-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lengvaatlečiai sieks išsaugoti vietą Europos komandinio čempionato pirmoje lygoje

Kova už save, kova už Tėvynę: pajėgiausi Lietuvos lengvaatlečiai išvyksta į vieną svarbiausių sezono startų – Europos komandinio čempionato pirmos lygos varžybas. Birželio 21-22 dienomis Taline (Estija) vyksiančiame čempionate kovos dvylikos Senojo žemyno šalių – Estijos, Baltarusijos, Graikijos, Norvegijos, Rumunijos, Portugalijos, Suomijos, Airijos, Belgijos, Vengrijos, Slovėnijos bei Lietuvos – sportininkai, kurie varžysis dėl trijų kelialapių į „Super“ lygą.
Lina Grinčikaitė
Lina Grinčikaitė / Alfredo Pliadžio nuotr.

Komandiniuose čempionatuose varžosi visos Europos lengvosios atletikos asociacijos (EAA) narės, pagal pajėgumą suskirstytos į keturias lygas. Praėjusiais metais lietuviai Europos komandinio čempionato antroje lygoje (trečioji pagal pajėgumą) užėmė antrą vietą bei pateko į pirmąją. Šiemet Lietuvos komanda į aukščiausias vietas greičiausiai nepretenduos, tad keliamas tikslas – išsaugoti turimas pozicijas.

„Pagrindinis komandos nuostolis yra tas, jog į čempionatą nevyks traumuota Airinė Palšytė. Dalyvauti turėtų visi šiai dienai stipriausi sportininkai. Truputėlį nerimą kelia Linos Grinčikaitės sportinė forma, kadangi ji po LLAF taurės varžybų turėjo problemų su sveikata ir šiai dienai nesame garantuoti, jog su ja viskas yra gerai bei, kad ji galės startuoti pilna jėga, – sakė LLAF generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva. – Netekčių daugiau ir neturime, tačiau pajėgiausi mūsų sportininkai kol kas nėra pasiekę geriausios sportinės formos, bet tikimės, jog tą jie sugebės padaryti Taline. Be pagrindinių sportininkų geriausių rezultatų išlikti pirmoje lygoje bus labai sunku.“

Tokio tipo komandiniai čempionatai rengiami nuo 2009-ųjų (olimpiniais 2012 metais nevyko, kadangi birželio pabaigoje buvo rengiamas Europos čempionatas). Lietuviai iki šiol pirmoje lygoje varžėsi tik kartą, 2010 metais, bei liko paskutiniai - dvylikti.

Komandinėse varžybose kiekvienoje rungtyje šaliai atstovauja po vieną sportininką. Pirmą vietą užėmęs lengvaatletis savo valstybei iškovoja 12 taškų (jei lygoje yra 12 komandų), o likęs paskutinis – atitinkamai vieną tašką. Tiek vyrų, tiek moterų pelnyti taškai sumuojami, o sudėjus paaiškėja galutinė komandos užimta vieta.

Tokio tipo komandiniai čempionatai rengiami nuo 2009-ųjų (olimpiniais 2012 metais nevyko, kadangi birželio pabaigoje buvo rengiamas Europos čempionatas). Lietuviai iki šiol pirmoje lygoje varžėsi tik kartą, 2010 metais, bei liko paskutiniai – dvylikti.

„Visos šalys bus stiprios konkurentės, kadangi tai yra pirma lyga. Silpnų komandų čia nebus“, – neabejojo N.Medvedeva.

Keli Lietuvos lengvaatlečiai turėtų startuoti net trijose rungtyse: Rytis Sakalauskas ir Lina Grinčikaitė yra registruoti 100 m, 200 m ir estafetėje keturi po 100 m, o Agnė Šerkšnienė – 400 m, keturios po 100 m bei keturios po 400 m estafečių rungtyse.

„Šveicarijoje neseniai teko bėgti vienos dienos varžybose tris rungtis, bet taip tikrai būna nedažnai. Tada buvo klubų čempionatas, kurį reikėjo laimėti, todėl visi darė visas įmanomas rungtis, kas ką sugeba ir ne tik. Komandiniame čempionate irgi startuosiu trijose rungtyse, bet per dvi dienas, manau, jog viskas bus gerai. Svarbu bus palankios oro sąlygos ir geros sąlygos atsistatymui po pirmos dienos varžybų“, – teigė Šveicarijoje besitreniruojanti A.Šerkšnienė.

Šiemet A.Šerkšnienė yra 200 m ir 400 m rungčių lyderė Lietuvoje, o 100 m distancijoje geresnį rezultatą turi tik L.Grinčikaitė. 200 m rungties asmeninį rekordą sportininkė pasiekė šiemet, nubėgusi per 23,28 sek. (per visą istoriją greičiau Lietuvoje bėgo tik Agnė Eggerth – 23,22 sek.).

„Džiaugiuosi asmeniniu rekordu ir šį sezoną turėsiu dar daug startų 200 m rungtyje. Tai yra dalis mano pasiruošimo 400 m distancijai“, – sakė pernai pasaulio čempionate pusfinalyje bėgusi A.Šerkšnienė.

Lengvaatletė jau yra įvykdžiusi šių metų Europos čempionato normatyvus 200 m ir 400 m distancijose bei turi geras galimybes patekti ir su estafetės keturios po 400 m komandą, todėl estafetės narėms startas Taline bus itin svarbus.

Viena iš estafetės komandos narių bus ir barjerininkė Eglė Staišiūnaitė. JAV gyvenanti olimpietė į Lietuvą grįžo vos prieš kelias dienas.

„Pasiruošimas šį sezoną tikrai buvo geras: naujas treneris, nauja sportininkų grupė. Gal tik trūko daugiau varžybų. Kadangi dirbu trenere, mano auklėtiniams varžybos būna savaitgaliais. Labai sunku suderinti išvykti ir pačiai dalyvauti varžybose“, – sakė E.Staišiūnaitė.

Viena iš estafetės komandos narių bus ir barjerininkė Eglė Staišiūnaitė. JAV gyvenanti olimpietė į Lietuvą grįžo vos prieš kelias dienas.

Šį sezoną lengvaatletė savo mėgstamą 400 m barjerinio bėgimo distanciją varžybose bėgo vos du kartus. Greičiausiai – per 58,09 sek.

„Abu kartus bėgau be konkurenčių, per 58 sekundes. Šis rezultatas sezono pradžioje yra tikrai geras. 2012 metais, kada pasiekiau asmeninį rekordą (56,58 sek.), sezoną pradėjau taip pat su 58 sekundėmis. Tikrai tikiuosi gerų rezultatų šį sezoną ir bandysiu priartėti prie asmeninio rekordo, o gal ir pagerinti. Kūnas dar nepriprato prie naujos rutinos po kelionės į Lietuvą, sunku nuspėti kaip bėgsiu Taline. Ten bus labai stiprių varžovių, tad bus įdomu pamatyti, kokį rezultatą galiu parodyti bėgant su stipriomis konkurentėmis.“

Europos komandinio čempionato pirmos lygos varžybos vyks 5 tūkst. žiūrovų talpinančiame Talino „Kadriorg“ stadione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius