Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 08

PAR teismas baigė nagrinėti Oscaro Pistoriuso bylą

Didelio dėmesio sulaukusi byla, kurioje Pietų Afrikos Respublikos (PAR) olimpinis sprinteris Oscaras Pistoriusas kaltinamas savo merginos nužudymu, penktadienį buvo baigta nagrinėti po penkis mėnesius dramatiško proceso, o jos nutartį planuojama paskelbti rugsėjo 11 dieną.
Oscaras Pistoriusas
Oscaras Pistoriusas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Grįšime čia rugsėjo 11-ąją, 9 val. 30 min., kai bus skelbiama nutartis“, – pareiškė teisėja Thokozile Masipa užbaigdama bylos nagrinėjimą.

O.Pistoriusui gresia 25 metai kalėjimo, jei jis bus pripažintas kaltu dėl tyčinės žmogžudystės. Ne vienus metus jam teks praleisti už grotų ir tuo atveju, jei bus pripažintas kaltu dėl netyčinio Reevos Steenkamp nužudymo.

27 metų O.Pistoriusas teismui teigė, kad 2013 metų Šv.Valentino dienos paryčiais keturis kartus šovė į R.Steenkamp pro užrakintas savo buto vonios duris, nes per klaidą palaikė ją įsibrovėliu.

„Pirminis instinktas“

Penktadienį parolimpinio bėgiko advokatas pareiškė, kad O.Pistoriusas buvo veikiamas „pirminių instinktų“, kai nušovė savo draugę, nes jautėsi pažeidžiamas ir buvo išsigandęs.

Gynybos advokatas Barry Rouxas savo baigiamojoje kalboje sakė, kad psichologų ataskaitos rodo, jog O.Pistoriusas dėl savo neįgalumo pasižymėjo ūmesne reakcija į grėsme.

„Stovite prie durų. Esate pažeidžiamas. Jums neramu. Kaip atletas esate išmokytas reaguoti. Atsižvelkite į visus šiuos veiksnius“, – sakė B.Rouxas, pridūręs, kad sprinteris jautėsi atsidūręs pavojingoje padėtyje, nes buvo be savo protezų ir stovėjo ant kojų strampų.

„Jis stovi uždėjęs pirštą ant gaiduko, pasirengęs šauti. Kai kuriais atvejais žmogus iššaus instinktyviai, – sakė advokatas. – Tai yra pirminis žmogaus instinktas“.

„Nesuderinamos gynybos linijos“

Kaltintojai teigia, kad jis tyčia nužudė ją po pikto barnio.

Vyriausiasis kaltintojas kaltintojas Gerrie Nelas savo baigiamojoje kalboje ketvirtadienį sakė, kad O.Pistoriusas buvo „pasibaisėtinas liudininkas“, kuris duodamas parodymus ne kartą melavo, primityviai mėgindamas išsisukti nuo žmogžudystės.

Pasak G.Nelo, advokatai tvirtino, kad O.Pistoriuso veiksmai buvo savigyna, nes jis bijojo, jog namuose yra įsibrovėlis, tačiau taip pat argumentavo, kad jis negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už tai, kad „išsigandęs“ netyčia nušovė R.Steenkamp.

„Tai dvi skirtingos, nesuderinamos gynybos linijos, – sakė kaltintojas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius