Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 30

Rio žaidynėse dalyviausianti pabėgėlė sportininkė: tikimės suteikti vilties

Jau kitą penktadienį Rio de Žaneire prasidės vasaros olimpinės žaidynės. Pirmą kartą Pietų Amerikoje rengiamoje didžiausioje sporto šventėje pirmąkart dalyvaus pabėgėlių komanda. Nesaugias gimtąsias šalis palikę sportininkai varžysis su olimpine vėliava. Pabėgėlių komandoje – 10 sportininkų iš 4 šalių.
Olimpinė pabėgėlių komanda
Olimpinė pabėgėlių komanda / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Treniruotės svilinančiame Kenijos karštyje bėgikams – menkniekis. Jie išgyveno daug sunkesnių išbandymų – pabėgo iš Pietų Sudano ir gyvena pabėgėlių stovyklose Kenijoje. 5 iš jų pateko į pabėgėlių komandą, dalyvausiančią olimpinėse žaidynėse.

„Esu labai susijaudinusi. Tai pirma tokia galimybė – pabėgėliams dalyvauti olimpinėse žaidynėse ir suteikti vilties, paskatinti jaunus pabėgėlius, kurie gyvena stovyklose, puoselėti savo talentą. Mes pradėjome treniruotis prieš kelis mėnesius, tad negalime lygiuotis su profesionalais, bet stengsimės, kiek galėdami“, – patikino bėgikė Rose Nathike.

Su tokia olimpine dvasia, kad svarbu dalyvauti, o ne laimėti, atvykstančią pabėgėlių komandą sudarys 10 sportininkų, kuriuos atrinko pats Tarptautinis olimpinis komitetas.

Iš pradžių buvo sudarytas 43 kandidatų sąrašas, vėliau, konsultuojantis su nacionaliniais olimpiniais komitetais, tarptautinėmis federacijomis, atsižvelgus į sportininkų pasirengimą, žmogaus reputaciją ir tai, ar turi oficialų pabėgėlio statusą.

Į komandą išrinkti 2 sirai plaukikai, 5 bėgikai iš Pietų Sudano, 2 dziudo imtynininkai iš Kongo demokratinės respublikos ir maratono bėgikas iš Etiopijos.

Sportininkai, kaip ir kiti olimpiečiai, apsigyvens olimpiniame miestelyje, tik, žinoma, neturės nacionalinės vėliavos ir neskambės nacionaliniai himnai. Juos atstos olimpinė vėliava ir himnas.

Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas, kaip ir patys sportininkai, sako, kad svarbiausia žinutė – viltis.

„Tai vilties simbolis visiems pabėgėliams pasaulyje. Ir jie gali siųsti žinutę tarptautinei bendruomenei, kad pabėgėliai yra mums artimi žmonės ir praturtina visuomenę“, – sakė Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas.

Sprendimas pirmą kartą į olimpines žaidynes įtraukti pabėgėlių komandą – atsakas į prieš migrantus nukreiptą retoriką, kilusią dėl didžiausios migracijos krizės nuo Antrojo pasaulinio karo. Pabėgėliai neabejotinai turės daug rėmėjų. Neutralumo atsisakė net Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki Moonas – sakė palaikysiąs pabėgėlių sportininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius