-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 07 26

Šokiruojantis abejingumas: Rusijos dopingo mašina buvo atskleista 2013 metais

Savaitraštis „The Mail on Sunday“ dar 2013 metais atskleidė Rusijos dopingo sistemą, tačiau tuomet niekam tai nerūpėjo. Žurnalistas Nickas Harrisas papasakojo vargus, kuriuos teko patirti, kad tiesa išvystų dienos šviesą. Tačiau net ir po publikacijos atsakingos institucijos nesureagavo.
Rusijos dopingo mašina atskleista dar 2013 metais
Rusijos dopingo mašina atskleista dar 2013 metais

Prieš 2013 metų Maskvoje vykusį pasaulio lengvosios atletikos čempionatą britų savaitraštis publikavo straipsnį „Narkotikai, kyšiai ir priedanga“, kuriame žurnalistai N.Harrisas ir Martha Kelner atskleidė sistemingą dopingo vartojimą Rusijoje.

Dabar jau visi žino, kad aukščiausios Rusijos instancijos kontroliavo dopingo vartojimą Sočio olimpinėse žaidynėse, tačiau prieš trejus metus niekas nereagavo į įrodymus, kuriuos pateikė britai.

2013 metų liepą žurnalistai perdavė visą surinktą informaciją Tarptautiniam olimpiniam komitetui (TOK), Pasaulinei antidopingo organizacijai (WADA) ir Tarptautinei lengvosios atletikos federacijai (IAAF). Nei viena iš šių institucijų nieko nepadarė, kad Rusijos dopingui būtų užkirstas kelias.

Lakoniškais komentarais „Jokių komentarų“ žurnalistus atbaidę atsakingi asmenys nenorėjo supykdyti Vladimiro Putino.

Žurnalistų tyrimas tuomet atskleidė, kad susikompromitavusios Rusijos antidopingo laboratorijos vadovas Grigorijus Rodčenkovas 2011 metais buvo suimtas dėl įsitraukimo į dopingo platinimą. Dėl šių kaltinimų kalėjime sėdėjo jo sesuo.

Dar daugiau – Rusijos saugumo tarnybų įkaitu tapęs G.Rodčenkovas bandė nusižudyti ir buvo patekęs į psichiatrijos ligoninę. Tačiau po šių sukrėtimų jis lyg niekur nieko grįžo į darbą. Tam, kad galėtų pratęsti pradėtą darbą – suorganizuoti Rusijos dopingo sistemą Sočio olimpinėms žaidynėms.

Su šia informacija žurnalistai kreipėsi į TOK, tačiau šis tikino, kad nieko nežino nei apie ruso areštą, nei apie jo psichologines problemas.

Vienas pagrindinių britų šaltinių tuomet buvo Rusijos lengvaatlečių treneris Olegas Popovas, kuris pats kreipėsi į žiniasklaidą, susirūpinęs padėtimi savo šalyje.

Anot žurnalistų, tarptautinių organizacijų abejingumas parodo, kad Rusija yra įbauginusi sporto pasaulį. TOK prezidentas Thomas Bachas puikiai sutaria su V.Putinu ir kol jis valdo olimpines žaidynes, tol Rusija ten dalyvaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius