Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trenerio menas – nukreipti teisingu keliu ir įkvėpti

Sporto treniruotes pasirenkantys žmonės siekia įvairių tikslų – palaikyti norimą fizinę formą, numesti svorio, propaguoti sveiką gyvenseną ar tiesiog gerai praleisti laiką. Bet kuriuo iš šių atvejų sportas turi būti ne prievolė ar pareiga, o teigiamų emocijų ir gyvybingumo šaltinis.
Inga Juodeškienė
Inga Juodeškienė / „Skanauk gyvenimą“ nuotr.

„Einant sportuoti svarbu pozityviai nusiteikti ir jausti norą judėti. Mėgaudamasis treniruote, o ne žiūrėdamas į ją kaip į papildomą dienos darbą, žmogus gali atsikratyti blogų minčių, pasisemti jėgų ir įkvėpimo kitai veiklai“, – sako nemokamas „Nestle“ pasirengimo „Danske banko Vilniaus maratonui“ treniruotes Kaune vedanti trenerė Inga Juodeškienė.

Jei mankštinantis galvojama tik apie galutinį tikslą, tačiau pats sportas neteikia malonumo, patiriama įtampa. Šiuo atveju siekti tam tikrų sportinių rezultatų yra kur kas sudėtingiau.

„Pasiruošimo maratonui treniruočių programa turi atitikti užsibrėžtus tikslus. Jei siekiama konkretaus laiko rezultato, prie jo artėjama reguliariai mankštinantis ir laipsniškai didinant krūvius. Jei tikslas yra tiesiog įveikti pasirinktą nuotolį, treniruočių sistemingumas svarbos nepraranda, tačiau natūralu, jog reikalingas mažesnis įdirbis. Žmonės turi savo planus ir tai jiems padeda nuspręsti, kokios pasiruošimo taktikos yra teisingiausios“, – sako trenerė Inga Juodeškienė.

Jei pasirenkamas netinkamas rėžimas, organizmas patiria nuolatinį šoką ir pasirengimo programa tampa nebeefektyvia. Dėl šios priežasties treniruočių metu labai svarbus trenerių vaidmuo – stebėdami sportuojančius žmones, jie turi įvertinti esamą būklę, padarytą pažangą ir suteikti profesionalių patarimų, kaip elgtis toliau.

Pasak Ingos Juodeškienės, trenerių įsitraukimas – tai kritinis sėkmingo pasiruošimo maratonui ar kitoms sporto varžyboms veiksnys. Trenerių dalyvavimas būtinas, tiek rengiant programas, tiek reguliuojant patį sportą. Iš treniruotės žmogus turi išeiti kupinas jėgų ir noro sugrįžti. Tai lemia ne tik individualus nusiteikimas, tačiau ir trenerių įdirbis – jie formuoja pasirengimo atmosferą ir nukreipia teisingu keliu.

„Žmogus gali prastai jaustis, grįžti į treniruotes po pertraukos ar tiesiog pasirinkti netinkamą programą. Treneris privalo stebėti pasirengimo maratonui seką ir įvertinti programos efektyvumą numatytiems tikslams bei pasiektai formai. Gebėjimas keisti planus ir reikiamu laiku patarti, ką daryti, yra profesionalaus trenerio menas“, – teigia Inga Juodeškienė.

Iki pat rugsėjo 9 dieną vyksiančio „Danske banko Vilniaus maratono“ jo dalyviai bei visi bėgimo entuziastai yra kviečiami dalyvauti nemokamose „Nestle“ pasirengimo treniruotėse „Skanauk gyvenimą“. Jos vyksta Vilniuje Vingio parke pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais nuo 18 val., o šeštadieniais – nuo 10 val.; Kaune – prie LKKA stadiono antradieniais ir ketvirtadieniais nuo 18 val., o šeštadieniais – Dainų slėnyje nuo 11 val.; Klaipėdoje bėgimo treniruočių dalyviai renkasi Vasaros estradoje  penktadieniais nuo 18 val.

VIDEO: Nemokamos „Nestle" bėgimo treniruotės „Skanauk gyvenimą!"

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius