Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio bokso čempionatą boikotuojantys lietuviai siunčia žinią: „Nedrebėkime ir nebijokime“

Uzbekijos sostinėje Taškente šiuo metu vyksta pasaulio bokso čempionatas. Jį rengia skandalų lydima Tarptautinė bokso asociacija (IBA). Nemaža dalis didžiųjų bokso šalių pirmenybes boikotuoja. Tarp jų ir Lietuva.
Darius Šaluga ir Eimantas Stanionis
Darius Šaluga prabilo apie viltį olimpiadoje išvysti Eimantą Stanionį / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rusijai tęsiant kruviną karą Ukrainoje, boksas buvo vienas pirmųjų, leidusių į savo varžybas sugrįžti šalių agresorių sportininkams.

Dar pernai spalį savarankišką sprendimą priėmusi IBA netgi nelaukė naujųjų Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijų, o Rusijos ir Baltarusijos atletams į ringą leido kopti net ir su savo šalių simbolika.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Umaras Kremliovas
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Umaras Kremliovas

Nenuostabu – Tarptautinei bokso asociacijai jau trečius metus vadovauja artimus ryšius su pačiu Vladimiru Putinu palaikantis rusas Umaras Kremliovas, gimtojoje šalyje apdovanotas ne vienu ordinu, įskaitant ir garbės raštą iš paties V.Putino rankų.

Po tokių skandalingų sprendimų, Lietuvos bokso federacija buvo viena pirmųjų pasaulyje garsiai pasakiusi, kad nevyks į jokias varžybas, kuriose bus leidžiama boksuotis ir rusams bei baltarusiams.

„Mūsų vertybės nesikeičia. Ir nesikeis. Mes nedalyvaujame renginiuose, kuriuose dalyvauja sportininkai iš šalių agresorių. Toliau palaikome Ukrainą. Neįsivaizduoju tokio scenarijaus, kad imtume ir staiga pakeistume savo vertybes“, – 15min komentavo Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šaluga.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Šaluga
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Šaluga

„Ačiū, Dievui, visa mūsų bokso bendruomenė išlieka vieninga. Manau, ir kitas sportas, kuo toliau, tuo labiau supranta, kad tos vertybės yra svarbiau už bet kokias netektis. Svarbiausia – palaikyti Ukrainą. Kiek tik galime iš savo pusės, tiek ir darykime. Kviesčiau taip pat elgtis ir kitas sporto šakas. Nedrebėti ir nebijoti“, – tęsė šalies bokso galva.

Kartu su lietuviais vyrų planetos čempionatą boikotuoja ir tokios bokso šalys kaip JAV (sėkmingiausia bokso valstybė olimpinių žaidynių istorijoje su 117 medalių, Didžioji Britanija (trečia su 62), Lenkija (aštunta su 43), Argentina (devinta su 23) ir kitos.

Šalys, boikotuojančios pasaulio čempionatą Taškente:

Airija

Anglija

Argentina

Čekija

Danija

Didžioji Britanija

Islandija

JAV

Kanada

Latvija

Lenkija*

Lietuva

Naujoji Zelandija

Nyderlandai

Norvegija

Suomija

Škotija*

Švedija*

Šveicarija

Ukraina

Velsas

Vokietija*

* – varžosi 6 boksininkai

iš boikotuojančių 4 šalių

Matydama, kad planetos pirmenybes praleis daugybė pajėgių boksininkų, IBA ėmėsi desperatiškų žingsnių.

„Tikrai žinau, kad buvo asmeniškai skambinama sportininkams, treneriams, klubams. Šnekų buvo ir apie Lietuvą, bet žinote, kalbų būna visokių. Man nėra žinoma, kad Lietuvos boksininkai būtų buvę kviečiami tiesiogiai, be federacijos žinios. Kitų šalių boksininkams tikrai skambino ir siūlė vykti į čempionatą už IBA lėšas“, – atskleidė D.Šaluga.

Pučiami skaičiai

Tokioms IBA vilionėms galiausiai pasidavė 6 boksininkai iš pirmenybes boikotuojančių 4 šalių – Lenkijos, Vokietijos, Škotijos ir Švedijos.

Suvilioti boksininkus IBA stengėsi ir rekordiškai kilstelėdama prizinį fondą – iki 5,2 mln. JAV dolerių. Pasaulio čempionui pirmą kartą istorijoje atiteks net 200 tūkst. čekis, sidabro medalio laimėtojui – 100 tūkst., o bronzos – 50 tūkst. JAV dolerių.

Oficialiai skelbiama, kad pasaulio čempionate boksuojasi 538 sportininkai iš 107 šalių.

„Labai daug tų valstybių – iš Afrikos ir panašiai. Atrodo, kad dirbtinai keliamas čempionato skaitlingumas“, – teigė D.Šaluga.

Viena galimybė

Būtina pažymėti, kad dėl nesibaigiančių skandalų IBA yra praradusi Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) pasitikėjimą, todėl negali dalinti kelialapių į Paryžiaus olimpiadą. Tą darys pats IOC, šiemet surengsiantis penkis atrankos turnyrus skirtinguose žemynuose.

Lietuvių boksininkų svarbiausios varžybos lauks Europos žaidynėse Lenkijoje birželio 21 – liepos 2 dienomis.

„Žinoma, kad dalyvaudami aukščiausio rango varžybose, atrankos varžyboms pasiruoštume geriausiai. Dabar stengiamės dalyvauti ten, kur galime, ir ten, kur patys esame organizatoriai. Kad boksininkai turėtų kovų ir išlaikytų sportinę formą. Be jokios abejonės, pasaulio ir Europos čempionatuose sportininkų meistriškumas kyla labiausiai. Ten, kur priešininkai yra patys stipriausi. Matysime, kaip mums tai atsilieps. Rezultatai tikrai gali būti netikėtai liūdnesni, bet visi – tiek treneriai, tiek boksininkai – suprantame, kur esame, su kuo turime reikalų ir, ačiū Dievui, išliekame vieningi“, – pabrėžė D.Šaluga.

Pagal dabartinį formatą, minėtos Europos žaidynės bus vienintelė galimybė patekti į kitąmet Paryžiuje vyksiančią olimpiadą.

E.Stanionio viltis

Apie svajonę sugrįžti į olimpiadą viešai buvo prabilęs ir geriausias Lietuvos boksininkas Eimantas Stanionis, pernai tapęs pirmuoju lietuviu profesionalų bokso pasaulio čempionu.

„Iš vienos pusės – labai liūdna, kad jo kova vėl buvo nukelta, iš kitos – daugėja šansų, kad Eimantas galės dalyvauti atrankoje į olimpiadą. Jis pats to nori“, – 15min teigė Lietuvos bokso federacijos prezidentas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eimantas Stanionis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eimantas Stanionis

„Kol kas dar nežinome, koks bus formatas – kaip profesionalai galės varžytis atrankoje, bet tokios galimybės niekas neatšaukė. Šiuo metu matome labai realius šansus, matydami ir paties Eimanto nusiteikimą. Žinoma, jei neatsitiks kas nors netikėto. Būtų nuostabu pamatyti Eimantą olimpiadoje“, – vylėsi Lietuvos bokso galva.

Buvęs Europos čempionas, dabar pačiame jėgų žydėjime – 28-erių, E.Stanionis į profesionalų ringą pasuko po didžiulį pasipiktinimą sukėlusių teisėjų sprendimų 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiadoje.

Įrodęs savo galimybes profesionalų ringe – tapęs WBA organizacijos pusvidutinio svorio kategorijos pasaulio čempionu – E.Stanionis savo smūgių jėgą dabar norėtų priminti ir Paryžiaus olimpiadoje. Gavęs tokį šansą lietuvis neabejotinai būtų vienas favoritų nugalėti.

Bokso ateitis – nežinioje

Gali būti, kad po Paryžiaus žaidynių boksas apskritai bus išmestas iš olimpinės šeimos. Šiuo metu ši sporto šaka net nėra įtraukta į pirminę 2028 metų olimpiados programą. Viskas dėl nesibaigiančių IBA bėdų – netinkamo valdymo, finansų ir teisėjavimo skandalų.

Dėl šių priežasčių praėjusį mėnesį buvo įkurta nauja bokso mėgėjų organizacija – „World Boxing“, kurios pagrindinis tikslas – išsaugoti boksą olimpinėse žaidynėse.

„Esminį sprendimą priims Tarptautinis olimpinis komitetas. Jo posėdis vyks lapkričio mėnesį. Jo metu gali būti pašalinta IBA ir priimta „World Boxing“. Tuomet viskas būtų labai aišku, tačiau šiuo metu jokių juridinių atsakymų nėra“, – dėstė D.Šaluga.

Iš IBA asociacijos kol kas oficialiai pasitraukė ir į naująją „World Boxing“ įstojo vienintelė JAV. Tiesa, „World Boxing“ valdyboje dirba ir kitų svarbių bokso šalių atstovai – Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Nyderlandų, Naujosios Zelandijos, Filipinų, Švedijos bei JAV.

„Žinote, amerikiečiai kitaip žiūri į sportą ir kitaip jį finansuoja. JAV bokso federacija yra gerokai turtingesnė ir gali rizikuoti. Dabar amerikiečiams buvo uždaryti visi keliai. IBA uždraudė visoms kitoms federacijoms priimti boksininkus iš JAV. Taip pat ir vykti į varžybas JAV. Dėl to visi kiti dabar žiūri, kuo viskas čia baigsis“, – teigė D.Šaluga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius