Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 04

Thomaso Bacho žinia: „Dopingo vartotojai niekada nesijaus saugūs“

Rio de Žaneire netrukus startuosiančiose 31-osiose olimpinėse žaidynėse vietos dopingui nebus. Tokią griežtą žinią ketvirtadienio popietę Rio vykusioje spaudos konferencijoje pasiuntė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomasas Bachas.
Thomasas Bachas
Thomasas Bachas / „Scanpix“ nuotr.

Žinoma, daugiausia klausimų TOK prezidentas sulaukė dėl Rusijos sportininkų dalyvavimo Rio olimpinėse žaidynėse. Vis dėlto TOK prezidentas kol kas negalėjo pasakyti nieko naujo – speciali TOK komisija visa dar nėra priėmusi visų sprendimų dėl rusų šiose žaidynėse, tačiau baigti savo darbą turėtų šiandien (rugpj. 4 d.).

T.Bachas kol kas negalėjo pasakyti, kiek tiksliai Rusijos atletų galės varžytis Rio žaidynėse. Tai bus paskelbta kartu su TOK komisijos išvadomis. Tačiau jau yra aišku, kad rusų Rio bus bent 250-270 sportininkų. Rusija planavo 387 sportininkų delegaciją.

„Mes turėjome atsakyti į paprastą klausimą – ar galime teisti galbūt švarius atletus už taisyklių ir įstatymų pažeidimus, kuriuos padarė ne jie, o šalies valdžia ar politikai. Ar galime įstatymų pažeidimus ištaisyti sprendimais, kurie irgi pažeistų įstatymus“, – retoriškai klausė T.Bachas.

Vokiečiui teko atsakyti į Rusijos valstybinės televizijos žurnalistės klausimą, ar prieš Rio žaidynes kilęs Rusijos dopingo skandalas yra politinis puolimas, nukreiptas prieš Rusiją ir jos sportininkus. Būtent taip situaciją pavadino sportininkus į Rio išlydėjęs Vladimiras Putinas.

„Sprendimas nėra priimtas su tikslu kažkam padėti. Mes tiesiog norime pasiekti teisingumą. Yra pasakymas, kad teisingumas turi būti aklas – jis negali palaikyti kažkokios pusės, jis yra pasiekiamas žiūrint į taisykles, o ne į atskirus sportininkus ar jų grupes.

Negalite visko suversti politikai – jūs turite žiūrėti į faktus. O faktai yra tokie, kad Rusijos sportas įtariamas valstybiniu lygiu klastojęs dopingo testus. Šie įtarimai turėjo didžiausią įtaką mūsų sprendimams ir priimtoms nuobaudoms“, – teigė T.Bachas.

Yra pasakymas, kad teisingumas turi būti aklas – jis negali palaikyti kažkokios pusės, jis yra pasiekiamas žiūrint į taisykles, o ne į atskirus sportininkus ar jų grupes.

TOK prezidentas teigė, kad nuobaudos Rusijos sportininkams yra pakankamai griežtos, tačiau ir teisingos. T.Bachas vylėsi, kad sportas ateityje daugiau niekada nesusidurs su tokiais skandalais ir užtikrino, kad Rio žaidynėse dopingui bus užkirstas kelias.

„Tu gali būti sėkmingas ir nepriklausydamas dopingo sistemai – gali laimėti ir būdamas švarus atletas. Norime paskatinti visus švarius atletus, nepatekti į tokios sistemos nasrus. Neklausyti tų, kurie sako, kad gali pasiekti kažką tik vartodamas dopingą.

Niekada nesame turėję tokios rimtos testavimo programos. Visi Rio žaidynėse atlikti dopingo mėginiai bus saugomi 10 metų. Mūsų žinia aiški – dopingo vartotojai niekada nesijaus saugūs. Mes saugome mėginius ir iš naujo juos tirsime, kas kartą atsiradus naujoms technologijoms.

Tikiuosi, kad sportas daugiau niekada nepateks į tokią padėtį. Dirbsime su WADA kartu labai aktyviai, kad antidopingo sistema visame pasaulyje būtų rimtesnė ir efektyvesnė“, – užtikrino TOK prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius