-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Živilė Balčiūnaitė: „Esu nekalta. Ir darysiu viską, kad tai įrodyčiau“

Šių metų vasarą tapusi maratono bėgimo Europos čempione vilnietė Živilė Balčiūnaitė gyvena bene neramiausias dienas. Po žemyno pirmenybių atlikus dopingo testą sportininkės organizme nustatytas nežymus neatitikimas tarp testosterono ir epitestosterono santykio.
Ž.Balčiūnaitė ir treneris R.Sausaitis
Živilė Balčiūnaitė ir treneris Romas Sausaitis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tai organizme esantys natūralūs hormonai, tačiau Pasaulinė antidopingo agentūra yra numačiusi šio santykio ribas. Šiuo atveju – 3, o Lietuvos atletės organizme šis santykis buvo 3,3. Dėl šios priežasties Lietuvos lengvosios atletikos federacija laikinai suspendavo Ž.Balčiūnaitės sportinę veiklą – bėgikė nedalyvauja varžybose, kol bus žinomi galutiniai papildomo tyrimo rezultatai.

Kad šioje istorijoje aiškumo būtų daugiau, sportininkė ir jos treneris Romas Sausaitis pirmadienį surengė spaudos konferenciją.

Bėgikė teigė jau rugsėjo pradžioje buvusi informuota apie organizmo hormonų santykio nukrypimą nuo normos. Tarptautinė lengvosios atletikos federacija pradėjo papildomą konfidencialų tyrimą, tačiau pačioje spalio pabaigoje paaiškėjo, kad žiniasklaida gali paviešinti konfidencialaus tyrimo rezultatus, todėl Lietuvos lengvosios atletikos federacija nusprendė užbėgti galimoms istorijos interpretacijoms ir viešai pranešė apie Ž.Balčiūnaitės sportinės veiklos sustabdymą.

Sportininkė ir jos treneris Romas Sausaitis tikisi, kad maždaug per dvi savaites bus parengtas išsamus ir kvalifikuotas atsakymas su medicininiais paaiškinimais.– „Jaučiuosi klaikiai nuo tos dienos, kai mane informavo apie hormonų santykio neatitikimą. Tačiau žinau, kad esu nekalta – nieko draudžiamo nevartoju, pasirengimas Europos čempionatui vyko tradiciškai, nieko ypatinga treniruočių metodikos nekeitėme, tačiau priežastis, dėl ko kilo visas šis triukšmas, – labai moteriška. Prieš menstruacijas man, kaip turbūt ir visoms moterims, būna labai sunku. Tiesiog negaliu pakelti kojų, o reikia bėgti. Mano ginekologė, išmanydama aktyviai sportuojančio žmogaus organizmą, dar nuo 2002 metų rekomenduoja vartoti preparatą „Duphaston“. Jis nėra draudžiamas, jame nėra jokių WADA draudžiamų elementų. Aš turėjau susirgti prieš pat startą Barselonoje, tačiau turbūt ir įtampa darė savo – bėgimo išvakarėse dar nebuvau susirgusi. Todėl paskutinę naktį prieš startą išgėriau „Duphaston“. Jau bėgimo metu, maždaug 22 km, pajutau, kad menstruacijos prasidėjo. Ir turbūt būtent dėl šio medikamento išsibalansavo testosterono ir epitestosterono santykis. Kito paaiškinimo aš neturiu – jokių draudžiamų preparatų nevartoju, nė vienas iš ankstesnių dopingo testų – o jų buvo tikrai daug – nebuvo davęs jokio teigiamo rezultato. Aš esu už švarų sportą, dalyvauju visuomeniniame sportiniame judėjime prieš dopingą, šį rudenį su kompanija „Avon“ prisidėjome prie žygio prieš krūties vėžį. Aš tikrai žinau, kad esu nekalta. Ir darysime viską, kad tai įrodytume“, – sakė bėgikė.

Europos čempionato rezultatai dėl šių įtarimų nėra pakeisti, Ž.Balčiūnaitė iki šiol yra Europos čempionė.

Sportininkė ir jos treneris Romas Sausaitis tikisi, kad maždaug per dvi savaites bus parengtas išsamus ir kvalifikuotas atsakymas su medicininiais paaiškinimais ir Lietuvos lengvosios atletikos federacija galės nusiųsti šį dokumentą Tarptautinei atletikos federacijai, kuri ir atlieka tyrimą.

Dėl kilusio triukšmo sportininkė savo planų nekeičia: ir toliau treniruojasi, nors 2011 metais ketino dalyvauti varžybose stadione ir ugdyti greičio savybes. Jeigu maratone ir startuotų, tai turbūt vieną kartą. „Organizmas įpratęs prie krūvio, todėl bėgioju taip, kaip ir anksčiau. Labai tikiuosi, kad visuomenė manimi patikės – aš tikrai esu nekalta. Reikia, kad šiais mano argumentais patikėtų ir IAAF“, – kalbėjo sportininkė.

Treneris R.Sausaitis pripažino, kad padidėjęs testosterono kiekis ištvermės sporto šakose įtakos beveik neturi – jis būtinas ten, kur reikia jėgos ir sprogstamosios energijos, pavyzdžiui, bėgant trumpas distancijas. „Živilės rezultatas Barselonoje tikrai nėra labai aukštas. Ji yra bėgusi ir gerokai greičiau. Tiesiog tą dieną norint tapti Europos čempione pakako tokio tempo. Todėl aš šimtu procentų įsitikinęs, kad mes įrodysime savo teisumą“, – kalbėjo treneris.

Tikimasi, kad IAAF savo verdiktą paskelbs iki gruodžio 1 dienos. Nors sportininkė ir jos treneris optimizmo nestokoja, situacija gali pasisukti ir priešinga linkme – išteisinimo atvejų pasaulio praktikoje nėra daug. Padidėjęs testosterono kiekis organizme gali būti traktuojamas kaip draudžiamų preparatų vartojimas, už tai sportininkė gali būti diskvalifikuota iki dvejų metų. Aišku, gali būti atsižvelgta į lengvinamąsias aplinkybes ir nuobaudos laikas gali būti sutrumpintas. Kol kas Ž.Balčiūnaitė ir R.Sausaitis tokio varianto nesvarsto, tačiau sako, kad aplinkybėms pasisukus nepalankia linkme bandytų ieškoti teisybės aukštesnėse sporto instancijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius