Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 28

Solidžias rentas gaunantys sportininkai sukilo prieš permainas

Šią savaitę garsiai nuskambėjo dviejų tituluotų Lietuvos sportininkių – Donatos Karalienės ir Aušrinės Trebaitės – atsisveikinimas su didžiuoju sportu. Kaip viena to priežasčių minėta ir sportininkų rentų reforma, nors iš tiesų pokyčiai tituluotos irkluotojos ir dviratininkės niekaip nepaveiks. Rentų reformos iniciatorius Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinis direktorius Edis Urbanavičius yra įsitikinęs, kad panika kuriama dirbtinai arba iš nesupratimo.
Aušrinė Trebaitė, Edis Urbanavičius ir Donata Karalienė
Aušrinė Trebaitė, Edis Urbanavičius ir Donata Karalienė / 15min.lt montažas

Šiuo metu Lietuvoje rentas gauna 138 karjeras baigę sportininkai. Tai olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempionatų prizininkai ar rekordininkai. Visiems jiems mokama vienoda – apie 1200 eurų siekianti mėnesinė renta. 2016 metais valstybei tai atsiėjo 1,7 mln. eurų.

KKSD pateikė pataisas, pagal kurias nuo naujojo įstatymo įsigaliojimo rentos būtų diferencijuojamos. Pavyzdžiui, olimpinių žaidynių čempionai tuomet gautų 1 026 eurus, kiti prizininkai – 874 eurus, o Europos čempionai – 798 eurus.

Skaičiuojant pagal 2014 metų rezultatus, valstybė po pataisų įsigaliojimo galėtų sutaupyti 243 959 eurų.

Alfredo Pliadžio nuotr./Edis Urbanavičius
Alfredo Pliadžio nuotr./Edis Urbanavičius

Anot E.Urbanavičiaus, šis skirstymas būtų naudingas, nes tai skirtingo rango varžybos, kurios ir vertinamos skirtingai: „Juk dabar premijos olimpinių žaidynių, Europos ir pasaulio čempionatuose skiriasi, tai kodėl rentos turėtų būti vienodos? Manau, kad logiška valstybei tinkamai įvertinti sportininkų pasiekimus pagal iškovotus medalius“.

KKSD vadovas tikina, kad asmeniškai iš federacijų ir sportininkų nepasitenkinimo dėl šių reformų nesulaukė, tačiau paskelbiant apie D.Karalienės ir A.Trebaitės pasitraukimus buvo komunikuojamas ir nepagrįstas nerimas.

„Mano amžiuje – arba kovoti dėl medalių, vietų šešetuke, arba trauktis. Atidaviau daug jėgų. Be to, kiek neramu dėl numatomų pokyčių šalies sporto sistemoje“, – teigė penktadienį apie pasitraukimą pranešusi triskart Europos dviračių treko čempionė A.Trebaitė.

Susisiekus su tituluota dviratininke ši teigė, kas sporto reforma nepadarė didelės įtakos jos sprendimui: „Mano atveju tai lėmė nedaug. Jau buvau apsisprendusi baigti karjerą po sezono. Tačiau dėl rentų kyla daug neaiškumų, mūsų niekas neinformavo, nes jie gal ir patys dar nežino, kaip iki galo bus. Tačiau dauguma sportininkų pasisako prieš reformą.“

Tomo Gaubio nuotr./Aušrinė Trebaitė
Tomo Gaubio nuotr./Aušrinė Trebaitė

„Sporto sistemoje vykstančios permainos, iš įvairių šalių sklindančios įvairios žinios taip pat neprideda optimizmo. Tai jokiu būdu nėra mano sprendimo esminė priežastis, tačiau visos tos mintys susideda“, – anksčiau šią savaitę kalbėjo irkluotoja D.Karalienė.

Tačiau numatomi pokyčiai niekaip nepaveiks A.Trebaitės, D.Karalienės ar kitų titulus jau iškovojusių sportininkų, tikina KKSD atstovai.

Dauguma sportininkų pasisako prieš reformą, – tikina A.Trebaitė.

„Su Aušrine ir dviračių sporto federacijos atstovais kalbėjomės prieš kelias dienas ir buvo pasakyta, kad sportininkė traukiasi, nes nebegali varžytis tokiame lygyje, kokiame norėtų. Sportininkai, kurie yra iškovoję teisę į rentą, kažkodėl baiminasi, kad jos neteks ar ji sumažės. Bet taip nebus. Nauja reforma galios tik tiems sportininkams, kurie titulus iškovos po reformos įsigaliojimo. Todėl šiandien karjerą baigusių sportininkų tai niekaip nepaveiks“, – aiškino E.Urbanavičius.

KSSD vadovo pavaduotojas Vytautas Vainys taip pat ramino sportininkus, kad jų pasiekimai nebus nubraukti: „Sportininkai, kurie iškovojo titulus iki reformos priėmimo, galės patys pasirinkti – rentą priimti pagal senus ar naujus skaičiavimus. Aišku, kad visi rinksis senas taisykles, nes jos palankesnės. Sportininkai tikrai dabar nėra verčiami baigti karjerų, nes po to negalės gauti tokios pačios rentos.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Donata Vištartaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Donata Vištartaitė

KKSD vadovas teigė, kad sutaupytos lėšos atiteks toms pačioms federacijoms: „Tie pinigai niekur nedings. Jie bus perskirstyti federacijų programų veiklos įgyvendinimui ir prisidės prie sportininkų sąlygų gerinimo.“

Prieš inicijuojamas pataisas stojo Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK), kuris jau kurį laiką konfliktuoja su KKSD.

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė tv3.lt naujienų portalui teigė, kad ši reforma gali atbaidyti sportininkus: „Galiu pasakyti tiek, kad dėl jei tokios permainos bus patvirtintos, neteksime dar ne vieno sportininko. Toks įstatymas yra ydingas, bet niekaip nesugebame to įrodyti. Labai viliuosi, kad parlamentarai, pasvarstę, įstatymo nepriims“.

Alfredo Pliadžio nuotr./Daina Gudzinevičiūtė
Alfredo Pliadžio nuotr./Daina Gudzinevičiūtė

Pati olimpinė čempionė taip pat šiuo metu gauna rentą. Šiame sąraše ir daugiau garsių bei pasiturinčių Lietuvos sporto žvaigždžių – Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Tomas Pačėsas, Dainius Adomaitis ir kiti garsūs praeities krepšininkai. Seimo narė Aušra Maldeikienė yra garsiai svarsčiusi, ar milijonus per karjerą uždirbę žmonės tikrai turėtų būti remiami dar ir valstybės.

Įstatymo pataisos Seime bus svarstomos gegužės 30 dieną.

Rentos
Rentos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius