-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 03 04

Pirmųjų Europos žaidynių šimtadienis: Baku bus laukiama lietuvių medalių

„Mes esame tauta su labai sena istorija, tačiau mums labai ilgai teko eiti sporto visuomenės pripažinimo link. Ir galiausiai turime galimybę surengti itin svarbų sporto įvykį – pirmąsias Europos olimpines žaidynes“, – sostinės „Pirklių klube“ visus sveikino Azerbaidžano ambasadorius Lietuvoje J.E. Hasanas Mammadzada. Trečiadienį Europos sporto visuomenė paminėjo 100 dienų iki pirmųjų Europos olimpinių žaidynių, kurios vyks Azerbaidžano sostinėje Baku.
LKF prezidentas Arvydas Sabonis, Azerbaidžano ambasadorius Lietuvoje J.E. Hasanas Mammadzada, LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas
Vakaro akimirka / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Kovo 4 dieną Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) kartu su šalies vadovais, Lietuvos sportininkais, treneriais, sporto medikais ir veteranais paminėjo 100 dienų iki pirmųjų Europos žaidynių, kurios birželio 12-28 dienomis vyks Azerbaidžano sostinėje Baku.

Pirmą kartą Europos sporto istorijoje vyksiančiose Europos olimpinėse žaidynėse 20-je sporto šakų ir 31-oje rungtyje varžysis daugiau nei 6 tūkstančiai sportininkų.

Į šios dienos šimtadienio renginį atvyko šalies premjeras Algirdas Butkevičius, daugelio Lietuvos sporto federacijų vadovai. Tarp kviestinių svečių buvo ir Krepšinio federacijos vadovas Arvydas Sabonis, o svečiams dainavo į Eurovizijos dainų konkursą vyksiantys Monika Linkytė ir Vaidas Baumvila.

„Gera daina. Galiu patikinti, kad ji būtų puikus pirmųjų Europos žaidynių himnas ar daina. Organizatoriams reikėtų jau derėtis su lietuviais“, – juokais renginyje savo kalbą apie būsimas varžybas Baku kalbėjo Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Edis Urbanavičius.

Geriausiems sportininkams Baku bus išdalinti 253 medalių komplektai, o 11-oje sporto šakų atletai kovos dėl kelialapių į Rio de Žaneiro olimpiadą. Tiesa, Azerbaidžano sostinėje vyks ir keturių neolimpinių sporto šakų kovos, o tam tikrose rungtyse varžybos vyks ne tarp geriausių Europos atletų: plaukimo, lengvosios atletikos ir dviračių sporto akistatose santykius aiškinsis jaunimas ar tik tobulėjantys sportininkai.

Varžybų programoje nebus futbolo, krepšinio ir rankinio. Ar dėl to nenukentės pirmųjų Europos olimpinių žaidynių prestižas?

 Atminkite, kad olimpiadoms rengiamasi 7 metus, o Europos žaidynėms – tik dveji metai buvo skirti

„Reikia pasakyti, kad daugelio sporto šakų federacijos kur kas ankščiau sudarė atrankos į Rio de Žaneiro olimpiada ar savo čempionatų tvarkaraščius ir todėl ne visi gali startuoti Baku. Ten, kur nevyks atranka į olimpines žaidynes, galbūt, geriausių sportininkų ir nebus, bet 15-oje rungčių atletai kovos dėl kelialapių ar įskaitinių taškų, todėl negalvoju, kad jos bus nerimtos ar mažiau prestižinės. Atminkite, kad olimpiadoms rengiamasi 7 metus, o Europos žaidynėms – tik dveji metai buvo skirti“, – sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

„Dažnai girdžiu klausimą, kodėl pirmosios Europos žaidynės vyks Baku. Šis miestas istoriniam Europos sporto renginiui siūlo net 18 modernių sporto arenų. Džiaugiuosi, kad į pirmąsias žaidynės vyks daugiau nei 60 sportininkų iš Lietuvos. Misijoje dalyvaus tiek patyrę atletai, tiek jauni, karjerą pradedantys sportininkai. Šios žaidynės – puiki proga tapti pirmaisiais Europos žaidynių čempionais“, – teigė LTOK prezidentė.

Šiuo metu kvalifikacinius normatyvus jau įvykdė 57 Lietuvos sportininkai, kurie rungsis 9-iose sporto šakose (krepšinis 3x3, plaukimas, boksas, baidarių ir kanojų irklavimas, dviračiai, gimnastika, sambo, paplūdimio tinklinis, imtynės). LTOK tikisi, kad prie rinktinės prisijungs dar aštuoni atletai, kurie atstovaus Lietuvą dziudo, badmintono, stalo teniso, triatlono ir šaudymo šakose.

Lietuviams itin mėgstamos krepšinio varžybos Baku nevyks – vietoj „normalaus“ krepšinio bus varžomasi 3x3 turnyre. Jau žinoma, kad šios Lietuvos rinktinės treneriu bus LKL Kėdainių „Nevėžio“ strategas Mindaugas Budzinauskas.

Jis šiandien aiškino, kad komanda taip pat žinoma – ji yra susižaidusi, ne kartą dalyvavusi įvairiuose čempionatuose, Europos iškovojusi bronzą, o pasaulyje likusi ketvirta. Ekipą sudarys du LKL, vienas NKL lygos žaidėjai ir vienas mėgėjas.

Turiu įprotį pasakyti, kad laukiama ar nelaukiama medalių iš vienų ar kitų sportininkų, tačiau konkrečiai, kas yra galimi pretendentai – nesakau.

„Vyrų komandą turėtų sudaryti Ovidijus Varanauskas, Darius Tarvydas, Vitalijus Lukša ir Giedrius Marčiukaitis. Jei nieko nepakirs traumos, visi jie važiuos į Baku“, – pasakojo Mindaugas Budzinauskas, aiškindamas, kad papildomos krepšininkų atrankos jis neplanuoja.

2012-ųjų gruodžio 8 d. Romoje sušaukta 41-oji Europos olimpinių komitetų asamblėja nusprendė pirmąsias Europos žaidynes organizuoti Azerbaidžano sostinėje. Žaidynes organizuoja Europos olimpiniai komitetai ir Baku Europos žaidynių organizacinis komitetas. Europos žaidynės vyks kas ketverius metus. Sekančios žaidynės bus organizuojamos 2019 metais.

„Turiu įprotį pasakyti, kad laukiama ar nelaukiama medalių iš vienų ar kitų sportininkų, tačiau konkrečiai, kas yra galimi pretendentai – nesakau. Kad jiems nebūtų spaudimo. Manau, Baku tikrai sulauksime ne vieno ir ne dviejų apdovanojimų. Tai bus mums tikrai geros žaidynės“, – tikino D.Gudzinevičiūtė.

Pirmųjų Europos olimpinių žaidynių sporto šakos:

plaukimas;

šaudymas iš lanko;

lengvoji atletika;

badmintonas;

boksas;

baidarių ir kanojų irklavimas;

dviračių sportas;

fechtavimas;

gimnastika;

dziudo;

šaudymas;

stalo tenisas;

taekwondo;

imtynės;

triatlonas;

tinklinis.

Neolimpinės šakos-rungtys, kuris vyks Baku:

paplūdimio futbolas;

krepšinis 3x3;

karate;

sambo.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius