-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 20

Lažybų skandalai Lietuvoje: įtarimų sūkuryje sukasi tie patys klubai, treneriai ir žaidėjai

Prieš LKL rungtynes tarp Kėdainių „Nevėžio“ ir „Mažeikių“ klubo nuvilnijęs lažybų skandalas dar kartą atvėrė opiausius šalies sporto sopulius. Nors lygos vadovai džiaugiasi užbėgę įvykiams už akių ir konstatavę įtarimus dar prieš mačo pradžią, bendro konteksto, kuris aiškiai rodo, jog Lietuvos sportas sunkiai serga, tai nekeičia. Analizuojant naujausią skandalą į akis krinta vienas akivaizdus faktas – iš lažybų kontrolierių tinklų yra priverstos narpliotis vis tos pačios žuvys.
„Šiaulių“ futbolo klubas ir Kėdainių „Nevėžio“ krepšinio klubas gali būti susieti sutartomis rungtynėmis
„Šiaulių“ futbolo klubas ir Kėdainių „Nevėžio“ krepšinio klubas gali būti susieti sutartomis rungtynėmis / 15min.lt montažas

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Po padidinamuoju stiklu

Autoritetingiausias visų laikų Lietuvos krepšinio teisėjas Romualdas Brazauskas per savo ilgametę karjerą matė ir šalto, ir karšto. Prieš penkerius metus tarptautinę karjerą baigęs ir švilpuką į Lietuvos krepšinio lygos (LKL) generalinio direktoriaus kostiumą iškeitęs biržiškis šiomis savaitėmis vėl priverstas imtis arbitro vaidmens. Tiesa, keturių olimpinių žaidynių dalyvis teisėjauja ne geriausiems planetos krepšininkams, o varžybose, kuriose kovojama pažeidžiant visus garbingo žaidimo principus.

Į lažybų skandalą įsivėlusios Kėdainių „Nevėžio“ ir „Mažeikių“ komandos davė darbo ne tik lažybų kontrolieriams, tačiau ir lygos vadovams. Lošimų priežiūros tarnybos raštą dar prieš mačą gavusi LKL vadovybė nusprendė veikti nieko nelaukdama – atšaukė rungtynes bei pradėjo vidaus tyrimą.

R.Brazauskas neslepia, kad tokio žingsnio LKL ėmėsi dėl besikartojančios situacijos – toks pats raštas buvo gautas ir po prieš tai vykusių „Nevėžio“ rungtynių su „Šiauliais“ (tuomet didžiulės sumos buvo statomos už triuškinančią šiauliečių pergalę, kurią jie ir iškovojo (109:74) – aut. past.).

Antanas Sakavickas
Antanas Sakavickas

Pirmadienį „Nevėžio“ komandos direktorius Antanas Sakavickas jau buvo priverstas apsilankyti Kėdainių policijos komisariate ir susitiko su pareigūnais.

„Dar kartą galiu patvirtinti, kad „Nevėžis“ jokiose lažybose nedalyvavo ir neplanavo dalyvauti. Siekėme tik pergalės ir tą parodo abiejų komandų pozicijos turnyro lentelėje. Šis mačas su „Mažeikiais“ mums yra labai svarbus, norint išsaugoti vietą LKL. Nė mažiausios minties apie tyčinį pralaimėjimą nebuvo“, – 15min.lt tvirtino „Nevėžio“ komandos direktorius.

Klubo vadovas tikino, kad rungtynių dieną atskriejusi žinia iš LKL vadovų kabinetų „Nevėžio“ vyrams buvo tarsi žaibas iš giedro dangaus.

„Mums tas pranešimas buvo didelis netikėtumas. Galbūt kai kam buvo naudinga, jog mes nežaistume tą dieną. Tuomet buvome stipresni ir turėjome daugiau žaidėjų savo sudėtyje, kadangi galėjo žaisti Novaras Gadsonas (kitą dieną po dvikovos amerikietis puolėjas išvyko namo, kadangi buvo nušautas jo tėvas, – aut. past.). Dvikova su mažeikiškiais vyks kitą savaitę (balandžio 28 d., – aut. past.), tad dabar jis mums tikrai nepadės“, – įtarinėjo klubo direktorius.

Alfredo Pliadžio nuotr./„Nevėžis“
Alfredo Pliadžio nuotr./„Nevėžis“

Kėdainiečiams aiškintis jau tapo įprasta

Įtarimų debesys virš kėdainiečių galvų ne tik, kad neprasklaidomi, tačiau ir tirštėja su kiekvienu nauju skandalu. Panašu, kad dažnai besikeičiantys klubo atstovai spaudai jau turėtų būti pasiruošę kone standartinį šabloną, kuriuo paneigiama informacija apie iš anksto sutartus rungtynių rezultatus, o klubo oficialūs asmenys gali repetuoti kalbas, kai tenka aiškintis dėl suterštos garbės.

Pirmą kartą įtarimų debesys virš kedainiečių galvų pradėjo kauptis gruodžio viduryje, kai „Nevėžis“ namie net 43 taškų skirtumu nusileido Klaipėdos „Neptūnui“. Lošimų priežiūros tarnybai įtarimų kilo dar prieš dvikovos pradžią, kadangi dažniausiai buvo lažinamasi, jog kėdainiečiai pralaimės didesniu nei 30 taškų skirtumu. Tyrėjų nuojautas dar labiau paaštrino įvykiai ketvirtajame mačo kėlinyje – iki tol vos 15 taškų deficitą turėjęs „Nevėžis“ visiškai sustojo ir paskutines 10 minučių pralaimėjo net 8:36.

VIDEO: Įtarimą sukėlusios LKL rungtynės „Nevėžis“ – „Neptūnas“

Gruodį LKL vadovybė tyrimo nepradėjo pritrūkus įrodymų, o priežiūros tarnybos įtarimai atsimušė į „Nevėžio“ vadovų suręstą gynybinę sieną. Pasak A.Sakavicko, dėl šio incidento klubo valdyba net buvo sudariusi specialią komisiją, tačiau pagrindine pralaimėjimo priežastimi įvardintos traumos ir nuovargis.

Galbūt kai kam buvo naudinga, jog mes nežaistume tą dieną. Tuomet buvome stipresni ir turėjome daugiau žaidėjų savo sudėtyje, – A.Sakavickas.

Tokio vidinio tyrimo, kai kaltų ieško pats įtarimų sulaukęs klubas, išvados nieko neįtikino. Mėgstantiems įvairias sąmokslo teorijas žymiai svarbesnis šioje istorijoje pasirodė kitas iškalbingas faktas: šį sezoną kurį laiką „Nevėžio“ valdyboje dirbo Marius Janišius – buvęs krepšininkas, prieš penkerius metus stipriai sumuštas miške būtent dėl lažybų reikalų. Kalbėta, kad per M.Janišių buvo statomos didelės sumos Azijos lažybų bendrovėse.

„Marius šiuo metu klubo veikloje nedalyvauja ir neužima jokių pareigų“, – patikino A.Sakavickas.

– Lygos vadovai teigia, kad imtis priemonių nuspręsta dėl to, kad „Nevėžis“ lažybų kontrolierių dėmesio sulaukia ne pirmą kartą šį sezoną. Kalbama, kad prieš praėjusią LKL dvikovą su „Šiauliais“ taip pat buvo lažinamasi dėl triuškinančios jūsų komandos nesėkmės. Ar girdėjote apie tai? – paklausėme A.Sakavicko.

– Tikrai to nežinau. Nežinau nei kas, nei kaip statė. Man tai yra nesuprantama. Nežinau, kas ką darė. Mes išėjome į aikštę ir žaidėme. Visi puikiai žinome mūsų bėdas. Visi puikiai žinome, kad šiuo metu esame „išgriuvę“ ir turime daug traumuotų žaidėjų.

Tame mače negalėjo žaisti du mūsų lyderiai Vaidotas Volkus ir Justas Tamulis, traumuotas rungtyniavo Marcusas Monroe, vėl traumą patyrė ir iki sezono pabaigos iškrito Joshua Crawfordas. Nežinau, apie kokias varžybas kas ten kažką kalba – mes nuo viso to atsiribojame. Mūsų klubas nedalyvauja lažybose.

– Kaip manote, kodėl įtarimais dėl nešvaraus žaidimo yra visą laiką kaltinamas jūsų klubas?

– Kodėl jūs nežiūrite į kitus rezultatus, kai komandos pralaimi 40 ir didesniu skirtumu? Ar mes vieninteliai pralaimime tokiais skirtumais?

– Ne, bet lažybų kontrolieriai neskaidrius dalykus įžvelgia būtent „Nevėžio“ klubo rungtynėse...

– Nenoriu grįžti į senas istorijas. Tuo metu, kai žaidėme su „Neptūnu“, klube dirbau vos keletą dieną, todėl man sunku ką nors kalbėti. Tada irgi turėjome daugybę traumuotų žaidėjų, todėl negalėjome sužaisti taip, kaip galėtume.

Be to, „Neptūnas“ tuo metu ruošėsi atsakingoms Eurolygos rungtynėms ir spaudė mus visas rungtynes, visą tą ketvirtą kėlinį. Ar dėl to esame kalti, kad mūsų treneriai davė pažaisti mažiau rungtyniaujantiems krepšininkams? Tai kada mums leisti į aikštę Medą Kuprijanovą ar Tomą Michnevičių (jauniausi „Nevėžio“ žaidėjai, – aut. past.)? Tuomet, kai turime lygų rezultatą? Absurdiški kaltinimai.

– Galbūt turite savo versiją, kodėl lažybų kontrolierių pinklėse atsiduria būtent „Nevėžis“?

– Nemanau, kad čia kokios nors pinklės. Kiekvienose rungtynėse išeiname į aikštę ir siekiame pergalių, tačiau visi žinote, koks yra klubo biudžetas, kad nesame pati turtingiausia Lietuvos komanda.

– Pasirodė žinių, kad komanda netrukus atsisveikins iškart su trimis krepšininkais: Pauliumi Semaška, Luku Brazdauskiu ir J.Crawfordu. Ar tai yra tiesa ir ar šis sprendimas nėra susijęs su lažybų skandalu?

– Galiu pasakyti taip, sprendimas kol kas dar nepriimtas, bet P.Semaškos ir L.Brazdauskio žaidimo kokybė mūsų netenkina, o J.Crawfordas yra traumuotas. Sprendimą dėl šių žaidėjų priimsime artimiausiu metu ir pranešime.

A.Sakavickas sėdi ant dviejų kėdžių futbolo ir krepšinio klubuose

LKL vadovų ir lažybų kontrolierių spendžiamų spąstų siekiančiam išvengti A.Sakavickui šis sezonas – išskirtinis. Nuo praėjusių metų gruodžio jis ėmė gaivinti skolose skendėjusį „Nevėžį“ ir direktoriaus pareigose pakeitė Vitą Žilytę.

Tačiau naujos pareigos 41-erių metų licencijuoto FIBA agento pažymėjimą turinčio vyro apetito nepatenkino – po kelių mėnesių buvo paskelbta, kad A.Sakavickas grįžta į futbolą ir nuo šio sezono dirbs A lygoje rungtyniaujančio „Šiaulių“ generaliniu direktoriumi.

Dar iki šio sezono naujasis „Nevėžio“ ir „Šiaulių“ komandų direktorius buvo labiau susijęs su Latvija ir Lenkija nei su savo tėvyne.

Dar iki šio sezono naujasis „Nevėžio“ ir „Šiaulių“ komandų direktorius buvo labiau susijęs su Latvija ir Lenkija nei su savo tėvyne. 

Savo karjerą iš Alytaus kilęs A.Sakavickas prieš daugiau nei du dešimtmečius pradėjo gimtojo miesto „Alitos“ klube ir dukart padėjo šiai komandai laimėti LKL pirmenybių bronzos medalius bei NEBL Iššūkio taurę.

Vėliau dzūkas daug metų dirbo kaimyninės Latvijos futbole dominavusiame Rygos „Skonto“ klube, prieš pora metų ėmėsi ambicingo tikslo – atvesti Lenkijos komandą į Kontinentinę ledo ritulio lygą (KHL).

Visgi futbolo ir krepšinio pasaulyje vadybininko sugebėjimais išgarsėjęs vyras ledo ritulyje aukštumų nepasiekė. Nors Gdansko „Olivia“ komandos projektą rėmė ir Lenkijos ministerija bei šalies olimpinis komitetas, pasiekti norimo rezultato nepavyko. Grandioziniams planams išsikvėpus, A.Sakavicko žvilgsnis pakrypo į Lietuvą.

„Kodėl turėtų būti sunku? Juk tai du visiškai skirtingi klubai, skirtingi dalykai“, – į klausimą, ar nesunku vienu metu vadovauti krepšinio ir futbolo klubams, žaidžiantiems stipriausiuose šalies divizionuose, atsakė alytiškis.

Abu klubai – autsaideriai

Nors A.Sakavickas ne kartą įrodė, kad yra patyręs ir puikiai savo darbą išmanantis vadovas, Latvijos žiniasklaida yra pastebėjusi, kad lietuvio taikomi sporto vadybos modeliai tinka tik tuomet, kai klubas turi turtingą savininką su išpūstu pinigų maišu.

Latvijos žiniasklaida yra pastebėjusi, kad lietuvio taikomi sporto vadybos modeliai tinka tik tuomet, kai klubas turi turtingą savininką su išpūstu pinigų maišu.

2005 m. alytiškį į Rygą pasikvietė vienas turtingiausių Latvijos verslininkų Guntis Indriksonas.

Kartu su „Skonto“ grupės vadovu A.Sakavickas pasiekė daug skambių laimėjimų tiek aikštėje, tiek už jos ribų, tačiau 2012 m. G.Indriksonui pasitraukus iš prezidento posto ir užsukus pinigų kranelius, su Latvijos klubiniu futbolu atsisveikino ir A.Sakavickas.

Dabar buvęs krepšininkas priverstas spręsti kiek kitokius galvosūkius. Tiek „Nevėžiui“, tiek „Šiauliams“ šių metų šalies čempionatuose sekasi ne itin gerai. Kėdainiškiai LKL pirmenybėse kovoja dėl išlikimo ir turnyro lentelėje lenkia tik „Prienų“ krepšininkus bei kitą lažybų skandalo dalyvį „Mažeikių“ klubą.

„Šiaulių“ futbolininkai, nors ir prieš sezoną buvo laikomi A lygos vidutiniokais, per pirmus devynis mačus sugebėjo iškovoti vos du taškus ir yra aiškūs autsaideriai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tadas Eliošius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tadas Eliošius

Kas šalto ir karšto mačiusį vadybininką paskatino imtis darbo vos galą su galu suduriančiuose klubuose? Ar tikrai komandos prisiviliojo jį tam, kad sugebėtų pasinaudoti turimais ryšiais ir pagerintų savo finansinę padėtį? O galbūt A.Sakavickas atstovauja kieno nors interesams?

Klausimų daug ir per pirmus kelis mėnesius į juos nebuvo atsakyta. Anaiptol – periodiškai ant „Nevėžio“ komandos krintantis lažybų šešėlis tik dar labiau paaštrina diskusijas.

Kodėl jūs nežiūrite į kitus rezultatus, kai komandos pralaimi 40 ir didesniu skirtumu? Ar mes vieninteliai pralaimime tokiais skirtumais?

Panašiomis apkalbomis apipinti ir „Šiaulių“ futbolininkų rezultatai A lygoje. Šalies futbolo kuluaruose vis garsiau kalbama, kad vienas po kito sekę šiauliečių pralaimėjimai nėra vien tik nesėkmingų atsitiktinumų virtinė.

Kalbama, kad gana konkurencinga ir kovoti dėl vietų turnyro lentelės viduryje pajėgi komanda pralaimėjusi septyniskart per pirmus devynis susitikimus susirinko vos ne visą planuojamą metinį biudžetą.

„Painioti krepšinio ir futbolo reikalų į vieną interviu nenorėčiau. Paskambinkite man kitą kartą ir pakalbėsime atskirai apie futbolo klubą“, – nukirto vienintelio A lygoje pergalės dar neturinčio klubo direktorius.

Klaidus futbolo labirintas

Sąmokslo teorijų mėgėjams prastas Šiaulių ekipos startas A lygoje nekelia nuostabos. Kai šį A lygos tarpsezonį „Šiaulių“ klubas sukirto rankomis su vienu geriausių pastarojo dešimtmečio Lietuvos futbolininkų Tomu Ražanausku, A.Sakavickas tai įvardijo kaip geriausią pirkinį. Visgi naujojo stratego sąsajos su praeityje viešai nešvariu žaidimu kaltintais futbolo veikėjais, pasėjo įvairių spekuliacijų.

Tomas Ražanauskas, Sergejus Kožanas ir Antanas  Sakavickas.
Tomas Ražanauskas, Sergejus Kožanas ir Antanas Sakavickas.

Legendinis lietuvių įvarčio į Vokietijos rinktinės vartus autorius Saulės mieste šiemet pradėjo vyriausiojo trenerio karjerą, bet yra ragavęs padėjėjo duonos. Vos tik karjerą baigusį T.Ražanauską, dirbti savo asistentu 2013 m. pasikvietė tuomet Rygos „Daugava“ klubą treniravęs Virginijus Liubšys. Pernai Tomas dirbo Klaipėdoje ir buvo A lygoje debiutavusio „Klaipėdos granito“ žaidžiančio trenerio Roberto Poškaus padėjėjas.

Buvusio T.Ražanausko bendražygio V.Liubšio atvykimą į Latviją gaubia įdomi istorija. Ilgametis Panevėžio „Ekrano“ vairininkas su „Aukštaitijos“ stadionu atsisveikino 2007-aisiais, kai įsivėlė į konfliktą su tuometiniu generaliniu direktoriumi Tomu Sitnikovu.

UEFA taurės turnyro pirmosios rungtynės su Oslo „Valarenga“ baigėsi lygiosiomis, tačiau po savaitės Norvegijoje „Ekranas“ buvo sutryptas net 0:6. Kuluaruose kalbėta apie sutartas rungtynes, o konflikto apogėjumi tapo incidentas prie komandos autobuso. Kalbama, jog po atsakomojo mačo V.Liubšys mestelėjo repliką apie tragiškai pralaimėtą dvikovą, o tvirtai sudėtas T.Sitnikovas nesusivaldė ir smogė jam galva. V.Liubšiui buvo praskelta galva, o netrukus vienas po kito „Ekraną“ paliko abu šios istorijos dalyviai.

Tačiau 2013 m. žymi naują istorijos vingį. Netikėtai V.Liubšys ir T.Sitnikovas pamiršo praeities kivirčus ir suvieniję jėgas pradėjo dirbti „Daugavos“ komandoje. Visą buvusių ekraniečių būrį į Rygą perviliojęs V.Liubšys Latvijos čempionate sugebėjo komandą nuvesti iki ketvirtosios vietos, kuri „Daugavai“ atvėrė langą į Europą. Bet rygiečių debiutas UEFA Europos lygoje pasibaigė skandalu – škotų „Aberdeen“ futbolininkams pralaimėta bendru skirtumu 0:8 ir įtarusi ne visai švarius žaidimus UEFA pradėjo tyrimą dėl manipuliavimo rungtynių rezultatu.

R.Pilotas vienaip ar kitaip praeityje yra susijęs su visais trimis anksčiau minėto Bermudų trikampio kampais: „Ekranu“, „Daugava“ ir „Klaipėdos granitu“.

Įdomu, kad dar prie šį mačą į „Klaipėdos granitą“ persikėlė ne tik buvęs V.Liubšio asistentas T.Ražanauskas, tačiau ir trys Lietuvos futbolininkai: Ernestas Veliulis, Dominykas Galkevičius ir Tomas Tamošauskas. Visgi į uostamiestį išvykusius vyrus netrukus ištiko panašus likimas – Lietuvoje buvo pradėti tyrimai dėl įtartinų „Klaipėdos granito“ rungtynių A lygoje. Komanda išplatino pranešimą su ukrainiečio Olego Dmytrenkos prisipažinimu, kad jis sąmoningai stengėsi pakenkti komandos rezultatams, o po šio skandalo E.Veliulis net buvo diskvalifikuotas dviem mačams.

fkekranas.lt nuotr/Rytis Pilotas
fkekranas.lt nuotr/Rytis Pilotas

Visai neseniai šurmulį šalies futbole sukėlęs LFF sprendimas neleisti Pakruojo „Kruojai“ registruoti jaunojo Ryčio Piloto dėl to, jog „jo dalyvavimas klubo veikloje gali pažeisti klubo bei paties futbolo, kaip sporto šakos, reputaciją ir integralumą“, taip pat neatrodo iš piršto laužtas. Vieno perspektyviausių šalies futbolininkų karjerą sekantys specialistai nesunkiai prisimins, kad R.Pilotas vienaip ar kitaip praeityje yra susijęs su visais trimis anksčiau minėto Bermudų trikampio kampais: „Ekranu“, „Daugava“ ir „Klaipėdos granitu“.

Žaisdami su tuo pačiu „Klaipėdos granitu“ šiauliečiai praėjusį savaitgalį iškovojo vos antrąjį tašką šių metų A lygos čempionate. Nors uostamiesčio klubas pirmavo 2:0, antrajame kėlinyje persvarą iššvaistė, o išlyginamąjį antrą įvartį „Šiauliai“ įmušė jau per ketvirtą pridėto laiko minutę – 2:2.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius