Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 18

Lietuviai pasaulio imtynių čempionate Budapešte sieks aukščiausių tikslų

Vengrijos sostinėje Budapešte jau šeštą kartą vyksta pasaulio imtynių čempionatas. Tiesa, iki 2005 metų įvairių imtynių stilių atletams buvo rengiami atskiri čempionatai.
Aleksandras Kazakevičius
Aleksandras Kazakevičius / imtynes.lt nuotr.

Pirmieji 1958 metais Vengrijoje pasaulio čempionate debiutavo klasikai. Analogiškos varžybos jiems buvo surengtos 1986 metais. „Laisvūnai“ Budapešte kovojo 1985 ir 1986 metais. Visų trijų olimpinių stilių: graikų-romėnų, laisvųjų ir moterų imtynių atstovai rungėsi 2005 metais. Tąsyk varžybos vyko Laszlo Pappo sporto arenoje. Šioje arenoje vyksta ir šių metų pasaulio imtynių čempionatas.

Šią areną gerai prisimena Edgaras Venckaitis, Aleksandras Kazakevičius ir Mindaugas Mizgaitis. Prieš aštuonis metus vykusiame pasaulio čempionate arčiausiai medalių buvo Mindaugas Mizgaitis. Sunkiasvoris iškovojo pergales prieš gruziną Mirianį Georgadzę ir Bulgarijai atstovavusį buvusį moldavą Sergejų Mureiką, tačiau sėkmė nusisuko kovojant su šeimininku Mihaly Deaku Bardosu ir rusu Sergejumi Artiuchinu. Mindaugas užėmė penktąją vietą.

2005 metais būsimasis olimpinis prizininkas Aleksandras Kazakevičius galynėjosi svorio kategorijoje iki 66 kilogramų ir debiutinėje kovoje sensacingai įveikė rusą Romaną Gromovą, bet vėliau pritrūko parako imtyje su korėjiečiu Kum Chol Kimu.

Vis dėlto didžiausias išmėginimas teko Edgarui Venckaičiui. Pirmoje kovoje burtai devyniolikmetį Lietuvos olimpinio sporto centro auklėtinį suvedė su dukart olimpiniu čempionu (1996; 2000) ir olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtoju (2004) Armenu Nazarianu. Iki Atlantos olimpinių žaidynių A.Nazarianas atstovavo Armėnijai. Netrukus, būdamas jėgų žydėjime, A.Nazarianas nesugebėjo atsispirti finansų kerams ir tapo Bulgarijos piliečiu.

Du olimpinius ciklus A.Nazarianas buvo absoliutus visų varžybų favoritas savo svorio kategorijoje. Be trijų olimpinių medalių, jis iškovojo šešis Europos čempiono titulus ir triskart triumfavo pasaulio čempionatuose. Jo pasiekimai neliko nuošalėje ir jo vardas įrašytas auksinėmis raidėmis FILA imtynių šlovės muziejuje.

Budapešte Edgaras Venckaitis sensacijos nesukūrė, bet tituluoto meistro pamokos įsirėžė ilgam. Pralaimėjęs ir antrą dvikovą vengrui Laszlo Klimentui Edgaras svorio kategorijoje iki 60 kilogramų liko tarp autsaiderių.

Tai buvo prieš aštuonis metus. Šiandien vyrai pajėgūs kovoti dėl itin aukštų vietų. Lietuvius imtynininkus vertina varžovai, pastebi ir FILA. Paskutinėje sudarytoje FILA reitingų lentelėje tarp pajėgiausių pasaulių imtynininkų įsiterpusios A.Kazakevičiaus, M.Mizgaičio ir dėl kojos traumos čempionate nedalyvausiančio Viliaus Laurinaičio pavardės.

„Nežinau kokie bus rezultatai, nemėgstu prognozuoti, bet esu tikras, kad vyrai nuo kilimo nužengs aukštai iškeltomis galvom ir man nebus gėda kitų šalių treneriams žiūrėti į akis. Bet kokiu atveju mūsų tikslas pasirodyti geriau, nei prieš aštuonis metus“, – prieš išvykdamas į Budapeštą linksmai nusiteikęs kalbėjo rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius