Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 21 /14:49

Sočio auksu pasipuošusi rusų dailiojo čiuožimo atstovė Adelina Sotnikova jo neverta?

Ketvirtadienį Sočio dailiojo čiuožimo konkurse triumfavusi ir džiaugsmo ašaras liejusi rusė Adelina Sotnikova šlove džiaugėsi neilgai. Čiuožėjos ant ledo laimės akimirkas temdo įtarimai dėl galimo subjektyvaus teisėjavimo. Vienas iš devynių teisėjų, skyrusių balus 17-metei atletei, jau turi savo karjeroje bandymo surežisuoti varžybas dėmę.
Adelina Sotnikova
Adelina Sotnikova / „Scanpix“ nuotr.

Nepriekaištinga praeitimi negalintis pasigirti teisėjas ne vienintelis sukėlė įtarimų. Tai, kad viena iš teisėjų yra Rusijos dailiojo čiuožimo federacijos vadovo žmona, taip pat perša mintį apie subjektyvius vertinimus.

Rusė A.Sotnikova įveikė savo artimiausią varžovę, kuri pirmavo po trumposios programos, 5 taškais. Jos laisvoji programa buvo įvertinta 149,95 balo. A.Sotnikova net 18,32 balo pagerino savo asmeninį rekordą.

Pasirodė gerai, bet nėra verta aukso

Prancūzų laikraštis „L’Equipe“ teisėjų sprendimą atiduoti aukso medalį rusei vadina skandalingu: „Nuo pat žiemos žaidynių pradžios rusų atletai buvo vertinami kiek aukštesniais balais. Julija Lipnickaja, Jevgenijus Pliuščenka, Tatjana Volosožar ir Maksimas Trankovas už klaidas nebuvo baudžiami, tačiau iki šiol pirmąją vietą užimdavo tie, kurie iš tikrųjų buvo verti. Tačiau šį kartą buvo kitaip. Teisėjai atidavė A.Sotnikovai auksą, pirmąjį auksą per visą Rusijos moterų dailiojo čiuožimo istoriją. Bet ji to nenusipelnė. Ir tai – skandalas.“

Julija Lipnickaja, Jevegenijus Pliuščenka, Tatjana Volosožar ir Maksimas Trankovas už klaidas nebuvo baudžiami, tačiau iki šiol pirmąją vietą užimdavo tie, kurie iš tikrųjų buvo verti.

„USA Today“ skelbia, kad prieš prasidedant dailiojo čiuožimo laisvajai programai teisėjai iš Pietų Korėjos ir JAV buvo pakeisti kitais – iš Rusijos ir Ukrainos. Ala Čechovcova – generalinio Rusijos dailiojo čiuožimo federacijos direktoriaus žmona. Ukrainietis Jurijus Balkovas – teisėjas, kuris praeityje buvo diskvalifikuotas metams už bandymą surežisuoti varžybų baigtį Nagano olimpiadoje.

Vis dėlto, amerikiečiai pripažįsta, kad A.Sotnikovos programa buvo gerokai sudėtingesnė nei jos konkurenčių. Pabrėžiama, kad Rusijos atletei laimėti padėjo balai, skirti būtent už elementus.

Nepaisant to, „New York Times“ stebisi Adelinos pergale ir tikina, kad didžioji dalis dailiojo čiuožimo teisėjų yra nesąžiningi.

Netobula vertinimo sistema

„Techniškai aš tikrai buvai stipresnė“, – teigė pati A.Sotnikova.

„Po varžybų net ekspertai negali suprasti, kas nutiko. O ką jau kalbėti apie sirgalius? A.Sotnikovos pergalę paaiškinti tikrai yra sunku. Tai ir yra didžioji dailiojo čiuožimo problema. Vertinimo sistema – netobula. O istorija, jei prisiminsime 2002-ųjų žiemos žaidynių teisėjų skandalą, byloja, kad jie gali būti korumpuoti.

A.Sotnikova pasirodė puikiai, tačiau didžioji dalis žiūrovų manė, kad laimės Kim Yu-Na. Ji nusipelnė laimėti antrą medalį. Kim – viena geriausių šio sporto atstovių istorijoje. Ji be klaidų atliko visus elementus, ji pasirodė tiesiog nuostabiai. A.Sotnikova užkariavo dėmesį savo charizma. Teisėjai tai pajautė, ir nejučia pakluso toms simpatijoms“, – rašo „New York Times“.

„Pačius sudėtingiausius elementus aš atlikau. Spaudos kritika? Visi klausimai – teisėjams. Juk jie sprendžia, kokiais balais vertinti atletus. Techniškai aš tikrai buvai stipresnė“, – teigė sportininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius