Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 06

Vaistininkas pataria. Kaip atgauti jėgas po žiemiško bėgimo?

Tie, kurie dar svarsto, ar gruodžio 18 dieną stoti prie „Eurovaistinės Kalėdinio bėgimo“ starto linijos, turėtų nedvejoti. Kalėdinis bėgimas ne tik užkrečia šventine nuotaika, tai yra sveikatai naudingas užsiėmimas. Tuo įsitikinus ir vaistininkė Raimonda Dubauskienė, kuri pateikia geriausius būdus, kaip neperšalti ir greitai atgauti jėgas įveikus bėgimo trasą.
Kalėdinis bėgimas
Kalėdinis bėgimas / A. Didžgalvio nuotr.
Projekto partnerio nuotr./„Eurovaistinės“ vaistininkė R. Dubauskienė
Projekto partnerio nuotr./„Eurovaistinės“ vaistininkė R. Dubauskienė

Sportas būtinas ir žiemą

„Eurovaistinės“ vaistininkė R. Dubauskienė ragina visus sporto nepamiršti ir šaltuoju metų periodu: „Nebūtina aktyviai bėgioti, vien pasivaikščiojimas kartą per savaitę stiprina imunitetą“, – sako specialistė. Ji akcentuoja du pagrindinius dalykus norint sportuoti gryname ore ir nesibaiminti peršalimo: „Būtina pasirinkti tinkamą aprangą – bėgant kūno temperatūra pakyla, todėl svarbu neapsirengti per šiltai, kad itin sukaitus neperpūstų vėjas. Norint išvengti gerklės skausmo – taisyklingai kvėpuoti: įkvėpti pro nosį ir iškvėpti pro burną“, – sako R. Dubauskienė.

Siekiant visą žiemą išlikti sveikiems vaistininkė rekomenduoja nuolat vėdinti patalpas, dažnai ir reguliariai plauti rankas ir gerti daug skysčių.

Žolelių arbatos – jėgoms atgauti

Įveikus trasą ir nustojus bėgti kūno temperatūra labai greitai nukrenta. Dėl šios priežasties R. Dubauskienė bėgikams pataria kuo greičiau persirengti sausais ir šiltais drabužiais (jei sušlapo plaukai – būtinai užsidėti kepurėlę) ir sušildyti save karšto gėrimo puodeliu: „Tačiau iš karto po bėgimo nereikėtų vartoti gėrimų, kuriuose yra kofeino – jie gali paskatinti šlapimo susidarymą inkstuose ir tokiu būdu iš organizmo pašalinti dar daugiau skysčių“, – paaiškina vaistininkė. Ji rekomenduoja įvairias žolelių arbatas, kurios turi raumenų skausmą malšinantį poveikį: „Ramunėlės pasižymi ne tik raminančiu poveikiu, bet ir priešuždegiminėmis savybėmis, todėl gali būti naudojamos ne tik sergant peršalimo ligomis, bet ir siekiant atsigauti po sunkios treniruotės“, – pataria R. Dubauskienė. Ji taip pat pamini ir kitas žoleles: pasiflorų žolę, pelkinę vingiorykštę, juozažolę ar šalaviją. R. Dubauskienė skuba pridurti, kad vaistažolių spektras yra labai platus, o netinkamai vartojant tam tikros vaistažolės gali ir pakenkti, todėl pasirinkti geriausią variantą padės gydytojas arba vaistininkas.

Projekto partnerio nuotr./Kalėdinis bėgimas
Projekto partnerio nuotr./Kalėdinis bėgimas

Vaistininkė pasidalija ir paprastu, visiems gerai žinomu receptu, kuris padės išvengti raumenų skausmo: tai karštas gėrimas su imbiero šaknimi, citrina ir medumi.

Savo srities specialistė griauna mitą, kad po bėgimo vertėtų jėgas atgauti karštoje vonioje ar duše: „Kadangi sporto metu stipriai apkraunami raumenys ir sąnariai, karštas vanduo gali dar labiau paskatinti kraujotaką į sąnarius ir sustiprinti jų patinimą“, – sako R. Dubauskienė.

Jei nepavyko išvengti peršalimo...

Vis dėlto jei nepavyko išvengti peršalimo, gydymas priklauso nuo to, ar pacientas turi temperatūros. „Jei žmogus nesiskundžia pakilusia temperatūra, geriausia ilsėtis, gerti daug skysčių ir vartoti silpnesnius vaistinius preparatus. Jei yra temperatūros – rekomenduojame kompleksinius vaistus peršalimo simptomams malšinti, kurių sudėtyje yra paracetamolio“, – aiškina R. Dubauskienė. Tačiau vaistininkė pataria, kad simptomams pasunkėjus, karščiuojant ilgiau nei 3 dienas arba per 7 dienas būklei nepagerėjus, būtina kreiptis į gydytoją.

Projekto partnerio nuotr./Kalėdinis bėgimas
Projekto partnerio nuotr./Kalėdinis bėgimas

Kada po peršalimo galima sugrįžti į bėgimo trasą? Vaistininkė sako, kad jei tai tik lengvi peršalimo simptomai (skauda gerklę, ašaroja akys, bėga nosis) lengva fizinė veikla nėra žalinga ir netgi manoma, kad tai padės išvalyti kvėpavimo takus. „Tačiau prasidėjus kosuliui, raumenų skausmams, pakilus temperatūrai ar esant bendram silpnumui – rekomenduojama pailsėti ir vengti aktyvumo. Šie simptomai rodo, kad organizmas sunkiai kovoja su infekcija, todėl reikia leisti organizmui pailsėti“, – įsitikinusi vaistininkė. Ji sako, kad intensyvios treniruotės gali būti tęsiamos praėjus kelioms dienoms po peršalimo ligos simptomų išnykimo, tačiau jokiu būdu nerekomenduojama sportuoti vartojant vaistus nuo peršalimo, kurie turi slopinančių medžiagų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius