Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 02

Sportas be sveikos mitybos – laiko gaišimas?

Norėdami ne tik būti liekni, bet pagražinti kūno linijas, turėti plokščią pilvą bei pasiekti gerų rezultatų sportuodami privalome aktyvią fizinę veiklą derinti su sveika mityba.Vertėtų žinoti, ką, kaip ir kada reikėtų valgyti mankštinantis, todėl neapsieisime be profesionalų patarimų.
Sportiško sudėjimo merginos kūnas
Sportiško sudėjimo merginos kūnas / Fotolia nuotr.

Sveika mityba + sportas = geri rezultatai

„Įsivaizduokite, kad nusiperkate Ferrari ir pilate į jį vandeniu skiestą kurą“, – šaržuoja asmeninis treneris Tomas Stūglys ir pasakoja, kad „dėl to net ir superautomobilis neteks galios, ims važiuoti prasčiau, o laikui bėgant ir visai suges.“

Netinkama mityba žmogaus organizmui gali ne tik neduoti norimų rezultatų, bet pakenkti bendrai organizmo būklei arba kartais netgi paskatinti ligų atsiradimą. 

Pašnekovas sako, kad mityba yra neatsiejama sporto dalis. Viskas, ką dedame į savo lėkštę, daro tiesioginę įtaką sportavimo progresui, organizmo atsistatymui po sunkių treniruočių ar varžybų, lemia energijos kiekį, ištvermę treniruočių metu bei raumenų augimą.

Plokščiam pilvui vien sportuoti nepakanka

Žmonės greitai susižavi ,,stebuklingų" treniruoklių reklamomis – „vos 5 minutės per dieną ir tu jau turi tobulą pilvo presą!”, – su šypsena veide sako T. Stūglys

Internete gausu įvairiausių mankštos pratimų žadančių greitus rezultatus be didelių pastangų. Tačiau profesionalūs sportininkai ir treneriai žino, kad tai tėra reklaminis triukas.

„Gyvename visuomenėje, kurioje viskas juda neįtikėtinu greičiu, todėl žmonės greitai susižavi ,,stebuklingų" treniruoklių reklamomis – „vos 5 minutės per dieną ir tu jau turi tobulą pilvo presą!”, – su šypsena veide sako T. Stūglys ir atkreipia dėmesį, kad šiose reklamose apie maistą niekas nekalba.

„Galima daryti atsilenkimus nors ir visą dieną, bet jei po to valgomi koldūnai su grietine – apie plokščią pilvą galite pamiršti“, – sako Tomas ir priduria, kad „darydami daug atsilenkimų gal ir turėsime tvirtus pilvo raumenis, bet be subalansuotos mitybos juos dengs 5 centimetrų riebalinis audinys, todėl privalome ir tinkamai maitintis.“

Treniruotės metu netenkame ir naudingų medžiagų

Sporto ir aktyvaus gyvenimo nauda – akivaizdi. Tačiau sportuojantis žmogus turi žinoti ne vien apie treniruotės metu žmogaus organizme vykstančius teigiamus procesus.

„Sportuodami su prakaitu netenkame vitaminų ir mineralų, todėl privalome jų gauti su maistu“, – įspėja asmeninis treneris ir sako, kad geriausias natūralus vitaminų ir mineralų šaltinis yra švieži vaisiai bei daržovės. Vaisiuose ir daržovėse gausu maistinių medžiagų vadinamų fitochemikalais, o daugybės mokslinių tyrimų duomenimis, jie yra geriausios natūralios cheminės medžiagos, skatinančios ligų prevenciją. Vaisiai bei daržovės dar yra ir oksidantai – laisvųjų radikalų naikintojai.

„Valgykite įvairių rūšių ir spalvų vaisius bei daržoves“, – pataria Tomas ir dalijasi receptu, kuriuo pats pradeda dieną – „į kokteilių plaktuvą dedu 1 bananą, 2 kivius, 50 g špinatų, šaukštelį linų sėmenų, viską  užpilu 300 ml vandens ir suplaku. Toks kokteilis tinka šiuolaikiškam aktyviam žmogui.“

Sotusis bananų kokteilis
Receptas: Sotusis bananų kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.8 / 91
Receptas
Ingredientai
Kefyras: 250.00 ml (arba jogurtas)
Bananai: 2.00 vnt.
Kakava: 1.00 valg. š.
Sėlenos: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Kaip gaminti
  • Visus produktus suplakite kokteilinėje.
Suskleisti

Vaisiai – sporto klubo persirengimo kambaryje?

Daugybę aktyvių žmonių treniruojančio asmeninio trenerio klausiame, kodėl po mankštos ar prieš ją sporto klube dažnai tenka matyti lankytojus valgančius kai kuriuos vaisius.

„Po treniruotės ar varžybų sportininkai ne veltui valgo bananus. Šiuose vaisiuose gausu fruktozės, reikalingos energijai atstatyti, kalcio, apsaugančio nuo raumenų skausmų, taip pat sveikai ląstelių regeneracijai būtinų antioksidantų“, – pasakoja Tomas.

„Shutterstock“ nuotr./Bananas
„Shutterstock“ nuotr./Bananas

Ne tik vaisių, bet ir daržovių nepamiršti bei įtraukti juos į savo meniu skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, praeitais metais prasidėjusi ir Lietuvoje.

Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus vaisius ar daržoves. Būtent tiek jų suvalgyti rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.

ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą, pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

fhfhj-541aeeb03a00e

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius