Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 20

LSU doc. dr. Vilma Dudonienė: „Sportas – nauda ne tik pačiam žmogui, bet ir valstybei“

Sportuojantis žmogus – nuotaikingesnis, stipresnis, sveikesnis, o tai naudinga ir jam pačiam, ir valstybei. Kai žmogus mažiau serga – valstybė laimi ekonominiu aspektu, o kai jis geriau nusiteikęs – našesnis jo darbas. Nors lietuvių fizinis aktyvumas kiek paaugęs, anot Lietuvos sporto universiteto (LSU) doc. dr. Vilmos Dudonienės, palyginti su Šiaurės šalimis jis dar žemokas. Specialistės teigimu, skatinti visuomenės aktyvumą yra tiesiog būtina, o vienas iš būdų – rengti kuo daugiau nemokamų sporto renginių.
LSU doc. dr. Vilma Dudonienė su studentais
LSU doc. dr. Vilma Dudonienė su studentais / Asmeninio arch. nuotr.

Portale 15min.lt startuoja projektas „Judėti sveika“, kuriame apžvelgsime tai, kokią nauda teikia fizinis aktyvumas, judėjimas, mankšta. Padėsime pasirinkti tinkamą aktyvumo formą, pateiksimų patarimų pradedantiesiems ir padėsime išvengti dažniausiai daromų klaidų. Specialistai atsakys į labiausiai skaitytojams rūpimus klausimus.

– Iš vienos pusės atrodo, kad lietuviai sportuoja daugiau – maratonų, bėgimo dalyvių vis daugėja. Kita vertus, vis kalbama apie mažą lietuvių fizinį aktyvumą. Kaip jūs vertinate šią situaciją?paklausėme V.Dudonienės.

– Įvertinti vienareikšmiškai nelengva. Dauguma žmonių išties yra neaktyvūs, tačiau šioks toks sujudimas šioje srityje tikrai jaučiamas. Šiuo metu labai populiarėja šiaurietiškas ėjimas, žmonių aktyvumą padidina ir tokie renginiai kaip „Kauno maratonas“. Vis dėlto, palyginus bendrą Lietuvos žmonių aktyvumą, sakykime, su Šiaurės šalimis, jis būtų nedidelis.

Vis dėlto, palyginus bendrą Lietuvos žmonių aktyvumą, sakykime, su Šiaurės šalimis, jis būtų nedidelis.

– Suprantama, kad sportas naudingas kiekvienam žmogui, tačiau kaip naudinga valstybei skatinti žmones aktyviau gyventi?

– Taip, visų pirma tai yra naudinga pačiam žmogui. Sportas pakelia nuotaiką, aktyvesnis žmogus būna sveikesnis, stipresnis, ištvermingesnis, pagerėja bendra jo savijauta. Fizinio aktyvumo skatinimas aktualus ir valstybei, nes sportuojantis žmogus kur kas naudingesnis. Su geresniu nusiteikimu dirbantis žmogus pasiekia puikesnių rezultatų, būna kur kas darbingesnis. Be to, fiziškai aktyvus žmogus rečiau serga, o valstybei tai naudinga ekonominiu aspektu.

– Kaip fizinis aktyvumas svarbus vaikams? Kokiais būdais stengiamasi juos motyvuoti?

– Vaikų fizinis aktyvumas yra labai svarbus. Kol kas mes neturime tokių vaikų nutukimo problemų, kokias jau turi kitos šalys, tačiau mažuosius domėtis ir aktyviai užsiimti sportu būtinai reikia skatinti. Mergaičių nutukimo problema mūsų šalyje kol kas nėra opi, jos galbūt labiau prisižiūri, siekdamos atrodyti kaip žurnalų viršelių merginos, tačiau berniukų, turinčių viršsvorį, daugėja.

Sportas vaikams yra labai svarbus. Individualaus sporto šakos ugdo lyderystę, ištvermę, tačiau aš vaikams siūlyčiau būtent komandinį sportą. Jis padeda suvokti, kas yra komandinis darbas, kaip reikia priimti sprendimus, dalintis atsakomybe, patirtimi, padėti vienas kitam ir daugybę kitų dalykų.

Aišku, prie vaikų fizinio aktyvumo ugdymo turėtų prisidėti ir šeima, pavyzdį turėtų rodyti tėvai. Dažniausiai būna taip, jei esi įpratęs nuo mažens sportuoti, sportuosi ir toliau. Kaip tik praėjusią savaitė su studentais lankėmės Danijoje, kur susipažinome su tos šalies vykdomomis vaikų motyvacijos sportuoti didinimo programomis. Šis klausimas svarbus kiekvienai šaliai.

Aišku, prie vaikų fizinio aktyvumo ugdymo turėtų prisidėti ir šeima, pavyzdį turėtų rodyti tėvai.

– Ar įmanoma iš tiesų neaktyvų žmogų sudominti sportu, fizine veikla? Kaip tai padaryti?

– Manau, kad dabar populiarios visuomeninės akcijos, projektai yra puikus būdas skatinti žmones judėti, ypač jei žmogui nereikia už tai mokėti. Sporto klubas iš tiesų yra ne kiekvienam žmogui prieinamas, o kai rengiamos nemokamos treniruotės, kurias veda ne šiaip žmonės iš gatvės, o jau savo sričių specialistai, tai motyvuoja ir sudomina žmones. Reikia skatinti visų amžius grupių ir užsiimančių įvairiausiomis veiklomis žmonių aktyvumą, galbūt rengti daugiau miesto sporto švenčių, siekti įtraukti į jas visą bendruomenę.

Daugiau projekto „Judėti sveika“ publikacijų rasite čia.

Judėti sveika logo
„Judėti sveika“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius