-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 25

Sprendimas atstovauti užsienio šaliai sportininkams kainuos brangiai

Lietuvos sporto vadovai imasi griežtų veiksmų prieš sportininkus, nusprendusius atstovauti kitoms valstybėms. Atsižvelgdami į Donatos Rimšaitės pabėgimą į Rusiją, sporto vadovai bandys sustabdyti tokių atvejų grandininę reakciją ateityje. Užsienio šalies pasiūlymu susigundę sportininkai privalės grąžinti visas valstybės jiems išmokėtas lėšas, net jei dvejus metus iš biudžeto nebus gavę nė grašio.
Donata Rimšaitė
Donata Rimšaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Remiantis tarptautine praktika šiuo metu rengiamas sutarties tarp sportininko ir valstybės projektas, kuriame bus numatyta galimybė išieškoti valstybės į sportininką investuotus pinigus, bet tik tuo atveju, jei sportininkas nusprendžia atstovauti kitai valstybei.

Stipendijos didės dvigubai

Antradienį Nacionalinė kūno kultūros ir sporto taryba posėdyje iš esmės pritarė Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) siūlymams padidinti valstybės stipendijas didelio meistriškumo sportininkams.

„Siūlydami didinti stipendijas ir reikalaudami iš federacijų visas biudžeto lėšas, skirtas sportininkui, pervesti jam tiesiogiai, o ne išmokėti grynais pinigais, pirmiausiai siekiame, kad sportininkai pajustų realią valstybės paramą ir besikeičiantį požiūrį į sportą. Kartu norime, kad valstybės biudžeto, t. y. mokesčių mokėtojų, lėšos būtų naudojamos skaidriai ir pagrįstai“, – pristatydamas siūlymus Nacionalinės kūno kultūros ir sporto tarybos nariams sakė KKSD generalinis direktorius Klemensas Rimšelis.

Siūloma padidinti stipendijas sportininkams nuo 1 963 iki 3 497 litų. Kartu praplečiamas neįgalių sportininkų, galinčių pretenduoti gauti valstybės stipendijas, sąrašas.

Teikiamame nutarimo projekte sumažinamas skaičius sportininkų, kuriems valstybės stipendijos būdavo skiriamos už olimpinių sporto šakų Europos čempionatuose pasiektas vietas – valstybės stipendijos būtų skiriamos ne už 1–6 vietas, bet už 1–4 vietas, kai valstybei gali atstovauti vienas atstovas varžybose, ir ne už 1–8, bet už 1–6 vietas, kai valstybei gali atstovauti du ar daugiau sportininkų arba komandų. Tačiau šie sportininkai išlaikytų kitą valstybės paramos dalį – treniruočių, trenerių, medicininės priežiūros, dienpinigių ir kitų paslaugų apmokėjimą.

Pasak KKSD pranešimo spaudai, 2011 metais papildomų valstybės biudžeto lėšų valstybės stipendijoms didelio meistriškumo sportininkams nereikės, nes šios lėšos bus sukauptos optimizavus olimpinių, parolimpinių ir kurčiųjų olimpinių žaidynių programų įgyvendinimo, departamento administravimo lėšas. Šio nutarimo įgyvendinimui šiems metams bus panaudota 430 tūkst. litų, nedidinant departamento finansavimo.

Privalės gauti KKSD leidimą

Pagal pasiūlytą leidimų organizuoti Lietuvoje tarptautinius sporto renginius išdavimo tvarką Sporto federacija, siekianti Lietuvoje organizuoti tarptautines pasaulio ar Europos čempionato atrankos arba finalines varžybas, iš dalies finansuojamas valstybės biudžeto lėšomis, privalo gauti KKSD leidimą. Numatyta, kad federacija reikiamus dokumentus pateikia likus ne mažiau kaip dvejiems metams iki numatomų tarptautinių sporto varžybų organizavimo dienos.

KKSD leidimą organizuoti tarptautines sporto varžybas išduos gavęs Nacionalinės kūno kultūros ir sporto tarybos pritarimą. Nacionalinė kūno kultūros ir sporto taryba, priimdama sprendimą pritarti ar nepritarti leidimo organizuoti tarptautines sporto varžybas išdavimui, įvertina, ar valstybė galės prisiimti atitinkamus finansinius įsipareigojimus. Tik gavusi Kūno kultūros ir sporto departamento leidimą, federacija galės teikti tarptautinei organizacijai paraišką dėl tarptautinių sporto varžybų organizavimo Lietuvoje.

Nacionalinė kūno kultūros ir sporto taryba buvo patvirtinta 2002 metais Lietuvos Vyriausybės nutarimu.

Antradienį tarybos posėdyje pirmininku buvo išrinktas vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, pavaduotoju – KKSD generalinis direktorius Klemensas Rimšelis. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius