Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 05

Šachmatų genijų treniruojantis V.Čmilytės vyras lietuviams atskleidė M.Carlseno fenomeno paslaptį

Praėjusių metų lapkričio pabaigoje viso sporto pasaulio žvilgsniai krypo į Niujorką, kur dėl pasaulio šachmatų čempiono karūnos varžėsi norvegas Magnusas Carlsenas bei rusas Sergejus Kariakinas. Po papildomos greitųjų šachmatų serijos 26-erių metų norvegui galiausiai pavyko apginti sostą. Ketvirtadienio vakarą įspūdžiais apie šią akistatą su lietuviais pasidalijo M.Carlseno sekundantas Peteris Heine Nielsenas.
Planetos čempiono Magnuso Carlseno treneris lankėsi Lietuvoje
Planetos čempiono Magnuso Carlseno treneris lankėsi Lietuvoje

Su Lietuva – stiprus ryšys

P.H.Nielsenas stipriausią planetos šachmatininką treniruoja jau trejus metus. Per šį laiką Magnusas jau tris kartus spėjo pasimatuoti pajėgiausiam pasaulio šachmatininkui skirtą karūną.

43-ejų metų iš Holstrebo kilęs didmeistris yra pajėgiausios Lietuvos šachmatininkės Viktorijos Čmilytės vyras.

Būtent ši aplinkybė lėmė, kad įvairioms sporto šakoms neabejingą M.Carlseną principinėje akistatoje palaikė didžiulis būrys lietuvių.

Pats šachmatų genijus jau anksčiau buvo ne kartą pastebėtas vilkintis legenda tapusius JAV psichodelinio roko grupės „Grateful Dead“ kaukolėtus marškinėlius, kuriais pasipuošę Lietuvos krepšinio rinktinės nariai atsiėmė olimpinę bronzą 1992 metais Barselonoje.

Asmeninio archyvo nuotr./Magnusas Carlsenas su „Grateful Dead“ marškinėliais
Asmeninio archyvo nuotr./Magnusas Carlsenas su „Grateful Dead“ marškinėliais

Įsibėgėjus M.Carlseno ir S.Kariakino akistatai, paramą norvegui išreiškė ir A lygos vicečempiono „Trakų“ futbolo klubo nariai. Komandos kapitonas Deividas Česnauskis per V.Čmilytę padovanojo norvegui savo klubo marškinėlius su didmeistrio vardu ir pirmuoju numeriu.

Tuo tarpu Niujorke jau trečią planetos čempiono titulą medžiojęs norvegas laisvu metu atsipalaiduodavo per televizorių stebėdamas NBA rungtynes, o jo sekundantas P.H.Nielsenas netgi nusipirko „New York Knicks“ atstovaujančio Mindaugo Kuzminsko marškinėlius.

Ketvirtadienio vakarą Vilniuje P.H.Nielsenas surengė viešą paskaitą-diskusiją, kurios metu pasidalijo mintimis apie „šaltuoju“ šachmatų karu pramintą dviejų šachmatų genijų dvikovą bei atskleidė nemažai intriguojančių ir iki šiol neskelbtų detalių.

LŠF nuotr./Deividas Čenauskis ir Viktorija Čmilytė
LŠF nuotr./Deividas Čenauskis ir Viktorija Čmilytė

„Esu maloniai nustebintas tuo dėmesiu ir palaikymu, kurio Magnusas sulaukė Lietuvoje. Pasaulio čempiono sekundanto darbas, suteikia unikalią galimybę iš arti pažvelgti į stipriausių pasaulio šachmatininkų kovas, perprasti, kaip jie priima sprendimus. Per pastaruosius dešimt metų ne kartą yra tekę skaityti paskaitas apie tai įvairiose pasaulio šalyse, džiaugiuosi, kad turiu galimybę pasidalinti savo patirtimi ir su Lietuvos šachmatų mėgėjais“, – kalbėjo P.H.Nielsenas.

Pergalių garantas iš Danijos

Tarptautinio didmeistrio vardą P.H.Nielsenas pelnė dar 1994-aisiais. Vėliau jis penkis kartus tapo Danijos šachmatų čempionu, septynis kartus atstovavo šiai šaliai šachmatų olimpiadose.

Magnusas užaugo šalyje, kurioj visiškai nėra šachmatų kultūros. Lietuvoje šachmatų kultūra yra kur kas aukštesnio lygio.

Savo karjeros aukštumą danas pasiekė 2005-aisiais, kai jo Elo reitingas tapo 2668. Tuo metu tai buvo aukščiausias rodiklis tarp visų Skandinavijos ir Šiaurės šalių sportininkų.

Nors ypač didelių laimėjimų tarptautinėje arenoje P.H.Nielsenas nepasiekė, jo talentas ryškiausiomis spalvomis atsiskleidė pradėjus sekundanto ir trenerio karjerą.

Nuo 2002 iki 2012 metų danas dirbo Vishy Anando treneriu ir Indijos didmeistris 2007 metais Meksikoje sugebėjo iškovoti pasaulio čempiono titulą, o vėliau tris kartus apgynė jį Bonoje (2008), Sofijoje (2010) ir Maskvoje (2012).

Asmeninio archyvo nuotr./Peteris Heine Nielsenas ir Magnusas Carlsenas
Asmeninio archyvo nuotr./Peteris Heine Nielsenas ir Magnusas Carlsenas

2013 metais P.H.Nielsenas pradėjo dirbti su į šachmatų pasaulį milžinišku greičiu įsiveržusiu M.Carlsenu ir labai greitai norvegą iškėlė į pačią viršūnę.

Tais pačiais metais Magnusas laimėjo kandidatų turnyrą ir gavo teisę varžytis dėl pasaulio čempiono karūnos su buvusiu P.H.Nielseno mokiniu V.Anandu. Šią kovą norvegas, žinoma, laimėjo.

„Kai aš 2013-ųjų vasarį baigiau dirbti su Vishy ir pradėjau treniruoti Magnusą, mes susitarėme, kad jei lemiamame mače būtent norvegas bus V.Anando varžovu, aš M.Carlsenui nepadėsiu. Taip ir nutiko. Tačiau kai po metų jau indas daug kam netikėtai tapo Magnuso priešininku, dirbau visa jėga. Žinoma, keista dirbti prieš žmogų, kurį laikai savo geru draugu, tačiau toks jau yra tas sportas“, – trejų metų istoriją prisiminė P.H.Nielsenas.

Tiesa, dano ir norvego pažintis užsimezgė dar gerokai anksčiau. 2005-aisiais metais P.H.Nielsenas buvo M.Carlseno sekundantu, o norvegas tais metais tapo jauniausiu visų laikų kandidatų turnyro dalyviu. Tuomet norvegui tebuvo viso labo penkiolika metų ir jis Rusijoje vykusiame planetos čempionate tenkinosi 10-ąją vieta.

Megažvaigždė ne iš šachmatų šalies

Trečią kartą pasaulio čempionu M.Carlsenas tapo lapkričio 30-ąją, per savo 26-ąjį gimtadienį. Greitųjų šachmatų („tie-break“) seriją jis laimėjo 3:1. Sužaidus dvylika klasikinių partijų, principinėje akistatoje rezultatas buvo lygus – 6:6.

„Jis pakeitė šachmatų supratimą ir, ko gero, yra geriausias visų laikų šachmatininkas. Jo reitingas yra aukštesnis nei kada nors turėjo šios sporto šakos legendos Bobby Fisheris ar Garis Kasparovas“, – kalbėjo P.H.Nielsenas.

Pastaruoju metu danas gyvena Šiauliuose, tačiau gimtajame žmonos Viktorijos mieste pernelyg ilgai neužsibūna. Jau ateinančią savaitę su M.Carlsenu jis vyks į turnyrą Nyderlanduose.

„Scanpix“ nuotr./Magnusas Carlsenas
„Scanpix“ nuotr./Magnusas Carlsenas

Prie septynių pasaulio čempiono titulų ranką jau pridėjęs P.H.Nielsenas neslepia, kad net būdamas treneriu, žavisi savo auklėtiniu ir nevyniodamas žodžių į vatą vadina jį superžvaigžde.

„Man teko dirbti tiek su Vishy, tiek su Magnusu. Indas taip pat yra pasaulio čempionas, tačiau kur kas kuklesnė asmenybė. Tuo tarpu M.Carlsenas yra megažvaigždė. Jis jau yra dalyvavęs bendruose projektuose su Billu Gatesu, „Facebook“ įkūrėju Marku Zuckerbergu, aktore Liv Tyler, turi savo prekės ženklą, drabužių liniją. Įsivaizduokit, jis užaugo šalyje, kurioj visiškai nėra šachmatų kultūros. Pavyzdžiui, Lietuvoje šachmatų kultūra yra kur kas aukštesnio lygio. Tačiau Magnusas visuomet žinojo, kaip jam reikia pasiekti tikslą“, – susižavėjimo neslėpė P.H.Nielsenas.

Pirma pažintis įspūdžio nepadarė

Danas prisiminė, jog pirmoji pažintis su tuo metu dvylikamečiu berniuku jo tikrai nesužavėjo. P.H.Nielseno teigimu, tuo metu įžvelgti jaunojo vunderkindo gabumus buvo tikrai nelengva.

„Prisimenu, jog Magnusas puikiai žinojo debiutus, tačiau jo žaidimas man tikrai nedarė jokio įspūdžio. Man atrodė, kad jis yra talentingas, tačiau nieko daugiau. Įdomiausia, kad dabar tai yra geriausias pasaulio žaidėjas, bet jo debiutai tikrai nėra kažkuo išskirtiniai“, – šypsojosi pasaulio čempiono treneris.

Magnuso talentas ir žvaigždė tik augo ir galiausiai Gariui teko pasitraukti į šalį.

Pajėgiausią planetos šachmatininką po savuoju sparnu jis priglaudė po to, M.Carlsenas nusprendė nutraukti bendradarbiavimą su G.Kasparovu.

„Garis visada galvojo, jog norint populiarinti šį žaidimą, reikia šachmatų pasauliui turėti labai stiprų žaidėją iš Vakarų Europos. Tokiam vaidmeniui Magnusas puikiai tiko.

Jis ėmėsi treniruoti berniuką, tačiau jų bendros treniruotės vykdavo gana retai. Kasparovas norėdavo, jog Magnusas spręstų užduotis, analizuotų savo ir varžovų klaidas, tačiau tokios treniruotės norvego visai nežavėjo. Tai buvo pirmieji ženklai, kad Magnusas savo gyvenime visada darys tai, kas jam labiausiai patinka“, – šypsojosi specialistas.

Magnusas Carlsenas ir Garis Kasparovas
Magnusas Carlsenas ir Garis Kasparovas

Taigi, dviejų šachmatų legendų išsiskyrimas buvo neišvengiamas.

„Taip jau išeina, kad kai susiduria dvi didžiulės jėgos, kažkam tenka pasitraukti. Magnuso talentas ir žvaigždė tik augo ir galiausiai Garis buvo nustumtas į šalį. Tokiai ambicingai asmenybei tai, žinoma, nepatiko“, – atskleidė P.H.Nielsenas.

Baiminosi Rusijos programišių

Prisimindamas praėjusių metų pabaigoje vykusią dvikovą dėl titulo, P.H.Nielsenas pažymėjo, kad už šachmatų lentos M.Carlsenas ir S.Kariakinas sutardavo gerai jau nuo vaikystės.

„Visgi šachmatų pasaulyje viskas yra kitaip, čia jie yra labai aršūs varžovai“, – šypsojosi danas.

Visada bus žmonių, kurie norės parodyti, kad tai yra piktosios Rusijos akistata prieš gerąją Vakarų Europą.

Nors žiniasklaida savo antraštėse nevengdavo išryškinti politinio akistatos atspalvio, trenerio teigimu, dvikovos dalyviams tokie dalykai tikrai nerūpėjo.

„Žinoma, visada bus žmonių, kurie norės parodyti, kad tai yra piktosios Rusijos akistata prieš gerąją Vakarų Europą, o mačas vyksta kapitalistiniame Niujorke, tačiau dvikovos dalyviai į tai dėmesio nekreipia. Visi S.Kariakino treneriai yra rusai ir su jais aš sutariu labai gerai“, – pasakojo P.H.Nielsenas.

Visgi jis neslėpė, jog baiminosi Rusijos programišių atakų, kad šie nenutekintų duomenų S.Kariakino komandai.

„Buvome gavę ženklų, šiek tiek baiminomės atakų, tad nusprendėme imtis visų saugumo priemonių. Susisiekėme su „Microsoft“, prašėme jų apsaugoti mūsų įrangą ir jie mums sutiko padėti“, – atskleidė treneris.

Dano P.Neegaardo nuotr./Peteris Heine Nielsenas
Dano P.Neegaardo nuotr./Peteris Heine Nielsenas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius