pigius viešuosius ryšius, o teikiami įstatymų pakeitimai tik dar labiau didina atskirtį tarp sportininkų”, – mano M.Bilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius