Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos rekordo autorių Rytį Sakalauską pirmasis pasveikino didžiausias konkurentas

Geriausiųjų Lietuvos 100 m nuotolio bėgikų Martyno Jurgilo ir Ryčio Sakalausko dvikovos lengvosios atletikos gerbėjai seniai laukė. Šalies rekordus gerindavo tai vienas, tai kitas. Tačiau bėgimo take abu retai susitikdavo, nes M.Jurgilas treniruojasi Amerikoje, o R.Sakalauskas – Lietuvoje. Pagaliau to momento sulaukta.
Rytis Sakalauskas po finišo
Rytis Sakalauskas po finišo. / M.Marcinkevičiūtės nuotr.

Dar artėjant Lietuvos čempionatui, šalies sprinterių treneris kaunietis A.Stanislovaitis teigė, kad aukso medalį laimės R.Sakalauskas, kuris šį sezoną rodo puikius, stabilius rezultatus. Treneris neapsiriko. R.Sakalauskas 100 m nubėgo per 10,18 sek.,tapo čempionu ir trečią kartą pagerino Lietuvos rekordą.          

Naujasis Lietuvos sprinto rekordininkas, buvęs alytiškis, o dabar Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) studentas po rekordinio bėgimo takelyje buvo ramus. Nešėlo iš džiaugsmo ir stadiono taku nebėgo garbės rato. Ramiai ėjo pasiimti savo sportinės aprangos. Nekantriai laukė pranešimo, ar palankus vėjelis jam vėl nesutrukdė pasiekti tokį puikų rezultatą.

Kai per mikrofoną buvo garsiai paskelbta, jog R.Sakalauskas pasiekė šalies rekordą (pūtė leistinas 1,3 m/sek. vėjas), talentingą sprinterį pirmasis pasveikino pagrindinis varžovas, JAV studijuojantis M.Jurgilas. Po to jau pasipylė sveikinimai.

Pasveikinti savo mokinio atskubėjo ir treneris Aleksas Stanislovaitis. Abu apsikabino, laimingas šalies rekordininkas kelis sykius jam tarė: „Ačiū, treneri!“ Abu apsikabinę ilgai stovėjo bėgimo take, aptarinėjo puikų bėgimą. Įvykdytas ne tiktai normatyvas į pasaulio čempionatą (10,24 sek.), bet ir A normatyvas į Londono olimpines žaidynes (10,25). 

„Šeštus metus draugaujame su Ryčiu, ir jis kasmet gerina savo rezultatus. Ir ateityje tikrai  gerins. Dabar sportininkas padarė tą, ką ir turėjo padaryti. Rytis yra nuostabus, unikalus žmogus,  aukščiausio lygio intelektas. Lietuva šiandien turi Virgilijų Alekną, labai išlaikytą žmogų, o Rytis  savo savybėmis man kažkuo primena Virgilijų.

Mano auklėtinis rekordą pasiekė, bėgdamas kiek šaltu oru. Jei būtų buvę kiek šilčiau, – rezultatas, neabejoju, būtų buvęs dar geresnis. Šiemet užsienyje Rytis tris kartus bėgo rekordiškai (10,10 sek, 10,15 sek, 10,20 sek.), tačiau vis pūsdavo palankus vėjas, ir rekordas nebūdavo įskaitytas. Jis yra nepaprastai talentingas, šiemet puikiai dalyvauja tarptautinėse varžybose. 

Ir kuo atsakingesnės varžybos, tuo Rytis bėga vis greičiau. Tai puikios sprinterio savybės. Manęs klausia, kokios Sakalausko galimybės 100 m bėgti per 10 sek.? Atsakau; geriau apie tai nekalbėkim, o imkim ir padarykim. O Rytis gali bėgti labai greitai. Ateina baltasis žmogus, kuris jau artimiausiu laiku labai rimtai kausis su tamsiaodžiais bėgikais. Tačiau dabar paprasčiausiai reikia laiko, kuris yra mūsų sąjungininkas“, – sakė Lietuvos rekordininko treneris Aleksas Stanislovaitis.   

– Kaip reagavai į tai, kai Tau koją vis pakišdavo tas „neklaužada“ vėjas? – po rekordinio bėgimo paklausiau R.Sakalausko.

– Apie tokius rezultatus paprasčiausiai negalvodavau, jie man atrodydavo šokiruojantys. Maniau, na, vis vien ateis toks laikas, kai 10,10–10,20 sek. pasieksiu ir be vėjo pagalbos. Mano svajonė labai greitai išsipildė. Pasiekti šalies rekordą padėjo ir gan palankios oro sąlygos. Savo pasiektu rezultatu esu labai patenkintas ir nepaprastai laimingas. Kiek baiminuosi dėl to, kad mano sportinė forma jau nebloga, o pagrindiniai startai dar priešaky.

– Ar Lietuvos rekordas buvo Tavo pagrindinis tikslas per šį čempionatą?

– Tikrai ne. Pagerinti Lietuvos rekordą nesitikėjau, jis mane patį nustebino. Per parengiamąsias varžybas pasiekiau 10,49 sek. rezultatą. Mano pagrindinis tikslas per čempionatą buvo įvykdyti normatyvą (10,24 sek.), leidžiantį dalyvauti pasaulio čempionate. Stengiausi išnaudoti kiekvieną galimybę, todėl per parengiamąsias varžybas bėgau iš visų jėgų. Galvojau, jeigu nepasiseks 100 m distancijoje, tai gal estafetė 4x100 m atvers man kelią į pasaulio čempionatą Pietų Korėjoje.  Tačiau estafetėje buvo mažai vilčių, nes mūsų kvartetas kartu nesitreniruoja, nėra „susižaidęs“, o be to ir laiko liko visiškai nedaug – normatyvus galima vykdyti tiktai iki rugpjūčio 15 dienos. Dar būtų likusi viltis per Universiadą Kinijoje, kurioje žadu dalyvauti, tačiau, atrodo, irgi būtų buvę per vėlu.
Bet viskas išsisprendė daug anksčiau, ir dabar galiu ramiai rengtis savo pagrindiniams sezono startams.

– Kažkada Alytuje man prasitarei, jog 100 m nori nubėgti per 10 sek. Tada ta svajonė buvo lyg ir nereali, bet, pasirodo, jinai pildosi.

– Iki tos svajonės dar trūksta, tiesa, jau nelabai daug (šypsosi). Tada  pasakiau juokais, tokios minties, kad 100 m distanciją įveiksiu per 10 sek. nebuvo. Dabar – viskas jau kitaip, jaučiau, kad galiu tą padaryti. 

– Ar daug treniruojiesi?

– Šiuo metu – keturis kartus per savaitę. Turiu nuostabų trenerį Aleksą Stanislovaitį, kuris man skiria daug dėmesio. Nebūtų jo, nebūtų ir tokių rezultatų. Dabar vasara, pats varžybų įkarštis. Džiaugiuosi, kad  turiu išskirtinės sąlygas – nereikia mokytis, nes atostogos, dirbti. Visas jėgas esu sutelkęs sportui. 

– Ar įdomu rungtyniauti, kai už varžovus esi visa galva pajėgesnis?

– Negalima taip sakyti. Greitai bėga ir Martynas Jurgilas, kurio rezultatas 10,27 sek., Aivaras Pranckevičius, Egidijus Dilys, Martas Skrabulis. Dabar 100 m distanciją pradėjo greitai bėgti ir lietuviai, tuo reikia tiktai džiaugtis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius