Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis muaythai federacijos prezidentas E.Norkeliūnas: „Norime, kad šiuo sportu patikėtų visuomenė“

Praėjusių metų gruodį Lietuvos muaythai federacijos prezidentu išrinktas Edvardas Norkeliūnas ir kartu su juo atėjusi naujoji valdyba dar tik pradeda darbus, bet jau suvokia, kad lengva nebus: „Turime puikių idėjų, tačiau jų įgyvendinimui reikės skirti daug laiko ir pastangų. Tikiuosi, sulauksime kitų narių palaikymo“, – viltingai interviu pradėjo buvęs daugkartinis šalies muaythai čempionas.
Lietuvos muaythai federacijos prezidentas Edvardas Norkeliūnas
Lietuvos muaythai federacijos prezidentas Edvardas Norkeliūnas / Asmeninio albumo nuotr.

Apie tai, kodėl nusprendė perimti federacijos vairą, ką keis ir ko sieks kartu su kitais dvikovinių sporto šakų entuziastais, Edvardas Norkeliūnas pasakoja atvirai ir su dideliu užsidegimu.

Muai tai užkrečia tuo, kad čia reikia ir jėgos, ir greičio, ir ištvermės. Šie įgūdžiai dažnai sunkiai suderinami.

– Muaythai federacijoje atsiradote neatsitiktinai, kas paskatino žengti tokį žingsnį?

– Gaila, bet amžinąjį atilsį Nerijus Žukas, pradėjęs didelius darbus, paliko mus per greitai. Nuo to laiko federacijoje nebuvo žmogaus, kuris galėtų tinkamai perimti vairą ir tęsti pradėtus darbus.

Trenerio Mariaus Misiūno dėka aš ėmiausi iniciatyvos, subūriau komandą, laimėjau rinkimus dėl prezidento posto ir, įgavęs muaythai federacijos narių pasitikėjimą, kimbu į darbus. Su valdyba pradedame pildyti naują lapą Lietuvos muaythai istorijoje, kuriame didžiausias prioritetas – sporto šakos vystymas ir populiarinimas.

– Ar nebuvo baimės iškart kandidatuoti į prezidentus?

– Žinoma, kad buvo. Visada laikydavausi kitoje barikadų pusėje, kaip sportininkas. Niekada neteko dalyvauti organizacinėje veikloje, nemačiau tos virtuvės, todėl nežinomybė šiek tiek gąsdino. Vienas didžiausių klaustukų – darbų apimtis, kuri laukia. Valdyboje turime puikių idėjų, tačiau jų įgyvendinimui reikės skirti daug laiko ir, žinoma, įdėti pastangų. Tikiuosi, kad sulauksime stipraus kitų narių palaikymo.

Asmeninio albumo nuotr./Lietuvos muaythai federacijos prezidentas Edvardas Norkeliūnas
Asmeninio albumo nuotr./Lietuvos muaythai federacijos prezidentas Edvardas Norkeliūnas

– Koks pagrindinis tikslas mintyse sukasi?

– Norime, kad šia sporto šaka patikėtų visuomenė. Ir kad suprastų, jog muaythai gali užsiimti visi, nepriklausomai nuo amžiaus, lyties ar sportinio pasiruošimo lygio. Muaythai užkrečia tuo, kad čia reikia ir jėgos, ir greičio, ir ištvermės. Šie įgūdžiai dažnai sunkiai suderinami: jei turi daug jėgos – gali būti lėtas, jei turi daug ištvermės – turi mažai jėgos, ir jei esi greitas, nebūtinai ištvermingas. O muaythai reikia visko.

– Kaip pavyko suburti komandą?

– Pradėjau kalbinti pažįstamus, kurie užsiiminėjo šiuo kovos menu, neprofesionaliai, bet jau žino, kas tai per sporto šaka, ir yra ja užsikrėtę (šypsosi). Komandą pavyko surinkti per 2 mėnesius, kai kas negalėjo prisijungti dėl savo užimtumo, dėl kitų priežasčių, bet branduolį pavyko suformuoti, todėl pasiskirstėme atsakomybėmis ir, manau, mums tikrai pasiseks.

– Esate minėjęs, kad dirbsite vakarietiškos įmonės principu: kokia jūsų vizija federacijoje?

Asmeninio albumo nuotr./Lietuvos muaythai federacijos prezidentas Edvardas Norkeliūnas
Asmeninio albumo nuotr./Lietuvos muaythai federacijos prezidentas Edvardas Norkeliūnas

– Turime prezidentą, viceprezidentą ir tris valdybos narius. Mano pavaduotoju tapo Eduardas Ints, už komunikaciją ir komerciją atsakingas Pavelas Bachanovas, teisininkas – Matas Lasauskas, o treneriais bei teisėjais rūpinsis Marius Bačianskas. Analizuojame, ko reikia federacijai, ko reikia jos nariams, ir startuojame.

– 2016 m. gruodžio 6 d. tarptautinis olimpinis komitetas muaythai priėmė į savo narius ir pagaliau pripažino. Tai nedidina lūkesčių?

– Tai didina ne tik federacijos narių lūkesčius, tai didesnė atsakomybė pačiai federacijos valdybai. Juk gali būti, kad greitu metu pateksime į olimpines žaidynes.

– Kiek bendraujate su muaythai sporto klubais Lietuvoje?

Mūsų siekis yra sukurti draugišką bendruomenę, kuri sportuoja, sveikai gyvena ir dalijasi patirtimis.

– Dar tik pradžia, su dauguma klubų vadovų aš esu pažįstamas, nes daug metų atidaviau šiam sportui.

Muaythai užsiimu nuo 15 metų ir esu dalyvavęs daugelyje turnyrų, kur renkasi sporto klubai iš visos Lietuvos. Klubų vadovai gerai nepažįsta mano komandos, bet mes su komandos nariais važinėjame lankydami klubus vieną po kito, bendraujame ir stengiamės išgirsti visų poreikius.

– Kokiu būdu bandysite suvienyti komandas, trenerius?

– Pagrindinis federacijos tikslas – populiarinti Muaythai sporto šaką, todėl mūsų planuose yra ne tik varžybos, aktualios sportininkams, kurie nori siekti rezultatų ar išbandyti savo jėgas, bet ir viešos nemokamos treniruotės, socialiniai projektai, kur būtų įtraukiami vaikai iš socialiai pažeidžiamų šeimų ir t.t. Mūsų siekis yra sukurti draugišką bendruomenę, kuri sportuoja, sveikai gyvena ir dalijasi patirtimis.

– Kas padės išjudinti provincijose gyvuojančius, bet mažai kam žinomus klubus?

– Planuose yra aktyvesnis darbas su savivaldybėmis. Rajonuose daug vaikų, jaunimo, kuris turėtų užsiimti sportu, galvoti apie sveiką gyvenseną. Ten planuojame rengti varžybas, mokymus, sporto dienas ir kitokius su muaythai susijusius renginius.

Asmeninio albumo nuotr./Lietuvos muaythai federacijos prezidentas Edvardas Norkeliūnas
Asmeninio albumo nuotr./Lietuvos muaythai federacijos prezidentas Edvardas Norkeliūnas

– Koks artimiausias naujai išrinktos valdybos žingsnis?

– Artimiausias ir vienas iš didžiausių muaythai sporto renginių yra vasario 3–5 dienomis vyksiantis „Baltic Muaythai Open“ čempionatas Trakuose. Planuoja dalyvauti per 150 dalyvių: prisijungs lenkai, latviai, estai, rusai, baltarusiai, švedai, aplankys kolegos iš Izraelio ir kt.

Šis čempionatas vyksta jau antrus metus iš eilės ir pritraukia vis daugiau dalyvių. Sportininkai iš įvairių šalių nori išbandyti savo jėgas. Po pirmojo Baltijos šalių čempionato užsienio kolegos labai teigiamai įvertino organizavimą, kovotųjų lygį, todėl šiemet dalyvių skaičius planuojamas dar didesnis, nei buvo praėjusiais metais. Sieksime, kad šis Baltijos šalių čempionatas būtų organizuojamas kiekvienais metais.

– Kokiomis patirtimis remiatės organizuodami čempionatą?

– Tobulumui ribų nėra, bet čempionatas praėjusiais metais praėjo be jokių techninių nesklandumų, sieksime, kad ir šiais metais niekas nenusiviltų mūsų darbu (šypsosi). Kartelė iškelta tikrai aukštai ir mes tikimės ją išlaikyti.

– Ar atsižvelgsite į lietuvių rezultatus Trakuose vyksiančiame renginyje, kai sudarinėsite rinktinę pavasarį Baltarusijoje vyksiančiam pasaulio muaythai čempionatui?

– Taip, turime tikrai trumpą laiko tarpą ir sportininkams reikia pasiruošti pasaulio čempionatui, kuris vyks gegužės mėnesį Minske. Trakuose vyksiančios varžybos yra puiki proga sportininkams išbandyti save, įsivertinti pasiruošimo lygį. Čia, galima sakyti, bus įskaitiniai taškai prieš Lietuvos muaythai čempionatą.

Kitas didelis renginys yra numatomas balandžio mėnesį. Tai Lietuvos muaythai čempionatas Prienuose. Tikruosius kandidatus išsiaiškinsime būtent po šių dviejų renginių. Atrinksime stipriausius, pažadu (juokiasi).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius