Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 01

Prestižinės „molinių balandžių“ šaudymo varžybos į Lietuvą priviliojo ir 22 kartus pasaulio šaudymo čempioną

„Galiu pasakyti, kad šiek tiek kenčiame dėl neteisingai išversto mūsų federacijos pavadinimo iš prancūzų kalbos. Iš žodžių derinio atrodome lyg ir nesportiškai, tačiau mūsų šaudymo rungtys yra itin populiarios, o varžybos – azartiškos“, – antradienį Lietuvos olimpinio sporto centro šaudykloje Vilniuje kalbėjo Lietuvos medžioklinio šaudymo federacijos prezidentas Virgilijus Grybė. Jau po dvylikos dienų Lietuvos šaudymo sporto gerbėjų lauks pirmosios mūsų šalyje tokio aukšto rango varžybos – šaudymo į skraidančius taikinius pasaulio taurės etapo kovos.
Virgilijus Grybė
Virgilijus Grybė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Šaudykla

„Mes tikrai nemedžiojame šaudyklose. Mūsų tarptautinė organizacija vadinasi kitaip – šaudymo į skraidančius taikinius iš medžioklinio ginklo federacija. Dar kitaip anglai tai vadina šaudymu į molinius balandžius – juk ant molinės lėkštutės, į kurią reikia pataikyti, yra pavaizduotas balandis“, – savotišką „ekskursiją“ po šaudymo užkulisius vedė neseniai šalies medžioklinio šaudymo federacijos (LMŠF) vadovu tapęs savo sporto šakos asas V.Grybė.

Ne kartą šalies pirmenybėse prizines vietas laimėjęs ir čempionu tapęs, pasaulyje šešioliktas buvęs, o Europoje ketvirtą poziciją iškovojęs LMŠF vadovas šiandien su komanda baigia pasirengimo darbus bene svarbiausiam šių metų šaulių renginiui – pirmą kartą šalies istorijoje Lietuvos sostinėje vyks stendinio šaudymo iš medžioklinio ginklo (šaudymas į skraidančius taikinius) pasaulio taurės pirmenybių etapas. Didžioji kova dėl taurės ir pergalės Vilniaus Lietuvos olimpinio sporto centro šaudykloje vyks balandžio 12-13 dienomis.

Į šaulių turnyrą, kurio įskaitiniai taškai turėtų padėti sportininkams varžytis dėl galutinių vietų taurės varžybose bei Europos ir pasaulio čempionatuose, atvyks devynių valstybių atstovai.

„Pagal tarptautinės federacijos reglamentą, mes galime suteikti galimybę kovoti 96-iems sportininkams. Dabar jų yra užsiregistravę 65. Bet iki varžybų pradžios sulauksime ir 80-ties. Jokių egzotinių šalių sportininkų nebus, nes tarptautinė mūsų organizacija taip suskirsto ir sudėlioja tvarkaraščius, kad sportininkams nereikėtų važiuoti toli nuo namų. Tad pas mus atvyks latviai, estai, baltarusiai, lenkai, suomiai, danai, ukrainiečiai, rusai bei lenkai. Žinoma, kai šiemet rugpjūtį vyks pasaulio čempionatas, geriausiems teks važiuoti net į Pietų Afrikos Respubliką“, – pasakojo V.Grybė.

Tačiau jis pasidžiaugė, kad į pirmą kartą Lietuvoje vyksiančias varžybas turėtų atvažiuoti ir šaudymo į skraidančius taikinius iš medžioklinio ginklo legenda ir garsenybė britas George'as Digweedas.

Tai sportininkas, prie kurio pasiekimų vargu ar kas greitai galėtų priartėti: jis yra 22 kartus pasaulio čempionas, 18 kartų laimėjo Europos pirmenybes, 15 kartų savo rankose laikė planetos taurę, iškovojo 116 pergalių įvairiuose tarptautiniuose turnyruose.

„Negražu sakyti, bet reikėtų tikėtis, kad jam nepasiseks kitą savaitę Anglijoje vyksiančiose varžybose. Jis žada atvažiuoti į Lietuvą tik su sąlyga, kad neprasimuš į tų varžybų finalą – kitaip ir mūsų, ir anglų turnyro lemiamos kovos vyks tuo pačiu metu“, – kalbėjo LMŠF prezidentas.

Lietuvai šiose varžybose turėtų atstovauti apie 15-20 geriausių federacijos sportininkų. Savo jėgas pažadėjo išbandyti ir Lietuvos šaudymo sporto sąjungos prezidentas Algirdas Keršulis.

Tad kuo skiriasi visiems žinomos olimpinės rungtys – šaudymas tranšėjinėje ir apvalioje aikštelėje nuo šaudymo į skraidančius taikinius iš medžioklinio ginklo, kur į planetos pirmenybes susirenka daugiau kaip 1000 dalyvių iš visų pasaulio kampų?

Šaudymas į skriejančius taikinius iš medžioklinio ginklo – tai sporto šaka, susidedanti iš keliolikos įvairių rungčių, kai į specialiais aparatais paleistus taikinius, pagamintus iš trapios medžiagos, yra šaudoma lygiavamzdžiu šautuvu, užtaisytu smulkiais šratais.

Vilniuje kovojantys sportininkai gaus pataikyti į skirtingai skrendančius taikinius – iš aparatų paleistas „lėkštes“, kurios skries įmanomai didžiausiu kampu, greičiu, aukščiu, atstumu bei nenuspėjama trajektorija.

Sportininkai privalės eiti į šaudyklą ir, priklausomai nuo stovimų specialių aparatų, pataikyti į nuskrendančius, atskrendančius ar net pažeme riedančius taikinius.

Na, mes ne mašinų gamintojai, o ginklų pardavėjai, bet vis tiek be gero prizo nugalėtojo nepaleisime: jam padovanosime garsios italų firmos medžioklinį ginklą

„Nors šios varžybos tikrai sutraukia didelį sirgalių ir gerbėjų būrį, tarptautinė federacija siūlo neskirti prizinio piniginio fondo. Todėl ir mes Vilniuje nugalėtojams įteiksime tik taurę“, – sakė V.Grybė, išdavęs, kad turnyro sąmatą sudaro apie 25 tūkst.litų.

Tačiau jis pripažino, kad būna išimčių – Europos pirmenybėse Čekijoje automobilių koncernas „Škoda“ padovanojo nugalėtojui automobilį.

„Na, mes ne mašinų gamintojai, o ginklų pardavėjai, bet vis tiek be gero prizo nugalėtojo nepaleisime: jam padovanosime garsios italų firmos medžioklinį ginklą“, – dėdamas optimistinį tašką pokalbyje apie būsimas varžybas pareiškė „Oksalio“ bendrovės vadovas Gytis Misiukevičius.

VIDEO: Šaudymo varžybos
VIDEO: Šaudymo varžybos Teksase

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius