Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 16

Vytautas Landsbergis FIDE prezidentu norėtų matyti Rusijos prezidento kritiką Garį Kasparovą

Buvęs valstybės vadovas Vytautas Landsbergis kartu su Latvijos ir Estijos politikais Arčiu Pabriku ir Martu Laaru paragino paremti Rusijos opozicijos veikėjo, buvusio pasaulio šachmatų čempiono Gario Kasparovo kandidatūrą į Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) vadovus.
Garis Kasparovas
Garis Kasparovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos Parlamento narys, buvęs Lietuvos šachmatų čempionato prizininkas V.Landsbergis pabrėžė G.Kasparovo kovą už demokratiją Rusijoje ir pastangas, kad mokyklose būtų įvestos šachmatų pamokos.

„Jis nebijojo stoti į opoziciją ir demonstracijose, ir patekti į kalėjimą, jis paaukojo savo šachmatų karjerą stodamas už Rusijos demokratiškesnę ateitį“, – BNS sakė V.Landsbergis.

„Kaip šachmatų veikėjas jis pasireiškė daug plačiau, ne tik kaip čempionas. Europos Sąjunga priėmė dokumentus dėl šachmatų įvedimo į mokyklų programas. Lietuvoje labai seniai aš bandydavau apie tai kalbėti, bet nedidelės valstybės nedidelis balsas.

Kai atsirado G.Kasparovo iniciatyva, Europos Parlamente buvo renkami parašai, žinoma, pasirašiau, ir labai džiaugiausi, kad ta rezoliucija buvo priimta. Labai vertinu tokį G.Kasparovo nusistatymą ir žmonių atžvilgiu, ir šachmatų atžvilgiu“, – sakė V.Landsbergis.

Viešame kreipimesi į nacionalines šachmatų federacijas V.Landsbergis, buvęs Estijos premjeras M.Laaras ir buvęs Latvijos užsienio reikalų ir gynybos ministras A.Pabrikas pabrėžė, kad „sovietų eros pabaigoje G.Kasparovas nuosekliai rėmė Baltijos šalių kovą už nepriklausomybę“.

„Šiandien G.Kasparovas yra vienas iš Rusijos opozicijos lyderių ir griežtai kritikuoja V.Putino autoritarinį režimą – režimą, kuris sunaikino demokratines institucijas ir žmogaus teises Rusijoje bei grasina kaimyninių šalių teritoriniam vientisumui ir suverenitetui“, – teigia Baltijos šalių politikai.

Pagrindinis G.Kasparovo varžovas – jau 18 metų FIDE vadovaujantis buvęs Rusijos Kalmukijos respublikos prezidentas Kirsanas Iliumžinovas.

V.Landsbergis, M.Laaras ir A.Pabrikas laiške teigia, jog jis yra „aktyvus V.Putino režimo rėmėjas ir naudojasi jo parama“. Jų teigimu, „visiškai nepriimtina remti kandidatą, kuris priklausomas nuo administracinių ir finansinių Kremliaus išteklių“.

BNS paklaustas, ar Rusijos agresija Ukrainoje paskatino prisidėti prie G.Kasparovą remiančio kreipimosi , V.Landsbergis atsakė: „Galbūt ir jeigu nebūtų prasidėjusi agresija prieš Ukrainą, aš irgi būčiau parėmęs G.Kasparovo kandidatūrą. Bet dabar viskas tik aiškiau“.

FIDE prezidento rinkimai vyks rugpjūčio mėnesį Norvegijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius