-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 07 03

Lietuvos triatlono talentas Tautvydas Kopūstas sieks naujų aukštumų

Šiemet Trakų triatlono metu vyks ir Baltijos šalių triatlono čempionatas. Šiose varžybose dalyvaus beveik visi stipriausi Lietuvos triatlonininkai, tarp kurių bus ir Tautvydas Kopūstas, neseniai tapęs Europos jaunimo čempionu. Prieš startą jis viliasi tapti ir Lietuvos čempionu.
Tautvydas Kopūstas
Tautvydas Kopūstas
Temos: 1 Triatlonas

19-mečiui T. Kopūstui šie metai – itin sėkmingi. Europos triatlono čempionate Austrijoje, olimpinėje distancijoje (1500 m plaukimo, 40 km važiavimo dviračiu ir 10 km bėgimo) 18-19 metų amžiaus grupėje jis tapo čempionu, o 16–19 metų amžiaus grupėje sprinto distancijoje (750 m – 20 km – 5 km) iškovojo bronzos medalį. Dar vienu bronzos medaliu jis pasipuošė Europos jaunimo taurės (nuo 16 iki 19 metų) varžybose, vykusiose Kupiškyje. 

„Sprinto varžybose nesitikėjau būti taip aukštai, planavau, kad dešimtukas būtų buvę gerai. Kalnuota Austrijos trasa man buvo palanki. Vis tik didžiausiu savo laimėjimu įvardinčiau trečią vietą Kupiškio taurėje“, – prieš dar vieną iššūkį kalba T. Kopūstas.

Išvažiavau dėl triatlono, nes norėjau toliau tobulėti. Žinoma, ir Lietuvoje yra geros sąlygos, bet Anglija rodo labai aukštus rezultatus tarptautinėje arenoje.

Pastaruosius dvejus metus jis gyvena ir sportuoja Anglijoje, Lydso mieste. Susikrauti daiktus ir pradėti sportuoti užsienyje jį paskatino dviejų „Leeds And Bradford Triathlon Club“ triatlonininkų pasiekimai – 2012 m. olimpiniu čempionu tapo Alistairas Brownlee, o jo brolis Jonathanas iškovojo bronzą. Su šiais sportininkais T. Kopūstas beveik nesimato, nes dabar jie treniruojasi kitose vietose.

„Išvažiavau dėl triatlono, nes norėjau toliau tobulėti. Žinoma, ir Lietuvoje yra geros sąlygos, bet Anglija rodo labai aukštus rezultatus tarptautinėje arenoje. Tai ir paskaitno išvažiuoti. Treniruodamasis su aukštesnio lygio sportininkais gali tobulėti daug greičiau“, – neabejoja panevėžietis.

Pagrindiniai skirtumai tarp treniruočių sąlygų Lietuvoje ir Anglijoje, pasak Tautvydo, yra tai, kad svetur baseinai dirba visą vasarą, kai tuo tarpu Lietuvoje tekdavo trims mėnesiams kraustytis į atvirus vandens telkinius. Be didesnės konkurencijos Anglijoje taip pat yra daugiau trenerių, iš kurių galima pasisemti naujų žinių. Čia skiriasi ir pati darbo metodika.

„Pirmaisiais metais viskas buvo kitaip, pasikeitė treiruočių sistema. Anglijoje kai esi 18-19 m. amžiaus iš tavęs nebando išspausti maksimumo, žiūrima labiau į ateitį. Mane kiek pristabdė, pirmais metais daugiau dirbau bazinį darbą, o šiais metais jau stengiausi dirbti rezultatui“, – pasakoja Tautvydas.

Tautvydas pasvajoja ir apie olimpines žaidynes. Į 2016 m. Rio de Žaneiro žaidynes jis dar gali nepatekti, tačiau 2020 m. jau tikisi rimtai pakovoti dėl aukštų pozicijų.

Artimiausi jo planai – rugpjūčio 30-rugsėjo 2 d. vyksiantis pasaulio čempionatas Kanadoje. Žvelgiant dar toliau Tautvydas pasvajoja ir apie olimpines žaidynes. Į 2016 m. Rio de Žaneiro žaidynes jis dar gali nepatekti, tačiau 2020 m. jau tikisi rimtai pakovoti dėl aukštų pozicijų. Tada, pasak Tautvydo tėvo Dainiaus, kuris yra ir Lietuvos triatlono federacijos (LTF) prezidentas, bus pasiektas karjeros pikas.

Kalbant apie Trakų Triatloną, vaikinas tikisi pasiekti 2 val. 5-7 min. rezultatą bei viliasi pakovoti dėl čempiono titulo: „Sunku vertinti koks bus rezultatas Trakuose, nes neaišku kokie bus sportininkai. Labai norėčiau tapti Lietuvos čempionu, nes dar neteko dalyvauti elitoje grupėje Lietuvos čempionate“.

Čia jam konkurenciją turėtų sudaryti ir stipriausi Lietuvos bei Baltijos regiono triatlonininkai. Pasak vyriausio varžybų teisėjo Aleksandro Kočetkovo, jau užsiregistravo apie 180 dalyvių. Jie varžysis olimpinėje trasoje, kuri šiek tiek skirsis nuo praėjusių metų.

„Kiek pasikeis dviračių trasa, ji  turėtų būti įdomesnė dalyviams. Tikiuosi pamatysime karštas kovas, nes dalyviams bus ką veikti trasoje“, – mano A. Kočetkovas.

Trakų Triatlonas vyks liepos 6 d., varžybų pradžia – 8 val. Praėjusiais metais Trakų triatlone triumfavo latvis Locmelis Kristas (2:10:06,30). Geriausiai iš lietuvių sekėsi antrąją vietą bendroje įskaitoje užėmusiam Laurynui Urbšiui (2:14:56,23).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius