Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 07

Aviakatastrofų chronologija – kai mirtis pasiglemžia komandas ir rinktines

Katastrofomis pažymėtoje pasaulio aviacijos istorijoje nemaža skaudžių įvykių, kai mirtis vienu ypu pasiglemžia sportininkų komandas ar net nacionalines rinktines. Kraupi Jaroslavlio ledo ritulio komandos „Lokomotiv“ tragedija privertė prisiminti ankstesnes lėktuvų avarijas ir jų aukas sportininkus.
„Manchester United“ klubo narius skraidinusio lėktuvo „Airspeed AS.57 Ambassador“ nuolaužos Miuncheno oro uoste
„Manchester United“ klubo narius skraidinusio lėktuvo „Airspeed AS.57 Ambassador“ nuolaužos Miuncheno oro uoste / Kadras iš „YouTube“

1948 metų lapkričio 8 diena. Aviakatastrofoje virš Lamanšo sąsiaurio žuvo šeši Čekoslovakijos ledo ritulio rinktinės nariai. Nepaisant to, kitais metais čekoslovakai sugebėjo antrą kartą nugalėti pasaulio čempionate ir pirmą kartą palaužti kanadiečius.

1949 metų gegužės 4 diena. Lėktuvas, kuriuo namo iš Portugalijos skrido Italijos futbolo komanda „Torino“, sudužo į kalno šlaitą prie Supergos, netoli Turino. Žuvo 18 žaidėjų. Didelė jų dalis – tuometinės šalies rinktinės branduolys. Taip pat žuvo lėktuvu skridę žurnalistai ir treneris anglas Leslie Lievesley. Žuvo komanda, kuri po Antrojo pasaulinio karo ketverius metus iš eilės buvo tapusi šalies čempione. Dar kartą po to Italijos čempione „Torino“ sugebėjo tapti tik 1975–1976 metų sezone.

1950 metų sausio 5 diena. Sverdlovske (Rusija), netoli Kolcovo oro uosto blogomis oro sąlygomis katastrofą patyrė lėktuvas Li-2. Juo į Čeliabinską skrido 11 karinių oro pajėgų komandos ledo ritulininkų, gydytojas ir masažistas, o taip pat šeši ekipažo nariai. Žuvo visi 19 žmonių.

1958 metų vasario 6 diena. Miuncheno oro uoste (Vokietija) kildamas sudužo lėktuvas su Anglijos futbolo klubo „Manchester United“ sportininkais. Žuvo 23 žmonės iš 44 buvusių lėktuve. Tarp jų – aštuoni futbolininkai, trys trenerių štabo nariai ir aštuoni žurnalistai. Komanda skrido namo po Europos čempionų taurės turnyro ketvirtfinalio atsakomųjų varžybų su Belgrado klubu „Crvena Zvezda“. Šis mačas baigėsi lygiosiomis ir suteikė galimybę Mančesterio komandai patekti į turnyro pusfinalį. Per katastrofą gyvas liko legendinis Šiaurės Airijos rinktinės vartininkas Harry Greggas, padėjęs gelbėtojams traukti iš nuolaužų sužeistuosius. Po pusmečio jis išsigydė patirtus sužeidimus ir sugrįžo į vartus.

1961 metų vasario 15 diena. Pakeliui į Briuselį (Belgija) sudužo lėktuvas, skraidinęs JAV dailiojo čiuožimo rinktinę. Visi 18 rinktinės narių, skridusių į pasaulio čempionatą Prahoje (Čekoslovakija), žuvo.

1961 metų balandžio 3 diena. Čilės pirmojo diviziono futbolo klubą „Green Cross“ skraidinęs lėktuvas sudužo Kordiljerų kalnuose. Žuvo 24 žmonės.

1969 metų rugsėjo 26 diena. Aviakatastrofoje žuvo 19 populiariausios Bolivijos futbolo komandos „Strongest“ žaidėjų ir klubo vadovų. Lėktuvas sudužo Anduose, kai komanda skrido namo į La Pasą.

1970 metų gruodžio 31 diena. Žuvo visa Alžyro futbolo komanda „Air Liquid“, skridusi į draugiškas rungtynes, turėjusias įvykti Ispanijoje.

1972 metų spalio 13 diena. Andų kalnuose Čilės teritorijoje sudužo lėktuvas, kuriuo skrido Urugvajaus nacionalinė regbio rinktinė. Didžioji dalis iš 47 lėktuvo keleivių per katastrofą žuvo, tačiau po dešimties savaičių gelbėtojams pavyko rasti 16 gyvų žmonių. Jiems atšiauriomis aukštumų sąlygomis pavyko išgyventi tik maitinantis žuvusių draugų kūnais.

1976 metų spalio 6 diena. Susprogus teroristų padėtai bombai lėktuve, skridusiam iš Barbadoso į Jamaiką, žuvo 78 žmonės. Tarp jų – visi 24 Kubos nacionalinės fechtavimosi rinktinės nariai, kurie ką tik laimėjo visus aukso medalius Centrinės Amerikos ir Karibų jūros regiono čempionate.

1979 metų rugpjūčio 11 diena. 17 Taškento (Uzbekija) futbolo klubo „Pachtakor“ žaidėjų ir trenerių žuvo aviakatastrofoje, kai lėktuvas Tu-134, kuriuo jie skrido į Minską žaisti SSRS čempionato varžybų su vietos „Dinamo“, susidūrė su kitu Tu-134 8 400 metrų aukštyje. Po šios tragedijos komanda buvo atkurta savanorių iš kitų klubų, o į SSRS futbolo čempionato reglamentą buvo įtraukta nuostata, pagal kurią trejus metus, nepaisant „Pachtakor“ pasiektų rezultatų, komandai buvo garantuota vieta Aukščiausioje lygoje.

1980 metų kovo 14 diena. Netoli Varšuvos (Lenkija) dėl gedimo sudužo lėktuvas, kuriuo skrido JAV mėgėjų boksininkų rinktinė. Visi 14 rinktinės narių ir 73 kiti keleiviai bei ekipažo nariai žuvo.

1987 metų gruodžio 8 diena. 43 žmonės – Limos „Allianza“ klubo (Peru) žaidėjai, vadovai ir sirgaliai – žuvo aviakatastrofoje grįždami namo iš šalies futbolo čempionato varžybų. Lėktuvas nukrito į vandenyną netoli Limos.

1989 metų birželio 7 diena. Leisdamasis Surinamo sostinės Paramaribo oro uoste sudužo iš Amsterdamo (Olandija) skridęs lėktuvas. Tarp 176 žuvusiųjų – 23 iš Surinamo kilę Olandijos futbolininkai. Tik atsitiktinai lėktuvu neskrido Ruudas Gullitas ir Frankas Rijkaardas. Futbolininkai į Surinamą vyko žaisti labdaros tikslais surengtų varžybų.

1993 metų balandžio 27 diena. Per aviakatastrofą žuvo 18 Zambijos nacionalinės rinktinės futbolininkų. Lėktuvas, kuriuo rinktinė skrido į atrankines pasaulio čempionato varžybas su Senegalo rinktine, nukrito į vandenyną prie Gabono krantų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius