Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

574 valandos bėgimo Gediminui Griniui atnešė 2016 metų geriausio pasaulio trail bėgiko titulą

Lietuvą garsinantis Gediminas Grinius pagaliau pasiekė savo – 37-erių lietuvis pripažintas geriausiu pasaulio ultra trail bėgiku. Daugiau nei 5 tūkst. kilometrų šiemet nubėgęs G.Grinius laimėjo prestižines pasaulio taurės („Ultra-Trail World Tour“) varžybas. To iki šiol nėra pavykę padaryti nė vienam lietuviui.
Gediminas Grinius
Gediminas Grinius / Cyrril Bussat nuotr.

Kas yra „Ultra-Trail World Tour“?

„Ultra-Trail World Tour“ yra dvylikos etapų trail bėgimo varžybos, vykstančios visame pasaulyje – nuo Honkongo iki Australijos. Fiziškai neįmanoma sudalyvauti visuose etapuose (12-ą vietą taurės reitinge užėmęs S.Sherpa bėgo šešiuose etapuose), o taurės laimėtoją lemia trys geriausi pasirodymai.

G.Grinius bėgo penkiuose etapuose, finišavo keturiuose, visuose užlipęs ant prizininkų pakylos.

Metus G.Grinius sausio 23-ąją pradėjo trečiąja vieta Honkongo 100 km bėgime, kovo 4-ąją užėmė antrąją vietą Gran Kanarijos saloje vykusiose „Transgrancanaria“ 125 km lenktynėse, birželio 24-ąją finišavo antras 119 km „The North Face Lavaredo“ varžybose, o rugpjūčio 26-ąją vėl užėmė antrąją vietą 170 km bėgime aplink aukščiausią Europos viršukalnę – Monblaną („Ultra-Trail du Mont-Blanc“).

„Visi bėgimai yra malonūs, kur pavyksta gerai pasirodyti, pabūnu kalnuose. Tačiau turbūt įsimintiniausias buvo Monblano bėgimas, kur užimta antroji vieta. Tai yra lyg olimpinės žaidynės, ten susirenka visi pajėgiausi varžovai, šiomis varžybomis labiausiai džiaugiuosi“, – įsimintiniausią metų startą įvardijo lietuvis.

Gintarės Grinės nuotr./Gediminas Grinius
Gintarės Grinės nuotr./Gediminas Grinius

Antrą ir trečią vietas bendroje taurės įskaitoje užėmė Ispanijos trail meistrai – atitinkamai 42-iejų Javieras Ledo-Dominguezas ir 25-erių Pau Capellas. Antrosios vietos prizininkas ir G.Grinius atstovauja tam pačiam bėgimo klubui „Vibram“.

G.Grinius neseniai svečiavosi 15min tiesioginėje konferencijoje

Iki šiol abu sykius pasaulio taurę iškovodavo prancūzai, o G.Grinius lipdavo ant pakylos – 2014 m. jis užėmė trečiąją vietą, o 2015 metais buvo antras.

„Oficialūs apdovanojimai bus tik gruodį Paryžiuje, tad dar tiksliai nežinau, koks bus prizas. Paprastai būna kažkoks piniginis apdovanojimas ir taurė, medaliai“, – apie laukiančius laurus 15min pasakojo G.Grinius.

Nuovargis padarė savo?

Spalio 20-23 dienomis lietuvis dar dalyvavo Prancūzijos Reunjono saloje vykusiose 164 km bėgimo varžybose, tačiau jų nebaigė. Nors iki dabar G.Grinius nežino, kas atsitiko, tačiau įtaria, kad jį galėjo palaužti per sezoną susikaupęs nuovargis.

Christophe Angot nuotr./Gediminas Grinius
Christophe Angot nuotr./Gediminas Grinius

„Neaišku, kas nutiko – iki 120-ojo kilometro viskas buvo gerai, taktika buvo per daug neskubėti, nepersitempti. Tačiau pasiekus kritinį tašką, nuo kurio reikėjo greitėti ir turėjau pavyti varžovus, kojos nebeklausė, pora kartų pasisukau čiurną ir nusprendžiau finišuoti tiesiog eidamas. Tačiau ties maždaug 140 km jau nebegalėjau ir eiti, tad nebesikankinau.

Po nesėkmingo starto Reunjone turėjau apie dvi savaites atostogų Lietuvoje, pasilepinau ir patiekalais, kurių dažniausiai nevalgau, ir mažiau treniravausi. Žiemą praleisiu treniruodamasis“, – pasakojo G.Grinius.

Kiek kilometrų nubėgu, aš paprastai neskaičiuoju, daugiau akcentuoju, kiek laiko praleidžiu treniruotėse.

Sportininkas dalijasi savo per sezoną sukauptu bagažu – net 574 valandos, praleistos treniruojantis ir dalyvaujant varžybose. Iš viso per metus Gediminas nubėgo įspūdingą skaičių kilometrų – 5 208.

Vertikalaus kilimo bėgant statistika dar labiau stulbina – daugiau nei 155 tūkst. metrų. Tai lyg 17 kartų užkopti į Everestą (skaičiuojant tiesiog atstumą).

„Kiek kilometrų nubėgu, aš paprastai neskaičiuoju, daugiau akcentuoju, kiek laiko praleidžiu treniruotėse. Maratonininkams yra labai svarbus kilometražas, tačiau treniruojantis ultra bėgimams laikas yra svarbesnis ir didesnis faktorius. Atstumas nėra labai didelis“, – sakė jis.

Vis dėlto sezonas sportininkui dar nebaigtas – paskutinė metų diena bus vainikuota paskutinėmis varžybomis.

„Paskutinės varžybos laukia gruodžio 31 dieną. Tai bus vieni geriausių naujųjų metų – išbėgsiu gruodžio 31 dieną, o baigsiu jau sausio pirmąją. Tai bus šimto mylių bėgimas, apie 10 tūkst. metrų vertikalaus kilimo, tad užtruksiu daugiau nei 20 valandų“, – pasakojo bėgikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius