Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos kiokušin karatė čempionato atgarsiai: ne visi rinktinės nariai patenkinti iškovotų medalių spalva

Ryškiausia Lietuvos kiokušin karatė žvaigždė, dukart pasaulio vicečempionas Donatas Imbras teigia, kad savaitgalį „Siemens“ arenoje praūžęs Europos kiokušin karatė čempionatas buvo išties aukšto lygio. Tuo tarpu ne visi ant apdovanojimų pakylos lipę lietuviai liko patenkinti iškovoto medalio spalva.
Europos vicečempionas Andrius Miseckas (kairėje)
Europos vicečempionas Andrius Miseckas (kairėje) / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Visi čempionatai, kurie vyksta tais pačiais metais kaip ir pasaulio čempionatas, į kurį vyksta atranka, būna labai stiprūs. Kiek teko matyti kitas kovas ir sprendžiant pagal rezultatus, tai buvo labai geras čempionatas. Natūralu – visi nori patekti į pasaulio čempionatą Japonijoje, visi motyvuoti, tad visi vertėsi per galvą, kad pasiektų rezultatą“, – kalbėjo D.Imbras.

Kova – tarsi šachmatų partija

Vyrų kumite (dvikovų) varžybose lietuviai pelnė 7 medalius, bet tik vienintelis D.Imbras – aukso. Taip buvo ir praėjusių metų Europos čempionate, nors ir tada, ir dabar dauguma rinktinės narių neslėpė ambicijų pakovoti dėl tauriausio medalio.

Paklaustas, ko iki aukso vis pritrūksta kitiems rinktinės nariams, D.Imbras kalbėjo: „Vienus lydi sėkmė, kitur nugalėtoją lemia taktika. Orestas Procas už visus varžovus savo svorio kategorijoje yra fiziškai stipresnis ištvermingesnis, tačiau nesudirbo taktiškai. Darius Gudauskas turi silpnas, daug traumų mačiusias kojas, visi tai žino ir tuo naudojasi. Jis gali tapti čempionu, bet turi apsisaugoti nuo smūgių į kojas. Jei to nepakeis, nelaimės. Mindaugui Pavilioniui stinga ištvermės, jis gretai pavargsta. Kitaip sakant, visi turi savų minusų, todėl kova ant tatamio tarsi šachmatų partija – kuris kurį pergudraus“.

Lietuvių medaliai vyrų varžybose:

Auksas: Donatas Imbras
Sidabras: Lukas Kubilius, Andrius Miseckas, Andžejus Milevskis.
Bronza: Darius Gudauskas, Mindaugas Pavilionis, Andrius Draugelis, Orestas Procas.

Čempiono pasirodymą pirmą kartą stebėjo ir mama

Kaip ir pernai svorio kategorijos virš 90 kg finale įveikęs tautietį Luką Kubilių, D.Imbras dabar visą dėmesį sutelks pasiruošimui pasaulio čempionatui. 32 metų daugkartinis Senojo žemyno čempionas planetos pirmenybių aukso savo kolekcijoje dar neturi, tik du sidabro medalius. Spalį vyksiančios varžybos Japonijoje turėtų būti paskutinėmis D.Imbro karjeroje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Čempionato akimirka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Donatas Imbras

Donatas Imbras: „Šiemet (Europos čempionate) buvo lengviau, nes praėjusiais metais forma buvo sąmoningai nuleista, šiais metais pakelta. Tai suprantama, nes šie metai kur kas svarbesni. Dabar čiupsime visus trenerius bei gydytojus ir visą dėmesį sutelksime pasaulio čempionatui. Nugalėtojų niekas neteisia, bet taisyti yra ką.

Negaliu pasakyti, kad kovai su Luku (Kubilium) ruošiausi kaip nors specialiai. Vienas kitą puikiai pažįstame, jis žino, kaip aš dirbsiu, aš žinau, kaip jis, ir nieko naujo nesugalvosi. Mano „arkliukas“ yra greitis. Lyginant su kitai sunkiasvoriais, esu judrus, ir stengiuosi tai išnaudoti. Standartiniai sunkiasvoriai to nemėgsta, jie tiesiog stovi ir dirba.“

D.Imbrui finale pralaimėjęs Lukas Kubilius: „Ne, nesu nusivylęs. Man maloniau džiaugtis savo mokinių, nei savo pergalėmis. Smagiau džiaugtis tuo, ką išugdai, o ne tuo, ką pats pasieki.  Bus pasaulio čempionatas, bus galimybė atsirevanšuoti. Šįkart padariau keletą klaidelių ir už tai gavau keletą įspėjimų. Dėl to, jog turėjau įspėjimų, ir pralaimėjau. Buvau pasiruošęs kovoti pratęsimą, bet yra kaip yra. Teisėjų nekaltinu, nes jei turi keletą įspėjimų ir neturi ryškaus pranašumo, pralaimi automatiškai. O pranašumo aš neturėjau, tai buvo lygi kova“.

Pirmą kartą D.Imbro kovas stebėjo ir sportininko mama. „Ji visąlaik buvo prieš. Kai pasakiau, kad šiemet baigiu karjerą, pagaliau sutiko ateiti pasižiūrėti. O tėtis – senas krepšininkas, senas sporto vilkas, niekad nepraleidžia mano varžybų“, – šypsojosi D.Imbras.

Pasak jo, artimiausių žmonių buvimas arenoje nei trukdė, nei padėjo susikaupti. „Kai esi ant tatamio, nieko nematai, nieko negirdi, tik varžovą. Nebuvo nė laiko apie kitus dalykus galvoti“, – sakė Europos čempionas.

Sidabro ir bronzos medaliai širdies neglosto

Svorio kategorijos iki 90 kg pusfinalyje pralaimėjęs vengrui Zsoltui Baloghui D.Gudauskas tenkinosi bronzos medaliu. Triskart Europos čempionas D.Gudauskas praėjusių metų pirmenybėse Ispanijoje pralaimėjo finale Bulgarijos superžvaigždei Valerijui Dimitrovui, kuris čempionu tapo ir šįkart. 28-erių metų D.Gudauskas yra užsiminęs, jog jau šiemet gali padėti tašką savo sportinėje karjeroje.

Alfredo Pliadžio/sportas.info nuotr./Darius Gudauskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Darius Gudauskas

Darius Gudauskas: „Aišku, esu nusiminęs, bet negi liūdėsi, toks gyvenimas. Vieną kartą laimi, kitą – pralaimi. Negali visada būti stipriausias, ateina stipresni, kurie tave perpranta, kurie tave pranoksta. Pats buvau vos devyniolikos, kai laimėjau pirmą savo Europos čempiono titulą. Niekas manęs nebuvo nei matęs, nei girdėjęs. Su vengru, kuriam pralaimėjau, kovojau ir Ispanijoje, irgi pusfinalyje, ir be didesnio vargo laimėjau. Šįkart taktiškai jis buvo geriau pasiruošęs, išanalizavęs mane, žinojo, kad gali laimėti kovą smūgiuodamas į traumuotą kelį. Daugumos karatė veteranų kelis tampa pažeidžiamiausia vieta. Šie skausmai mane persekioja visą laiką, netgi per treniruotes turiu pasisaugoti, kad nenutraukčiau raiščių. Niekur nepaleidžia manęs ši trauma. Mano kelio raiščiai yra dalinai įtrūkę, bet operuoti medikai kol kas nesiūlo.

Žinoma, laukia apsisprendimas – tęsti karjerą ar ne. Reikia susidėlioti mintis, dar kartą apsilankyti pas daktarus. Gyvenimas tęsiasi, negalima viso gyvenimo statyti ant sporto kortos. Kokį įspūdė paliko V.Dimitrovas? Šiemet jis geresnis nei pernai. Akivaizdu, kad šiam čempionatui jis puikiai pasiruošė. Norėjosi dar kartą su juo susitikti. Kiekviena kova su juo – puiki patirtis. O galbūt būtų pavykę ir laimėti, buvau paruošęs specialią kovos su V.Dimitrovu taktiką. Gaila, neteko panaudoti. Gal ateityje“.

Svorio kategorijos iki 80 kg pusfinalyje būsimam čempionaui rumunui Mariui Ilasui pralaimėjęs Orestas Procas: „Tai buvo ne mano diena. Visą dieną jaučiausi kaip ne savo batuose. Matyt, ir vyrams blogų dienų būna (šypteli). Pusfinalio kova esu visiškai nepatenkintas. Nepadariau to, ką turėjau padaryti. Varžovas primetė savo taktiką, nors turėjau dirbti pagal savo planą. Esu nusivylęs“.

Svorio kategorijos iki 70 kg finale gruzinui Mikheilui Tsiklauri pralaimėjęs Andrius Miseckas: „Ko pritrūko iki aukso? Galbūt ištvermės, sunku pasakyti, Praleidau vieną smūgį ir nespėjau atsigauti. Esu nusivylęs. Bronzos medalis visuomet yra pralaimėjimas, o kiekvienas pralaimėjimas yra nusivylimas“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius