-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 04

Šiaurietiškas ėjimas – fizinė veikla be jokio neigiamo poveikio sveikatai

Šiaurietiškas ėjimas specialistų įvardijamas kaip tobula fizinė veikla siekiantiems ne tik įvairiapusiškai sustiprėti ar pagerinti savo fizinę savijautą, bet ir kaip sportas, kuris neturi jokių šalutinių poveikių. Štai, visai kitaip negu bėgiojant, užsiimant šiaurietišku ėjimu, nedaroma jokia žala nugarai, sąnariams, o atvirkščiai – stiprinamas visas kūno raumenynas, gerinama kraujotaka, širdies darbas, deginamos kalorijos.
Šiaurietiškas ėjimas
Šiaurietiškas ėjimas / „Fotolia“ nuotr.

Šios fizinės veiklos specialistas ir treneris Valdemaras Chmielevskis, per aštuonerius savo darbo metus išugdęs tūkstančius šiaurietiško ėjimo mėgėjų sako, kad tai yra sparčiai populiarėjantis sportas Lietuvoje, kuris padeda pasiekti tiek geresnį fizinį pasiruošimą, tiek sutaupyti. Jis taip pat džiaugiasi, kad pamažu visuomenėje nyksta stereotipas, jog tai yra senų žmonių užsiėmimas, daugiau tapatinamas su laisvalaikio forma.

– Šiaurietiškas ėjimas Lietuvoje. Ar tai populiari fizine veikla mūsų šalyje?

– Tai yra vis populiarėjanti fizinė veikla. Tiesa, tokio populiarumo kaip Lenkijoje ar Vokietijoje mes vis dar nesulaukiame. Vis dėlto, iš savo patirties galiu pasakyti, kad požiūris, jog tai yra pensininkų užsiėmimas sparčiai keičiasi, o norinčiųjų išbandyti šį sportą yra vis daugiau – tai labai džiugina.

Asmeninio arch. nuotr./Valdemaras Chmielevskis
Asmeninio arch. nuotr./Valdemaras Chmielevskis

– Kokios žmonių grupės dažniausiai renkasi šį sportą? Kokie jų motyvai?

– Tie, kurie į mane kreipiasi norėdami išmokti taisyklingai vaikščioti su lazdomis, dažniausiai priklauso vidutinio amžiaus grupei, bet iš esmės, žmonių amžius yra labai įvairus – atsiranda nemažai jaunimo, įvairių sporto šakų atstovų. Paprastai jų pagrindinis motyvas yra pagerinti savo fizinę savijautą, stiprinti nugarą, širdies veiklą, kovoti su antsvoriu. Dažnas jų tikisi, kad šis užsiėmimas yra labai lengvas, tačiau aš greitai pakeičiu jų požiūrį. Yra tokių ėjimo technikų, kurių metu per keliolika sekundžių gali pasiekti maksimalų pulso dažnį.

– Kokie yra pagrindiniai aspektai norint taisyklingai užsiimti šia fizine veikla?

– Visų svarbiausia einant su lazdomis – nesiramstyti. Lazdų funkciją reikia išnaudoti statant jas ne prieš save, o už nugaros kiek įmanoma platesniu mostu atgal, reikia būti šiek tiek pasvirus į priekį. Yra manančių, kad šiaurietiškas ėjimas yra vos ne tas pats kas vaikščiojimas. Noriu pasakyti, kad būtent dėl lazdų, jeigu su jomis tinkamai dirbama, šis sportas ir išsiskiria nuo paprasto vaikščiojimo – dėka jų, į šią fizinę veiklą įtraukiamas visas kūnas, ypatingai dirba viršutinė kūno dalis.

 Visų svarbiausia einant su lazdomis – nesiramstyti.

Žingsnio metu lazda turi būti smeigiama tarp abiejų kojų per vidurį, o ją smeigiant į žemę, alkūnė turėtų būti šiek tiek sulenkta. Kad pasiektumėte maksimalų efektą, kaip kad jau minėjau, svarbiausia yra moti su savo lazda kiek įmanoma labiau atgal. Verta paminėti, kad smeigti lazdą į žemę reikėtų pasistengti 45 laipsnių kampu. Kalbant apie pačią lazdos laikymo techniką, tam reikalingos daugiau specifinės žinios, ir specialistų patarimai, nes tik žodžiu tai perteikti yra sudėtinga. Tą reikėtų parodyti gyvai.

– Ar į jus kreipiasi daug žmonių?

– Yra nemažai manančių, kad to išmokti lengva ir pačiam, vis dėlto, yra dar daugiau tokių, kurie kreipiasi į mane norėdami pasisemti patirties kaip tą reikia daryti iš tikrųjų. Taip, to išmokti nėra sunku, tačiau manau, kad visų pirma specialistas turėtų parodyti kaip taisyklingai reikia užsiimti šiaurietišku ėjimu. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad visiškai žalias žmogus to išmoksta greičiau, negu su šia veikla jau susipažinęs ar apie ją girdėjęs žmogus. Dažnai pastarąjį reikia atpratinti nuo netaisyklingos technikos, o tai užima laiko. Juk absurdiška, kai vaikštai su lazdomis, tačiau naudos iš to pasisemi minimaliai.

Tai pigus užsiėmimas, nereikalaujantis jokio inventoriaus, išskyrus lazdas, kurių kaina prasideda nuo 30 eurų.

– Galbūt įvardintumėte pagrindinius praktinius šios fizinės veiklos privalumus?

– Tai pigus užsiėmimas, nereikalaujantis jokio inventoriaus, išskyrus lazdas, kurių kaina prasideda nuo 30 eurų. Avalynė ir sportiniai kostiumai taip pat šioje vietoje tinka bet kokie, nes tai nėra kaip kad pavyzdžiui bėgimas – neapkraunamos ir nežalojamos tam tikros kūno dalys nepasirinkus tinkamos avalynės. Ką jau kalbėti apie tai, kad šiaurietiškas ėjimas yra greitai išmokstamas.

– O kas liečia sveikatą. Kokią naudą šiaurietiškas ėjimas teikia jai?

– Šiandien dažniausi skundai susiję su sveikata yra nugaros problemos, širdies darbas, antsvoris – šiuo atvejus puikiai išsprendžia šiaurietiškas ėjimas. Minėtosios sveikatos problemos dažniausiai kyla dėl fizinio pasyvumo, dirbant prie kompiuterių. Tai puiki alternatyva žmogui norinčiam apskritai pradėti sportuoti.

Visų pirma, užsiimant šia fizine veikla, dirba daugiau negu 90 procentų kūno raumenų. Ypatingai stiprinama nugara, kuri šiais laikais kenčia nuo pastovaus sėdėjimo, iki trečdalio padidinamas plaučių tūris, nėra apkraunami ir sąnariai, o kur dar kalorijų deginimas. Yra įrodyta, kad einant su lazdomis, sudeginama 47 procentais daugiau kalorijų negu vaikštant be jų.

Tai yra puikus būdas sportininkams palaikyti fizinį aktyvumą po tam tikrų traumų. Na, o bendrai, pats didžiausias privalumas – aktyvus fizinis judėjimas ore, kuris nedaro jokio neigiamo poveikio sveikatai. Nes žiūrint į daugelį sporto sričių, tam tikros organizmo funkcijos ar jo dalys yra alinamos. To šiaurietiškame ėjime nepatirsite.

– Ar šiaurietišku ėjimu galima užsiimti bet kuriuo metų laikotarpiu?

Metų laikas šiam sportui nedaro jokios įtakos. Yra daug manančių, kad tai yra žiemos sportas vien dėl savo pavadinimo. Iš tikrųjų, šia veikla daugiau norinčių užsiimti yra šiltuoju metų laikotarpiu. Vasarą ar pavasarį paprasčiau vaikščioti kalnuotomis vietovėmis, kurios yra rekomenduojamos specialistų tiems, kurie nori dar didesnio fizinio krūvio.

Informaciją parengė virtualių treniruočių portalas www.sportobirza.lt​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius