Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandaluose skendintis Lietuvos boksas: pinigai, intrigos ir Evaldo Petrausko nelaimė

Pastaruosius metus Lietuvos boksas linksniuojamas ne dėl įspūdingų sportininkų pasiekimų ar sėkmingai rengiamų tarptautinių varžybų. Po Londono vasaros žaidynių, kai Evaldas Petrauskas su olimpine bronza padovanojo sirgaliams viltį, kad šalies boksas atgimsta, jau nutekėjo daug vandens, o Lietuvos bokso federacijai, kaip gaisrininkui, tenka malšinti kylančius skandalus.
Vladimiras Bajevas, Evaldas Petrauskas ir LBF prezidentas
Vladimiras Bajevas, Evaldas Petrauskas ir LBF prezidentas / Sauliaus Bagdono nuotr.

Prisjunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

„Tikrai nėra tragiška situacija. Kai kurie skandalai yra specialiai kurstomi, kai kada viską galima objektyviai paaiškinti, bet ne visada norima išgirsti argumentus“, – ramiai su 15min.lt žurnalistu kalbėjo Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šaluga.

Šalies bokso virtuvėje tiek „prisvilo blynų“, kad pasiaiškinti dėl netinkamo kvapo ir apsiginti nuo kaltinimų federacijos vadovas jau privalo.

Mūsų federacija tikrai nėra turtinga, kad galėtų jaustis finansiškai saugiai. Iš Kūno kultūros ir sporto departamento savo sporto šakos plėtrai gavome 272 tūkst. 75 litus.

Po olimpinio prizininko E.Petrausko išsišokimo Palangoje ir įvykusių muštynių Lietuvos boksas žiniasklaidoje buvo minimas dar ne kartą: dėl nevykusio lietuvio Alvydo Baniulio pasitraukimo iš ringo Europos jaunimo čempionate Kroatijoje, kai varžovas pradėjo mušti teisėją, o kovą laimėjęs lietuvis spruko iš ringo, ir keistos boksininkės Vaidos Valskytės istorijos – nurašyta ir jokio finansavimo negavusi sportininkė už bendraminčių surinktas lėšas vyko kovoti į Pasaulio bokso čempionatą Pietų Korėjoje ir užėmė aukštą 5 vietą. Tuo tarpu su treneriu, federacijos palaiminimu ir už valstybės pinigus vykusi Lietuvos atstovė Ana Starovoitova jau po pirmosios kovos susikrovė lagaminą ir išvyko namo.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darius Šaluga
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darius Šaluga

„Mūsų federacija tikrai nėra turtinga, kad galėtų jaustis finansiškai saugiai. Iš Kūno kultūros ir sporto departamento savo sporto šakos plėtrai gavome 272 tūkst. 75 litus. Bet turime net 70 klubų. O juk reikia dalyvauti Europos ir Pasaulio čempionatuose, kad gautume reitingo taškų, kurie padeda siekti kelialapių į olimpines žaidynes, mokame narystės mokesčius tarptautinėms organizacijoms. Pinigų nėra, todėl ir kyla visokių nesusipratimų“, – sakė D.Šaluga.

– Po garsaus E.Petrausko skandalo, kai jis girtas Palangoje susistumdė su baro lankytojais ir apipylė juos alumi, praėjo jau geri metai. Tačiau per juos Londono olimpinis prizininkas daugiau niekur nesublizgėjo – išskyrus šį nutikimą... Kas atsitiko E.Petrauskui? Užrietė nosį? Žvaigždžių liga?

– Viskas daug paprasčiau. Evaldas perėjo į kitą svorio kategoriją. Aš juk nieko negaliu padaryti, jei žmogus bręsta ir valgo. Iš karto turiu priminti, kad jau po Londono olimpiados sakiau, jog E.Petrauskas turi itin mažai šansų ir vėl taip sublizgėti, kaip tai padarė 2012-ųjų žaidynėse. Nežinau, kaip jam tai padaryti.

Gaila, kad šiam sportininkui yra duotas didelis talentas, tačiau Dievas nedavė ūgio. Evaldas perėjo iš 60 kg svorio kategorijos į svorio kategoriją iki 64 kg.

Taigi... Gaila, kad šiam sportininkui yra duotas didelis talentas, tačiau Dievas nedavė ūgio. Evaldas perėjo iš 60 kg svorio kategorijos į svorio kategoriją iki 64 kg.

Jam prieš olimpiadą buvo sunku staigiai numesti 10 kilogramų, kad galėtų grumtis toje kategorijoje, kuriai jis rengėsi. Bet E.Petrauskas auga, vyriškėja, tad dabar jis kovoja sunkesnėje kategorijoje, tačiau joje varžosi kur kas aukštesni, galingesni, ilgesnių rankų sportininkai. Jam, nedidelio ūgio boksininkui, yra nelengva konkuruoti. Manau, užduotis laimėti šioje kategorijoje Evaldui yra labai sunki, todėl ir nėra pergalių. Tai objektyvios priežastys, kodėl visi girdėjo apie E.Petrausko sukeltą skandalą, bet niekas nežino, kodėl pastaruoju metu jis nelaimi.

boksopasaulis.lt/Evaldas Petrauskas debiutinėje kovoje WSB lygoje įveikė Branimirą Stankovičių.
boksopasaulis.lt/Evaldas Petrauskas debiutinėje kovoje WSB lygoje įveikė Branimirą Stankovičių.

– Daug kas nesupranta, kodėl istorinį šalies moterų boksui rezultatą pasaulio čempionate pasiekusi Lietuvos boksininkė V.Valskytė dėl pinigų trūkumo buvo „iš anksto nurašyta“, o į pirmenybes Pietų Korėjoje už federacijos pinigus skrido ne tik kita sportininkė, bet atsirado lėšų ir treneriui. Tik pastaroji pora labiau buvo turistais – viena kova ir namo, o V.Valskytė vos nelaimėjo medalio.

– Nenoriu aiškinti, iš kur vėjas pučia, ar kvailai teisintis. Į pirmenybes galėjome siųsti tik vieną sportininkę, kuri Lietuvos pirmenybėse turėjo išsikovoti tą teisę. Vaida net tos teisės nebuvo gavusi – ji nelaimėjo kelialapio.

Taip, dabar aiškinama, jog per šalies bokso pirmenybes buvo sumažinta svorio kategorijų ir neliko V.Valskytės kategorijos, todėl ji negalėjo startuoti. Bet atleiskite, toje kategorijoje iki šių metų pirmenybių buvo vos kelios sportininkės – jei ne čempionė, tai vicečempionė.

Žinau kodėl, tačiau bandoma „labai užmiršti“ ir dar vieną faktą: V.Valskytei mes pirkome bilietus skristi į Europos bokso čempionatą, tačiau ji be jokių paaiškinimų ir motyvų neskrido į turnyrą. Čia jums mintis, kad kai kada ir pats sportininkas praranda pasitikėjimą. Kai kas nori iš gyvenimiškų istorijų padaryti sensacijas, bet jos tikrai atrodo juokingos.

Andriaus Burbos nuotr./Vaida Valskytė
Andriaus Burbos nuotr./Vaida Valskytė

Nenoriu aiškinti, iš kur vėjas pučia, ar kvailai teisintis. Į pirmenybes galėjome siųsti tik vieną sportininkę, kuri Lietuvos pirmenybėse turėjo išsikovoti tą teisę. Vaida net tos teisės nebuvo gavusi – ji nelaimėjo kelialapio. 

Dėl kitos mūsų rinktinės narės – A.Starovoitovos, tai yra pasakymas: ne visiems sekasi su burtais.

Patikėkite, V.Valskytės tikrai niekas nenurašė – neturime mes tiek daug boksininkių, kad galėtume mėtytis į kairę ar dešine.

V.Valskytės pasirodymas pasaulio čempionate Lietuvos boksui įvarė šoką gerąja prasme – tokio pasiekimo mes dar neturėjome. Ir branginame visus šaliai atstovaujančius boksininkus, tik kai kas daro nesąmonių nesąmones ir specialiai nori kiršinti sportininkus ir federaciją. Tačiau mes dėsime visas pastangas, kad būtų kuo mažiau tokių konfliktinių situacijų.

– Itin garsiai žiniasklaidoje nuskambėjo Algirdo Baniulio pabėgimas iš ringo per Europos jaunimo bokso pirmenybes. Reikėjo jam ginti varžovo mušamą teisėją ar ne – kitas klausimas. Įdomiausia, kad Lietuvos bokso federacija tik po 3 dienų tylos išplatino viešą pareiškimą, kuriame tikino, kad palaiko boksininką, kad jam trauktis iš ringo liepė komandos treneris. Istorija tapo kvaila, kai namo grįžęs nacionalinės komandos treneris viešai prabilo, kad bėgti iš ringo A.Baniuliui neliepė. Kam reikia tokių melagingų pareiškimų, kurie tik kompromituoja federaciją, bandančią slėptis už popieriaus lapo su štampu?

– Mes pasikalbėjome su rinktinės treneriu – aš nežinau, kodėl jis pokalbyje su žurnalistais buvo pakeitęs savo nuomonę ir kalbėjo ne taip, kaip buvo iš tikrųjų.

youtube.com/V.Lončaras mušė teisėją, o Lietuvos boksininkas pabėgo iš ringo
youtube.com/V.Lončaras mušė teisėją, o Lietuvos boksininkas pabėgo iš ringo

Mes pasikalbėjome su rinktinės treneriu – aš nežinau, kodėl jis pokalbyje su žurnalistais buvo pakeitęs savo nuomonę ir kalbėjo ne taip, kaip buvo iš tikrųjų. 

Dėl rašto – gal ten per mažai aiškiai parašyta buvo, kad A.Baniulis gavo komandą pasitraukti į ringo šoną, bet per savo jaunystę pasielgė taip, kaip pasielgė.

Tačiau mes palaikome boksininką ir jokiais būdais nesmerkiame, kad jis nesivėlė į konfliktą. Jis elgėsi teisingai. Dėl trenerio – mūsų komiteto pasitarime jis atsiprašė už tas kalbas.

– Daugelis Lietuvos sporto sirgalių turi aiškią nuomonę, kad Lietuvos boksas ritasi... Kur? Tai gal galite jūs man pasakyti?

– Į profesionalųjį sportą. Lietuvoje boksininkų mėgėjų nereikia. Ir tai ne tik mūsų šalies bėda. Pasaulinė bokso federacija pripažįsta, kad mėgėjų boksas yra nepatrauklus – nėra pinigų, nėra šou, nėra ir žmonių, kurie norėtų treniruotis. Pasižiūrėkite: jaunimas pasitreniruoja, tik bando stotis ant kojų ir bėga į ten, kur mokami pinigai – profesionalųjį boksą ar kitas dvikovines sporto šakas.

Net ir į olimpiadas mėgėjams greitu laiku bus labai sunku prasibrauti. Žinoma, mes planuojame, kad Rio de Žaneiro žaidynėse mūsų šaliai atstovautų du boksininkai, tačiau tai yra sunki užduotis, žinant esamą finansavimą ir situaciją.

Bet tikrai nesėdime rankų sudėję: bandome keistis, boksą komercializuoti, padaryti jį patrauklų. Tai ne vienos dienos darbas, tačiau gal po 3 metų ir turėsime teigiamų rezultatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius