Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 13

Kuo ėjimas yra pranašesnė sporto šaka už kitas?

Yra suskaičiuota per 8 000 sporto šakų ir sportinių žaidimų pasaulyje. Komandinis, kovinis, žiemos, ekstremalus sportas... Yra iš ko rinktis. Kai kurias sporto šakas norint išbandyti reikia inventoriaus, tam tikro pasiruošimo, specialios technikos. Taip pat ne visiems žmonėms tinka visos sporto šakos. Kai kurios iš jų gali būti žalingos ar net pavojingos. O štai ėjimas – tinkantis daugeliui.
Akimirka iš ėjimo varžybų Nidoje.
Akimirka iš ėjimo varžybų Nidoje. / Roko Lukoševičiaus nuotr.

Kineziterapeutas Viktoras Zavadskas sako, kad pradedant užsiimti bet kokia sporto šaka, pirmiausia reikėtų pradėti nuo ėjimo.

„Vaikščioti taip pat turėtumėte pradėti palaipsniui. Negalima staiga atsistoti nuo kėdės ir užsibrėžti tikslą nueiti 20 km, - pasakoja specialistas. – Mūsų kūnai yra atpratę judėti. Kiek mes dabar judame, ir kiek žmonės anksčiau judėjo, tai yra nepalyginama. Jeigu staiga kasdien pradėsite nueiti po 20 km, galite pradėti jausti sąnarių skausmus.“

Kineziterapeutas primena, kad bet kokia fizinė veikla turėtų būti pradedama nuo sąnarių apšilimo (jų pajudinimo, pasukiojimo). Pradėti reikėtų nuo čiurnų, kelių, vėliau pereiti prie klubų, juosmens stuburo sąnarių prajudinimo.

Kasdien pasivaikščiodami bent 15 minučių pagerinsite savo sveikatą ir savijautą, sumažinsite riziką susirgti įvairiomis vidaus ir neurologinėmis ligomis, turėti viršsvorio, jausti sąnarių skausmus.

Organizatorių nuotr./Ėjimo varžybų medalis
Organizatorių nuotr./Ėjimo varžybų medalis

Lietuvoje jau sparčiai išpopuliarėjo Šiaurietiškas ėjimas, kuris reikalauja inventoriaus (dviejų lazdų) ir tam tikros technikos, kurios norint išmokti, yra ką veikti.

Kad paprastas pasivaikščiojimas būtų veiksmingas, duodame kelis patarimus:

  • Avalynė turi būti lengva, jos padas – lankstus, bate turi būti erdvės kojai, ji negali būti suspausta;
  • Eidami ištieskite nugarą, pakelkite galvą, mojuokite rankomis, pilvą padarykite plokščią (rankomis mojuokite laisvai, nekaustykite jų);
  • Įtempkite sėdmenų raumenis – taip sustiprinsite apatinę nugaros dalį, sėdmenų raumenis;
  • Prieš ėjimą visada: apšilkite, padarykite tempimo pratimus, pasimankštinkite po ėjimo (skirkite tam bent 5 minutes);
  • Naudokite pedometrą arba išmaniojo telefono žingsnių skaičiavimo programėlę – stenkitės per dieną nueiti 10 000 žingsnių.

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos skaičiavimus, per dieną rekomenduojama vidutiniškai nueiti apie 10 000 žingsnių. Tačiau šiuo skaičiumi nereikėtų piknaudžiauti. Reikėtų įvertinti savo galimybes ir aplinkybes – turintiems viršvorio ar sąnarių problemų, toks skaičius gali būti per didelis. Žmonėms, kurie pratę kasdien vaikščioti, apie 7 km per dieną gali būti per mažai.

Išbandyti save ėjime visi kauniečiai ir miesto svečiai rugsėjo 24 dieną yra kviečiami į ketvirtąsias Lietuvoje „Proenzi ArthroStop“ ėjimo varžybas. Tai renginys, skirtas visai šeimai. Laukiami visi – tiek kūdikiai, sėdintys vežimėliuose, tiek senjorai.

Roko Lukoševičiaus nuotr./Ėjimo varžybose Kaune tėveliai ir vėl galės dalyvauti stumdami vaikučio vežimėlį.
Roko Lukoševičiaus nuotr./Ėjimo varžybose Kaune tėveliai ir vėl galės dalyvauti stumdami vaikučio vežimėlį.

Varžybų startas – 12 val. prie Pažaislio vienuolyno automobilių stovėjimo aikštelės.

Varžybų trasos ilgis – 15 000 žingsnių, apie 11,5 km – tiems, kam ėjimas nėra naujiena. Galima eiti ir mažiau - 10 000 (apie 7 km) arba 5 000 žingsnius (apie 3,5 km).

Tėveliai, besirengiantys ėjimo varžybose dalyvauti su dar nevaikštančiais vaikais, vežimėlius galės stumti tik iki „Melt Water“ Kids vaikų zonos. Toliau trasa gali būti nepatogi.

Šįkart ėjimo varžybose dalyviai galės saugiai pasidėti daiktus. Juos nemokamai pasaugos DAIKATAMS.LT. Daiktų saugojimo įmonė gali priglausti jūsų dviratį, baidarę, gali padėti besikraustant ar ruošiantis išvykti.

Ėjimo varžybose net ir vienas kito nepažįstantys dalyviai ir vėl galės sveikintis vardais – kiekvienam internetu užsiregistravusiam ėjikui bus pagamintas vardinis numeris. Taip pat visi dalyviai gaus rankų darbo medinius medalius, gamintus Lietuvoje.

Ėjimo varžybose gali dalyvauti visi – nesvarbu nei fizinis pasirengimas, nei amžiaus. Dalyvauti bus galima ir su Šiaurietiško ėjimo lazdomis ir be jų. Svarbiausia – pasirinkti sau tinkamą atstumą.

Daugiau informacijos apie „Proenzi ArthroStop“ ėjimo varžybas ir nemokama registracija čia: www.ejimovarzybos.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius