Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rasa Drazdauskaitė – tarp 6 geriausių metų Lietuvos lengvaatlečių

Pekino ir Londono olimpinių žaidynių dalyvė, Atėnų maratono rekordininkė ir daugkartinė Lietuvos čempionė Rasa Drazdauskaitė šį sezoną užbaigia gerai nusiteikusi.
Rasa Drazdauskaitė
Rasa Drazdauskaitė / P.Vyčo („Fotoinjekcija“) nuotr.

Jai ne tik priklauso šių metų geriausi Lietuvos maratono ir 10 km distancijų laikai, bet ji vasarą Europos lengvosios atletikos čempionato maratono distancijoje užėmė 7 vietą.

– Kas labiausiai įsiminė iš šio sezono kovų?

– Šį sezoną mano dėmesys buvo sutelktas į Europos lengvosios atletikos čempionato maratono varžybas. Kad tinkamai pasiruoščiau šiam maratonui, per treniruotes nubėgau apie 1000 kilometrų. Taip pat buvau su kitais „Kauno maratono klubo“ nariais išvykusi į stovyklą Italijoje. Dažnai manęs klausia, kurios vietos tikėjausi prieš varžybas. Tiesa ta, kad prieš tokio lygio čempionatus niekada nenoriu kažko prognozuoti, tiesiog susitelkiau į bėgimą ir stengiausi padaryti viską ką galiu.

– Šį sezoną tai buvo vienintelė maratono rungtis, kodėl?

– Maratono rungtis yra labai varginanti, po vienų varžybų, kuriuose stengiesi iš visų jėgų, reikia 2 – 3 mėnesių tam, kad kūnas pilnai atsigautų, neskaudėtų raumenų. Dėl to man patinka dalyvauti pusės maratono varžybose. Šiemet net po keturių Lietuvoje vykusių šios distancijos varžybų lipau ant aukščiausio pakylos laiptelio.

Fotodiena.lt/Alfredo Pliadžio nuotr./Rasa Drazdauskaitė
Fotodiena.lt/Alfredo Pliadžio nuotr./Rasa Drazdauskaitė

– Kuri ilgųjų nuotolių distancija jums patinka labiausiai?

– Visos distancijos yra savotiškos. Po nubėgto maratono reikia ilgiau atsigauti, bėgimo tempas yra lėtesnis, bet įveikti maratono trasą visada yra malonus jausmas. Pusės maratono trasoje galima bėgti laisviau, greičiau.

Po varžybų mažiau skauda raumenis, greičiau atsigauna kūnas ir jau po poros savaičių galima startuoti kitose varžybose. Linksma kartais sudalyvauti ir 10 kilometrų varžybose. Jų metu gali sau leisti bėgti greitu tempu ir reikia nedaug laiko, kad pilnu pajėgumu vėl galėtum dalyvauti kitose varžybose.

– Kurių distancijų laimėtos varžybos teikia daugiausia džiaugsmo?

– Visos varžybos yra vienodai svarbios (šypsosi). Nesvarbu ar trumpa ar ilga trasa, varžybų metu gali matyti savo sportinę formą, įvertinti kaip esi pasiruošusi didesniems iššūkiams. Nelabai svarbu kokio lygio varžybos, visada džiaugiesi pasiektais aukštais rezultatais ir prizinėmis vietomis.

– Kaip ilgųjų nuotolių bėgikai treniruojasi žiemą?

– Treniruotis ir ruoštis kitam sezonui pradėsiu jau kitą savaitę. Kol iškris sniegas ir bus tinkama temperatūra treniruotis lauke, tol bėgiosiu kaip ir įprasta. Tačiau gausiau pasnigus ir atšalus orui, treniruotes teks perkelti į uždaras patalpas. Su klubu treniruojamės Kauno sporto manieže. Deja, bėgti ilgus atstumus mažais ratais nėra gerai. Nuo pastovaus bėgimo ratu kūno raumenys apkraunami netolygiai, didėja traumų tikimybė. Taip pat toks monotoniškas bėgiojimas ratais labiau vargina ir neigiamai veikia nuotaiką.

Fotodiena.lt/Alfredo Pliadžio nuotr./Rasa Drazdauskaitė
Fotodiena.lt/Alfredo Pliadžio nuotr./Rasa Drazdauskaitė

– Kokie planai kitam sezonui?

– Kita sezoną tradiciškai dalyvausiu įvairiose Lietuvoje vykstančiose varžybose. Bet svarbiausios varžybos bus Pekine. Čia vyksiančiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate ruošiuosi maratono distancijai. Daug vilčių dedu ir į Kariškių pasaulio čempionatą. Tik nežinau dar tiksliai kurioje distancijoje dalyvausiu.

– Priklausote „Kauno maratono klubui“, kodėl prie jo prisijungėte?

– Prie „Kauno maratono klubo“ prisijungti mane kažkur prieš metus pakvietė klubo trenerė, olimpietė Inga Juodeškienė. Atstovaujant klubui, kurį vienija kiti profesionalūs bėgikai, lengvaatlečiai yra lengviau ruoštis varžyboms. Sulaukiu daug pagalbos iš trenerės, kitų klubo narių. Ruoštis Europos čempionatui labai padėjo ir klubo sportininkas ir treneris Remigijus Kančys. Per treniruotes būna labai linksma. Būna, kad kas nors ateina piktas ar blogai nusiteikęs, o išeina atsigavęs ir linksmas.

Kartu su klubo nariais žiema, kai Lietuvoje ateina didžiausi šalčiai, vykstame į treniruočių stovyklą Portugalijoje, kur naujam sezonui visi draugiškai ruošiamės ištisą mėnesį.

A.Pliadžio nuotr./Rasa Drazdauskaitė
A.Pliadžio nuotr./Rasa Drazdauskaitė

– Lietuvos lengvosios atletikos federacijos rengiamuose geriausios 2014 metų lengvaatletės rinkimuose esate tarp 6 kandidačių. Gal tikitės būti išrinkta pačia geriausia?

– Vien tai, kad esu tarp 6 atrinktų sportininkių ir vienintelė ilgųjų nuotolių bėgikė šiame sąraše, man daug reiškia. Tai prilygsta pagyrimui, paaukštinimui darbe. Pasidomėjau visais rinkimuose dalyvaujančiais sportininkais ir man jie visi atrodo geriausi savo sporto šakoje ir verti nugalėti. Bet tikiu, kad gyventojai kartu su lengvosios atletikos federacijos taryba ir sporto žurnalistais išrinks pačius geriausius.

„Kauno maratono klubas“ yra privatus lengvosios atletikos klubas, vienijantis tiek profesionalus, tiek mėgėjus. Klubo gretose yra ne tik dvi olimpietės – Rasa Drazdauskaitė bei trenere dirbanti Inga Juodeškienė, o taip pat nuolat ant aukščiausių pakylos laiptelių lipantys Remigijus Kančys ir Aurimas Skinulis, bei būrys perspektyvių Lietuvos sportininkų. Vykdydamas sportinę veiklą, klubas taip pat užsiima ir visuomenine veikla: sporto entuziastams rengia viešas treniruotes, organizuoja tarptautinį renginį „Kauno maratonas“. Taip pat Spalio pabaigoje Kaune vykusį rausvojo kaspino paramos bėgimą „Pink Run su BENU“.

Rasos Drazdauskaitės svarbiausi šio sezono pasiekimai:

Europos lengvosios atletikos čempionato maratonas – 7 vieta

Europos 10 000 m bėgimo taurės varžybos – 29 vieta

„Danske bank Vilniaus maratonas“ pusmaratonis – 1 vieta

Trakų pusmaratonis – 1 vieta

„Kauno maratonas 2014“ pusmaratonis – 1 vieta

„Nike We run Vilnius/DNB pusmaratonis“ – 1 vieta

Tarptautinis bėgimas „10 for 10“ 10 km – 1 vieta

„Senvagės“ 10 km varžybos – 1 vieta


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius