-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 28

Jono Kazlausko ir Šarūno Sakalausko verdiktas – „Lietuvos rytui“ sunku kautis su „Žalgiriu“

Pirmoji šį sezoną šalies krepšinio milžinų – Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ – intriguojanti akistata specialistams patiko. Tačiau jie vieningai pripažįsta – „Žalgirio“ sudėtis šiuo metu stipresnė, o „Lietuvos ryto“ ekipoje matyti prie vairo stojusio Dariaus Maskoliūno darbo rezultatai.
Romualdas Brazauskas, Jonas Kazlauskas ir Kšištof Lavrinovič
Romualdas Brazauskas, Jonas Kazlauskas ir Kšištof Lavrinovič / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmadienį namie žaidę „Lietuvos ryto“ krepšininkai energingai pradėjo rungtynes, tačiau po pertraukos išsikvėpė, ir Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate prarado pirmą tašką (3 pergalės ir 1 pralaimėjimas). Be kluptelėjimų žengiantis „Žalgiris“ (4/0) tą vakarą šventė pergalę 90:79 (20:26, 23:20, 25:17, 22:16), rašo „Lietuvos žinios“.

Šias rungtynes arenoje įdėmiai stebėjo naujasis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas, kuris penkis kartus su „Žalgiriu“ ir sykį su „Lietuvos rytu“ laimėjo LKL čempionų žiedus. Apie šių klubų pirmąją akistatą LŽ kalbėjosi su J.Kazlausku ir 2001 metais LKL čempionatą su „Lietuvos rytu“ laimėjusiu treneriu Šarūnu Sakalausku.

- Kauno ir sostinės klubų rungtynės nenuvylė? – pasiteiravome Jono Kazlausko.

- Man patiko ši dvikova. Patiko, kaip azartiškai „Lietuvos rytas“ pradėjo susitikimą. Tai didelis „Lietuvos ryto“ trenerių štabo su Dariumi Maskoliūnu priešakyje nuopelnas. Gaila, kad pabaigoje vilniečiai nuleido rankas. Tokios sudėties „Lietuvos rytui“ sunku kautis su „Žalgiriu“. Kauno ekipa šį sezoną labai gerai sukomplektuota ir demonstruoja gražų žaidimą.

- Gal susitikimo pradžia vilniečiams buvo sėkminga, nes žalgiriečiai pradėjo netradiciniu starto penketu?

- Sunku pasakyti. Matyt, „Žalgirio“ treneriai turėjo savo planą. Kiek supratau, komandoje yra problemų dėl žaidėjų sveikatos – nežaidė Tremmellas Dardenas, aikštelėje nepasirodė Darjušas Lavrinovičius.

Bet man patiko vilniečių kovingumas. O ir „Žalgiriui“ tai naudinga. Juk reikia, kad „Lietuvos rytas“ Kauno klubui sudarytų rimtą konkurenciją. Nes, kai pradedi semti pergales, nesunku užmigti ant laurų.

- Kodėl, jūsų žodžiais, pabaigoje „Lietuvos ryto“ žaidėjai nuleido rankas?

- Nežinau, kodėl baigiantis susitikimui vilniečiai žaidė be aistros.

- Praėjusią savaitę Barselonoje „Lietuvos rytas“ priešinosi tris kėlinius, dabar žaisdami su žalgiriečiais – keturis. D.Maskoliūnui pradėjus vadovauti teigiamų pokyčių yra?


- Yra. Tik nereikia manyti, kad viskas pasikeis akimirksniu. Reikia laiko, norint pakeisti žaidimo braižą. Jau anksčiau esu sakęs, kad, mano supratimu, buvo spragų komplektuojant „Lietuvos ryto“ komandą. Tačiau ne man spręsti, kodėl ekipa taip sukomplektuota. Ir nemanau, kad „Lietuvos rytas“ yra tas klubas, kuris panorėjęs gali žaidėją iškeisti, atleisti, nusipirkti kitą ir panašiai.

Todėl D.Maskoliūnui labai lengva, nes turi verstis krepšininkais, kurie yra. Ir toks vilniečių žaidimas – agresyvesnis, greitesnis – yra sveikintinas. „Lietuvos ryto“ žaidėjams neverta nusiminti – pastarieji du jų varžovai buvo aukščiausio kalibro. Manau, tiek „Žalgiris“, tiek „Barcelona“ su dar po pora klubų demonstruoja geriausią krepšinį Europoje.

- Rungtynes stebėjote ir kitokiu žvilgsniu?

- Taip, man buvo įdomu, kaip atrodo Lietuvos rinktinės kandidatai. Bet apie juos dar anksti kalbėti, prieš akis visas sezonas.

- Kokį įspūdį paliko pirmoji šalies grandų akistata? – LŽ paklausė Šarūno Sakalausko.

- Skirtingai sukomplektuotos komandos žaidė lygiai, intriga išliko iki rungtynių pabaigos. Abiejų ekipų treneriai buvo parengę planus: matėme vienokį „Žalgirio“ planą ir kitokį – „Lietuvos ryto“. Vilniečiai savo užduotis įgyvendino, tai padėjo sukurti reginį. O spektaklis būna įdomus tada, kai su stipresniu varžovu kovojanti komanda žaidžia lygiai ir sukuria intrigą. Pamatėme, kokio pajėgumo yra geriausi šalies klubai.

- Kas labiausiai įsiminė iš šios dvikovos? Ar buvo staigmenų?

- Patiko, kad „Žalgirio“ trenerių kolektyvas sprendė strateginius uždavinius. Rungtynes Kauno ekipa pradėjo krepšininkais, kurie mažiau gauna laiko pažaisti. Taip J.Plaza psichologiškai grūdina žaidėjus, kurie nepatenka į starto penketą. Pirmadienį treneris jiems suteikė galimybę ir pamatė, kaip jie kovoja, kai komandai nesiseka.

Strateginių krypčių „Žalgirio“ trenerių plane buvo daug. Ir jei šeštas ar septintas žaidėjas po mėnesio ar daugiau per lemiamus mačus pelnys taškų – kaip pirmadienį tai darė Vytenis Lipkevičius ir Mindaugas Kuzminskas, – galėsime pripažinti, kad J.Plazos veiksmai pasiteisino.

Antroje rungtynių dalyje „Žalgiris“ sustiprino gynybą, ją kaitaliojo, ir tai pasiteisino. Akivaizdu, kad šioms rungtynėms pasiruošta kvalifikuotai.

Prie „Lietuvos ryto“ vairo stojus D.Maskoliūnui, komanda tapo moraliai tvirta. Nepastebėjau, kad žaidėjai neįvykdytų trenerio užduočių, lėtai grįžtų į gynybą. Ir įsitikinau – krepšininkas gali būti ilgam pasodintas ant suolo, jei neįvykdo užduoties: įžaidėjas praranda kamuolį, nesuorganizuoja puolimo, aukšti žaidėjai neatkovoja kamuolių.

Vilniaus ekipos parengta gynyba prieš „Žalgirio“ krepšininkus veikė neblogai. Aišku, „Žalgiris“ šiandien stipresnis. Kauniečiams per paskutinius du kėlinius pavyko pelnyti taškų po greitų atakų, to vilniečiai neturėjo leisti.

- Dabartinės sudėties „Lietuvos rytas“ pajėgus šį sezoną įveikti „Žalgirį“?

- Jei būtų žaidžiama dešimt rungtynių, vienas vilniečiai tikrai laimėtų. Tik niekas negali pasakyti, per kurią dvikovą tai įvyktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius