Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 24

Olimpinis Trabzonas: varžybų belaukiant

Visas Trabzonas tiesiog nusėtas Europos jaunimo olimpinio festivalio reklamomis. Daugybė įvairaus dydžio stendų ir milžiniški reklaminį festivalio klipą „sukantys“ ekranai, sumontuoti pačiose lankomiausiose vietose – centrinėje aikštėje, prekybos centruose – nė akimirkai neleidžia pamiršti, kokiu pulsu artimiausią savaitę gyvens šis, vienas seniausių Turkijos miestų.
Dviratininkų treniruotė Trabzono gatvėmis
Dviratininkų treniruotė Trabzono gatvėmis. / Alfredo Pliadžio nuotr.

Tai jau 11-asis  Europos jaunimo olimpinis festivalis, ir dešimtasis – kuriame dalyvauja lietuviai.

Juodosios jūros pakrantėje įsikūrusiame Trabzono oro uoste Lieutuvos delegacijos lėktuvas nusileido penktadienį gerokai po vidurnakčio. Oro uostas knibždėjo žmonių – savanorių pagalbininkų, jau atvykusių sportininkų ir šiaip smalsuolių.

Beje, ir netikėtai daug žiniasklaidos atstovų. Turkai šiam renginiui skiria milžinišką dėmesį. Šiai šaliai tai savotiškas egzaminas prieš 2013-uosius, kai bus paskelbta, kuris miestas rengs 2020 m. olimpines žaidynes. Kartu su Roma, Madridu ir Tokijumi organizuoti olimpiadą pretenduoja ir Stambulas.

Tarp savanorių – ir trys lietuvės

Olimpinis kaimelis – vos už kelių kilometrų nuo oro uosto, tiesiog vingiuotomis gatvėmis reikėjo pakilti į kalną.

Prie kaimelio vartų Lietuvos sportininkai atsidūrė gerokai anksčiau nei jų lagaminus ir krepšius vežęs autobusas, kuris, pasirodė, lietuvių daiktus pristatė į visai kitą vietą.

Per pusvalandį problema buvo išspręsta ir bagažas atsirado, tačiau incidentas, kai laikrodis skaičiuoja 2 valandą nakties, nebuvo malonus.

Kaip ir praėjusių metų pasaulio krepšinio čempionate, vykusiame Turkijoje, apsauga čia aukščiausio lygio. Kiekvienas, patenkantis į olimpinį, kaimelyje tikrinamas it oro uoste.

Nieko nuostabaus: net šalia esančio, dviems „akropoliams“ prilygstančio prekybos centro lankytojų kišenės ir krepšiai yra kruopščiai skenuojami.

Beje, į kaimelį įsinešti alkoholio negalima. Rūkyti kaimelyje taip pat draudžiama.

Juliaus Bliūdžiaus nuotr./Patikros postas olimpiniame kaimelyje
Patikros postas olimpiniame kaimelyje

Pats kaimelis įsikūrė Karadenizo technikos universiteto (KTU) teritorijoje. Čia iš viso apgyvendinta maždaug 3 350 sportininkų, trenerių, kitų delegacijų narių. Viename iš penkių blokų lietuviai įsikūrė kaimynystėje su latviais ir prancūzais.

Kambariai kuklūs, bet patogūs. Tiesa, be kondicionierių, todėl sportininkams kovoti su karščiu tenka nuolat. Sportininkai buvo įspėti negerti vandens iš krano, mat buvo pasitaikę keli infekcijos atvejai.

Savanorių pagalbininkų čia, kaip ir pasaulio krepšinio čempionate, ko gero daugiau nei reikia. Toli gražu ne visi kalba angliškai, tačiau lietuviai dėl to bėdų turi mažiausiai, mat tarp savanorių – ir trys lietuvaitės.

Lietuvos delegacijai talkina trys Mykolo Romerio universiteto studentės Monika, Vita ir Eglė, kurios Trabzone studijuoja pagal studentų mainų programą ir Turkijoje gyvena jau nuo vasario mėnesio.

Plaukikė atvyko iš Anglijos

Paskutinė iš sportininkų į Trabzoną atvyko plaukikė Rūta Meilutytė. Ji jau beveik metus treniruojasi Plymute, Anglijoje, ir į olimpinį festivalį atvyko su savo treneriu Jonathanu Ruddu. Olimpiniame kaimelyje jie pasirodė šeštadienį prieš pat vidurnaktį.

Rūta tarp savo bendraamžių yra pasiekusi geriausią 100 m plaukimo krūtine rezultatą pasaulyje, todėl Trabzone iš jos tikimasi medalio. 14-etė plaukikė yra šios rungties Lietuvos rekordininkė.

„Į Angliją išvykau dėl šeimyninių aplinkybių, tačiau ir treniruočių sąlygos ten geresnės nei Lietuvoje. Manau, ten turiu išties geras galimybes pasiruošti Londono olimpiadai“, – teigė R.Meilutytė.

Ji jau galėjo dalyvauti pasaulio suaugusiųjų čempionate, kuris kaip tik šiuo metu vyksta Šanchajuje, Kinijoje, tačiau buvo nuspręsta leisti jai startuoti su bendraamžiais olimpiniame festivalyje.

Varžybos Trabzone prasidės pirmadienį. Šįvakar „Huseyin Avni Aker“ stadione įvyks iškilminga žaidynių atidarymo ceremonija. 1951 duris atvėręs stadionas talpina kiek daugiau nei 24 tūkst. žiūrovų. Čia namų rungtynes žaidžia šalies vicečempionas „Trabzonspor“ futbolo klubas.

Lietuvos vėliavą komandų parado metu patikėta nešti ieties metikui Povilui Dabašinskui. Lietuvai šiame festivalyje iš viso atstovauja 51 sportininkas.

Festivalio reklaminiai klipai: 

VIDEO: EYOF 2011 TRABZON - European Youth Olympic Festival.flv

VIDEO: Trabzon "Avrupa Gençlik Başkenti 2011"

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius