Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 17

Lietuvė Edita Nichols gerbėjams atskleidė Everesto paslaptį

Pirmadienį kūno kultūros ir sporto departamente Lietuvos alpinizmo mėgėjai susirinko pagerbti neseniai į Everestą įkopusios Editos Nichols ir jubiliejų švenčiančio Vlado Vitkausko. Į aukščiausią pasaulio kalną įkopę alpinistai dalinosi savo įspūdžiais ir buvo apdovanoti už nuopelnus sportui.
Edita Nichols
Edita Nichols / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmoji lietuvė įveikusi Everestą pagerbta aukso medaliu

Neseniai iš Everesto sugrįžusi E.Nichols buvo apdovanota aukso medaliu „Už nuopelnus Lietuvos sportui“, kurį įteikė kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) vadovas Klemensas Rimšelis. Ji tapo pirmąja moterimi Lietuvos istorijoje, kuriai pavyko pasiekti Everesto viršūnę.

„Čempionas alpinizme yra tas, kuris įkopia į Everestą ir sėkmingai nusileidžia. Juk mūsų žemėje nėra, kur aukščiau įlipti“, – įteikdamas medalį kalbėjo K.Rimšelis. – „Jūs spindite kaip ir šis medalis, dėkoju jums visos Lietuvos vardu“.

KKSD vadovas prisiminė ir pirmąjį Everestą įveikusį lietuvį V.Vitkauską ir jubiliejaus proga jam įteikė sporto garbės komandoro ženklą.

Kelionė į viršūnę – per naktį

E.Nichols teigė, jog šiai kelionei ruošėsi ilgai ir kruopščiai, bet sunkumai, su kuriais susidūrė pakeliui į viršūnę, pranoko lūkesčius.

„Iš 8 alpinistų, kurie buvo mūsų ekspedicijoje, tik 3 pasiekė viršūnę. Kiti neatlaikė psichologinio spaudimo bei šalčio“, – įspūdžiais apie kelionę dalinosi alpinistė. – „Į pačią viršūnę kopėme naktį, man buvo labai nejauku, bet neturėjome kitos galimybės – reikėjo pasiekti tikslą iki ryto, kol nepakilo siaubingas vėjas“.

Moters teigimu, pasiekus didesnį nei 7 kilometrų aukštį, oro temperatūra nukrenta iki 60 laipsnių šalčio. „Būna taip šalta, kad negali net vandens atsigerti. Kai esi labai aukštai, sunku keliauti, kiekvienas žingsnis reikalauja didelių pastangų ir laiko, po kiekvieno judesio reikia įkvėpti oro, nė akimirksniui negali prarasti koncentracijos“, – apie neeilines aplinkybes pasakojo E.Nichols.

E.Nichols nuotr./20. Everesto viraūnėje su trispalve
E.Nichols nuotr./20. Everesto viršūnėje su trispalve

„Jei norit įsitikint, kad žemė apvali – užkopkite į Everestą“

Paklausta, kaip pasaulis atrodo žvelgiant nuo aukščiausios viršūnės žemėje, E.Nichols išdavė Everesto paslaptį – didžiausią įspūdį paliko aiškiai matomas žemės išlinkimas. „Jei norit įsitikint, kad žemė apvali – užkopkite į Everestą“, – juokaudama sakė moteris.

Alpinistė prasitarė, kad leistis žemyn yra netgi sunkiau nei užkopti į kalno viršų – nuovargis, sudėtingos oro sąlygos, uolos ir byrantys akmenys gali vesti į pražūtį.

Pirmajai Everestą įveikusiai lietuvei pritarė ir Lietuvos alpinizmo legenda V.Vitkauskas: „Netgi statistika rodo, jog daugiau nelaimių įvyksta leidžiantis žemyn, o ne kopiant į viršų“.

V.Vitkauskas sakė, kad vos susipažinęs su E.Nichols suprato, jog tai yra moteris, tikrai norinti ir galinti įkopti į aukščiausią pasaulio viršūnę.

„Iki šiol tinkamesnės moters Lietuvoje nebuvo. Edita turi atsakingą mąstymą, ji suprato, ką turi daryti“, – alpinistas E.Nichols pasitikėjo dar prieš jos ekspediciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius