Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt įdomiausių maratonų: aukštikalnėse, šaltyje arba su vyno taure

Berlyno maratonas – greičiausias pasaulyje. Bostono – seniausias. Niujorko – didžiausias. „Danske Bank Vilniaus maratonas“ pasauliui save pateikia kaip nelygiausią. „Maratonas su charakteriu“ – taip apie didžiausią Lietuvos bėgimo šventę rašoma užsienio bėgikams skirtame lankstinuke. Be paminėtų maratonų pasaulyje yra aibė kitų, kuriuos galima vadinti įvairiais –iausiais: šalčiausiais, keisčiausiais, nutrūktgalviškiausiais, solidžiausiais arba atvirkščiai.
„Danske Bank Vilniaus maratonas“
„Danske Bank Vilniaus maratonas“ / „Danske Bank Vilniaus maratonas“ nuotr.
Temos: 1 Maratonas

Ieškant įdomiausių pasaulio maratonų, užkliūva bent 10 bėgimo švenčių, kuriose bėgama neįprastai aukštai, šaltyje, vandenyje, kopiant Didžiosios Kinijos sienos laiptais, su vyno stotelėmis arba įsikibus peliukui Mikiui į parankę. Pasaulio rekordininkai tokiuose bėgimo nedalyvauja, tačiau ir be jų žiūrovams yra į ką paspoksoti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Everesto maratonas (Tenzing-Hillary Everest Marathon)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Everesto maratonas (Tenzing-Hillary Everest Marathon)

Everesto maratonas (Tenzing-Hillary Everest Marathon) – tai aukščiausiai virš jūros lygio vykstantis maratonas pasaulyje. Jei nebijote aukščio, o meilė kalnams tokia pat stipri kaip ir meilė bėgimui – kitų metų gegužės 29 dieną privalote ten būti. Ten, kur didysis jėgų išbandymas prasideda iki starto šūvio likus 3 savaitėms: maratono dalyviams tenka kuo anksčiau atvykti į Nepalą siekiant pripratinti organizmą prie 5,4 km aukščio. Bijančius aukščio gali padrąsinti faktas, jog beveik visa trasa leidžiasi žemyn, kol galiausiai pasiekiamas saugus 3,4 km aukštis. Nors grožėtis įspūdingais Nepalo ir Everesto vaizdais norėtų ne vienas bėgikas, šis maratonas reikalauja ypatingo pasiruošimo: tiek jėgų, susikaupimo ir ištvermės, tiek ir ilgų bėgimo žemyn treniruočių.

fightinnerweak.com nuotr./Šiaurės ašigalio maratonas (North Pole Marathon)
fightinnerweak.com nuotr./Šiaurės ašigalio maratonas (North Pole Marathon)

Šiaurės ašigalio maratonas (North Pole Marathon) apibūdinamas kaip šalčiausias pasaulyje maratonas. 2012 matais varžybų dalyviai bėgo spaudžiant 32 laipsnių šaltukui, tačiau net tokia temperatūra maratono kolekcionierių nuo jų hobio neatbaido. Apsimuturiavę žieminiais rūbais ir avėdami žieminius batus varžybų dalyviai greičio rekordų nesivaiko. Šių metų maratono nugalėtojo laikas – 4 valandos ir 7 minutės, kas normaliame maratone atitinka rimto mėgėjo rezultatą.

Laisvų vietų 2015 metų balandžio 9 dienos bėgime dar yra, tačiau šio malonumo kaina solidi – 12 000 eurų. Į kainą įskaičiuotas skrydis iš Norvegijos, apsauga nuo baltųjų meškų, apgyvendinimas, skrydis sraigtasparniu į starto vietą, galimybė atsistoti į geografinį Šiaurės ašigalį, marškinėliai, medalis, diplomas ir suvenyrai, profesionalios nuotraukos ir video filmas, medicinos pagalba visos kelionės metu.

great-wall-marathon.com nuotr./Didžiosios kinų sienos maratonas (Great Wall Marathon)
great-wall-marathon.com nuotr./Didžiosios kinų sienos maratonas (Great Wall Marathon)

Didžiosios kinų sienos maratonas (Great Wall Marathon) – varžybos su siurprizais. Paskutiniame bėgime Kinijoje dalyvavo 2500 dalyvių iš 50 šalių – skaičiai, patys kalbantys už save. Šiose varžybose itin daug autentikos, todėl dalyvių skaičius nuo 1999 metų tik didėja. Organizatoriai pirmoje maratono dalyje siūlo bėgti garsiąja kinų siena ir įveikti 5164 laiptelius. Antroje bėgimo pusėje bėgimo entuziastai nulipa nuo sienos ir bėga autentiškais kaimais, ryžių laukais, staigiomis įkalnėmis ir pakalnėmis. Nors šis maratonas pasižymi detalėmis, kurios nėra būdingos įprastiems maratonams, tačiau šie „trūkumai” netrukdo renginiui būti vienu populiariausiu maratonu pasaulyje. Mėgstantys paverkšlenti čia nevažiuoja, bet iššūkių medžiotojams šis maratonas – pats tas.

Medoc vyno maratonas (Marathon du Medoc)
Medoc vyno maratonas (Marathon du Medoc)

Medoc vyno maratonas (Marathon du Medoc)  – tai bene vienintelė proga pasaulyje patyrusiems bėgikams paįvairinti bėgimą... geriant vyną. Medoc vyno regione organizuojamas ir jau visame pasaulyje žinomas maratonas kviečia retai pasitaikančią galimybę bėgti kvapą gniaužiančiais vynuogynais ir grožėtis istorinių pilių peizažu. Įspūdingoje trasoje – 23 gėrimų stotelės, skirtos paragauti geriausių (Chateau Lafite Rothschild, Chateau Mouton Rothschild ir Chateau Latour) vynų ir gausybė sustojimų, kuriuose galima paskanauti vietinių delikatesų – pašteto, austrių, sūrių ir vaisių. Šių metų maratonas vyks rugsėjo 8-ąją, tačiau norintys bėgti su vyno taure rankoje turės luktelti iki 2015-ųjų, mat šių metų bėgimui registracija baigta.

pennlive.com nuotr./Povandeninis Hershey maratonas (HydroWorx Underwater Marathon)
pennlive.com nuotr./Povandeninis Hershey maratonas (HydroWorx Underwater Marathon)

Povandeninis Hershey maratonas (HydroWorx Underwater Marathon) – 2012 metais JAV Hershey mieste įvyko pirmasis povandeninis maratonas. Šio maratono dalyviai bėgo įsibridę į vandenį iki pažastų. Bėgimo entuziastai lenktyniavo ne vandenyno ar ežero pakrantės dugnu, o ant specialių vandens bėgimo takelių. Tokio maratono sumanytojai nėra išprotėję – bėgimas po vandeniu yra efektyvi atstatomoji priemonė po traumų, stiprina viso kūno raumenis ir sąnarius. Vandenyje sumažėja kūno masė, todėl įsibridus į vandenį bėgimuose gali dalyvauti visi. Pavykus pirmajam renginiui, antrąjį maratoną po vandeniu amerikiečiai žada surengti šių metų rudenį. 

mpora.com nuotr./„Žmogus prieš žirgą” maratonas (Man vs. Horse Marathon)
mpora.com nuotr./„Žmogus prieš žirgą” maratonas (Man vs. Horse Marathon)

„Žmogus prieš žirgą” maratonas (Man vs. Horse Marathon) – stereotipus laužantis renginys Velse, kuris jau įrodė, kad žmogaus galimybės yra neribotos. Žmogaus ir žirgo lenktynės prasidėjo po lažybų viename bare, kai du įkaušę draugai vienas kitam pareiškė, jog ilgoje distancijoje žmogaus ir žirgo jėgos tampa vienodos. Ginčą nugirdęs Gordonas Greenas nusprendė reikalą perkelti į realias varžybas, ir jos nuo 1980-ųjų vyksta iki dabar.

Nors šios varžybos vadinamos maratonu, jų trasa kitokia nei įprasta – ji driekiasi 35 kilometrus nelygiu paviršiumi. Žmogui čia sekasi ne taip gerai, kaip prognozavo vienas iš įkaušusių draugų bare. Žirgai laimėjo pirmąsias 24 lenktynes, tačiau 2004 metais jose triumfavo žmogus (!) vardu Huwas Lobbas, distanciją įveikęs per 2 valandas 5 minutes ir 11 sekundžių. Vyrui atiteko kasmet 1000-iu svarų sterlingų didėjęs prizas – 25 000 svarų sterlingų. 2007-aisiais H. Lobbo sėkmę pakartojo Florianas Holzingeris. Šie vyrai yra kol kas vieninteliai pasaulyje, oficialiai lenktynėse įveikę sportinius žirgus.

amazingstuff.co.uk nuotr./Antarktikos ledo maratonas (Antarctic Ice Marathon)
amazingstuff.co.uk nuotr./Antarktikos ledo maratonas (Antarctic Ice Marathon)

Antarktikos ledo maratonas (Antarctic Ice Marathon) – dešimtą kartą organizuojamas Antarktikos ledo maratonas šiemet vyks lapkričio 18 dieną. Renginio vieta – vos keli šimtai kilometrų nuo ašigalio. Tai labiausiai į pietus nutolusios bėgimo varžybos pasaulyje. Bėgimas šaltas – vidutinė oro temperatūra jo metu būna apie -20 °C, pučia stiprus vėjas. Bilietas su „viskas įskaičiuota“ kainuoja apie 15 000 JAV dolerių. Į kainą įeina kelionė iš Čilės,  penkios nakvynės ir maistas Antarktikoje. Norinčių bėgti šiais metais, žinoma, yra daugiau, nei vietų, tad rezervacija galima tik 2015-ųjų metų renginiui.

wdwmagic.com nuotr./Walto Disney‘aus maratonas (Walt Disney World Marathon weekend)
wdwmagic.com nuotr./Walto Disney‘aus maratonas (Walt Disney World Marathon weekend)

Walto Disney‘aus maratonas (Walt Disney World Marathon weekend) – matyt, jaukiausias bėgimas pasaulyje. Disnėjaus tema apipavidalintas maratono, pusės maratono ir visai šeimai skirtų 5 kilometrų bėgimas įrodo, jog laimingiausia vieta Žemėje yra dar ir sportiška! Artimiausias bėgimas peliuko Mikio ir ančiuko Donaldo gimtinėje – sausio 12-ąją. Jei bėgsite besikeičiančių pramogų parkų takeliais, nepamirškite pasisveikinti ir paspausti ranką garsiausiems „Disney“ filmų veikėjams ir, žinoma, šypsokitės, nes jus nuolat fotografuos!

Dviejų vandenynų maratonas (Two Oceans Marathon)
Dviejų vandenynų maratonas (Two Oceans Marathon)

Dviejų vandenynų maratono (Two Oceans Marathon) organizatoriai nesikuklina – savo renginį jie karūnavo gražiausiu pasaulyje. Nuo 1970 metų Pietų Afrikos respublikoje ši bėgimo šventė vyksta kiekvieną Velykų sekmadienį, o jo dalyviai varžosi ultramaratono (56 km) ir pusės maratono (21 km) distancijose. Varžybos vykdomos įspūdingo kraštovaizdžio fone, o jų dalyviai sukdami netaisyklingos formos ratą kliudo dviejų vandenynų pakrantes. Savo šalyje Dviejų vandenynų maratonas yra masiškiausias bėgimo renginys. 56 kilometrų distancijoje varžosi iki 9000, pusės maratono distancijoje – iki 16000 dalyvių.

marathons.co.nz nuotr./Melburno maratonas (The Melbourne Marathon)
marathons.co.nz nuotr./Melburno maratonas (The Melbourne Marathon)

Melburno maratonas (The Melbourne Marathon) – nuo 1978-ųjų rengiamas bėgimas, kurio ypatybė – ne vaizdinga trasa ar įspūdingas dalyvių skaičius, bet „legendiniai spartiečiai“ – bėgikai, įveikę visus iki šiol buvusios maratonus. Po 36-ojo maratono jų teliko 10. Prie šios ypatingos ir vietine legenda tapusios komandos prisijungti, ko gero, nebepavyks, tačiau jei norite oficialiai vadintis spartiečiu, privalote įveikti bent 10 Melburno maratonų ir taip būsite įamžintas ypatingame Šlovės sąraše. Ne gana to, gausite asmeninį numerį ir ilgam užsitarnausite bendraminčių pagarbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius