Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 18

Sporto žurnalistai metų geriausiais išrinko Krupeckaitę ir Titenį

Sporto žurnalistai geriausiais 2009-ųjų Lietuvos atletais pripažino dviratininkę Simoną Krupeckaitę, plaukiką Giedrių Titenį, Vilniaus „Lietuvos ryto” krepšinio komandą ir jos trenerį Rimą Kurtinaitį. Dviratininkė ir plaukikas įvertinti už pasaulio čempionatuose iškovotus medalius, o krepšinio komanda – už penkis praėjusį sezoną iškovotus titulus.
Šis S.Krupeckaitės sezonas – įspūdingiausias per visą karjerą
Šis S.Krupeckaitės sezonas – įspūdingiausias per visą karjerą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos sporto žurnalistų federacija (LSŽF) tradicinėje savo narių apklausoje geriausiais 2009 metų šalies sportininkais išrinko šiemet pasaulio čempionatuose sėkmingai kovojusius sportininkus – 27 metų dviratininkę Simoną Krupeckaitę ir 20-metį plaukiką Giedrių Titenį.

Penktą kartą surengtame šalies sporto žurnalistų balsavime Metų komanda pripažinta Vilniaus „Lietuvos ryto” krepšinio ekipa, o Metų treneriu – jos strategas 49 metų Rimas Kurtinaitis.

Kartu su sportininkais bus pasveikinti ir 2009-ųjų Lietuvos sporto žurnalistikos laureatai, kuriems bus įteiktos tradicinės šviesaus atminimo kolegų Romos Grinbergienės ir Aleksandro Krukausko premijos.

LSŽF prezidiumo sprendimu R.Grinbergienės premija, kurią įsteigė loterijų firma „Olifėja”, už ryškiausius metų darbus skirta „Lietuvos ryto” dienraščio ir „Lietuvos ryto” televizijos sporto žurnalistei Eglei Šilinskaitei.

A.Krukausko premija, kurią įsteigė Lietuvos sporto draugija „Žalgiris”, už gyvenimą, skirtą sporto žurnalistikai, skirta šalies sporto žurnalistikos patriarchui, vyriausiam – 86 metų – LSŽF nariui Aleksandrui Icikavičiui.

„Nors 2009-ieji yra poolimpiniai metai ir po Pekino žaidynių buvo galima tikėtis atoslūgio, mūsų šalies sportininkams jie buvo turbūt patys sėkmingiausi istorijoje. Labiausia vertinamų olimpinių sporto šakų olimpinėse rungtyse lietuviai šiemet iškovojo 12 medalių – to dar niekada nebuvo. Todėl rinktis buvo iš ko. Trijose rinkimų kategorijose buvo ryškūs favoritai, o pati įdomiausia kova vyko tarp vyrų, nes tarp jų nebuvo aiškaus lyderio. Simonai ir „Lietuvos ryto“ krepšininkams norėčiau palinkėti ir kitą sezoną išlaikyti tokią puikią formą, o Giedriui Titeniui – toliau tobulėti ir bronzą iškeisti į dar tauresnius medalius. Dėkojame visiems kolegoms, partneriams ir rėmėjams už bendradarbiavimą“, – sakė LSŽF prezidentė ir Tarptautinės sporto žurnalistų asociacijos (AIPS) viceprezidentė Laima Janušonytė.

Metų laureatus Lietuvos sporto žurnalistai renka nuo 2005-ųjų. Geriausiems metų sportininkams iškilmėse bus įteikti LSŽF rėmėjų įsteigti diplomai ir prizai, kuriuos pagamino bendrovė „ARX Baltica”. Žurnalistai dar gaus ir pinigines premijas.

Džiugino ir medaliais, ir rekordais

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./G.Titenio sutiktuvės Vilniaus oro uoste
G.Titenio sutiktuvės Vilniaus oro uoste

Asmeninėse kategorijose laureatais tapę S.Krupeckaitė ir G.Titenis savo titulus užsitarnavo ne tik medaliais, bet ir rekordais. Treko dviratininkė pasaulio čempionate Lenkijoje ne tik laimėjo 500 m asmenines lenktynes ir pasiekė naują pasaulio rekordą. Ji iškovojo bronzą olimpinėje sprinto rungtyje, vėliau laimėjo Europos čempionato daugiakovės varžybas ir kelis pasaulio taurės etapus. Apklausoje S.Krupeckaitė surinko net 90,1 proc. balsų.

G.Titenis šiemet tarsi meteoras įsiveržė į pasaulio plaukimo elitą, pasaulio čempionate iškovodamas bronzą 200 m plaukimo rungtyje ir pagerindamas istorinius Lietuvos rekordus. Tačiau plaukikui rimtą konkurenciją sudarė kiti medalius iškovoję vyrai – irkluotojas Mindaugas Griškonis, imtynininkai Mindaugas Ežerskis ir Karolis Bauža. Vis dėlto G.Titenio pranašumas pamažu išryškėjo skaičuojant balsus – jį geriausiu pripažino 44,8 proc. balsavusiųjų.

„Lietuvos ryto“ pergalės nustelbė kitas komandas

Metų komandos ir trenerio rinkimuose intrigos nebuvo – visų atmintyje dar gyvas įspūdingas Vilniaus „Lietuvos ryto” krepšinio komandos sezonas.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./BC „Lietuvos rytas“ treniruotės akimirkos.
 „Lietuvos ryto“ treneris R.Kurtinaitis

Galingiausi pasaulio klubai gali tik svajoti per vieną sezoną iškovoti penkis titulus. „Lietuvos rytas” tai padarė: laimėjo BBL prezidentų taurę, Lietuvos krepšinio federacijos taurę, LKL čempionatą, BBL čempionatą, o didžiausiu laimėjimu tapo triumfas Europos taurės turnyre, atvėręs duris į Eurolygą.

Keturis pastaruosius titulus vilniečiai laimėjo vadovaujami trenerio R.Kurtinaičio. Todėl komandų rinkimuose už „Lietuvos rytą” balsavo 75 proc. sporto žurnalistų, o R.Kurtinaitis gavo 70,5 proc. balsų.

LSŽF laureatams sporto žurnalistika – visas gyvenimas

LSŽF premijų laureatais pripažinti sporto žurnalistai atstovauja skirtingoms kartoms, bet abu vienija didžiulė aistra sportui ir sporto žurnalistikai.

32 metų E.Šilinskaitė šiemet atsiskleidė ne tik kaip spaudos, bet ir televizijos žurnalistė. Ilgametė „Lietuvos ryto“ dienraščio žurnalistė sėkmingai rengia reportažus ir „Lietuvos ryto“ televizijai, taip pat rašo žurnalui „Ekstra“. Eglės rašiniuose netrūksta jausmingumo ir noro suprasti pašnekovą, o kolegos ją vertina už pareigingumą ir atsidavimą darbui.

86 metų A.Icikavičius – vyriausias LSŽF narys. Aleksandro biografijoje – ir Antrasis pasaulinis karas, ir sporto organizatoriaus darbas. Jis buvo aktyvus dviračių sporto, motobolo varžybų rengėjas, tačiau didžiausia gyvenimo aistra liko sporto žurnalistika. Ir būdamas pensijoje A.Icikavičius nėra pasyvus gyvenimo stebėtojas – šiemet jis išleido knygą, iškalbingai pavadintą „O sporte... tu visas mano gyvenimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius