Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svečiai iš civilizuoto užsienio Sočio viešbučiuose patyrė kultūrinį šoką

Vasario 7-ąją Rusijoje prasidedančios Sočio olimpinės žaidynės pasaulio žiniasklaidos dėmesį kol kas traukia ne dėl sportininkų pasiekimų, o dėl olimpiados rengėjų keistenybių ir kvailysčių.
Sočio viešbutis
Sočio viešbutis: lubos dar nebaigtos, o V.Putino portretas jau stovi. / Nuotr. iš „Twitter“

15min.lt skelbė, kad pasaulis jau garsiai kvatoja iš Sočio olimpiados nesąmonių – brolių tualetų, skelbimų, gatvių pavadinimų ir statybos šedevrų. Tačiau į Sočį atvykę sportininkai bei žurnalistai kasdien aptinka vis naujų anekdotų ir mielai jais dalijasi.

Beprotiškos išlaidos

Oficialiems asmenims Rusijos užmojai padarė didelį įspūdį. Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas, apžiūrėjęs pastatytus objektus ir pabendravęs su sportininkais, pranešė, kad Sočyje jau viskas parengta žaidynėms, kurios bus pačios geriausios žiemos olimpinės žaidynės per visą istoriją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas su Tarptautinio olimpinio komiteto nariais „Rus“ viešbutyje, Sočyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas su Tarptautinio olimpinio komiteto nariais „Rus“ viešbutyje, Sočyje

Rusijos valdžios pateiktais oficialiais duomenimis, Sočio olimpinėms žaidynėms bus išleista 214 mlrd. rublių (6 mlrd. JAV dolerių). Tačiau valdžios kritikai teigia, kad bus išleista daug daugiau: ne mažiau kaip 1,5 trilijono rublių (apie 50 mlrd. JAV dolerių).

Sunku įsivaizduoti, ką ir kaip būtų galima pastatyti už tokius pinigus, bet akivaizdu, kad viskas turėtų būti aukščiausios kokybės. Vis dėlto JAV leidinys „The Washington Post“ surinko užsienio žurnalistų skundus apie naujutėlius Sočio viešbučius. Paaiškėjo, kad dauguma jų dar negali priimti svečių, nors iki žaidynių atidarymo liko vos dvi dienos. Savo nuostabą bei skundus, iliustruotus iškalbingomis fotografijomis žurnalistai skelbia socialiniame tinkle „Twitter“.

Viešbutis be vandens

Žurnalistų duomenimis, svečius pasirengę priimti tik šeši iš devynių viešbučių, kituose vis dar verda darbai. Viešbučiuose, kurie neva jau baigti, nėra vandens arba yra tik tokio vandens, kuris skirtas gerti. Kai kurie žurnalistai sako, kad jų numeriuose neveikia šildymas ir nėra interneto.

Viena žurnalistė, kurios viešbutyje vanduo būdavo įjungiamas tik tam tikromis valandomis, papasakojo, kad viešbučio portjė ją įspėjo nesiprausti tuo vandeniu, nes jame „yra kažko labai pavojingo“. Žurnalistė, pamačiusi, kad vanduo yra geltonos spalvos, prausėsi mineraliniu vandeniu „Evian“.

Nuotr. iš „Twitter“/Vanduo Sočio viešbutyje
Nuotr. iš „Twitter“/Vanduo Sočio viešbutyje
 

Lubos dar nebaigtos, bet V.Putino portretas jau yra

Kiti žurnalistai turėjo ne mažiau įdomių įspūdžių: vieno kambaryje nukrito karnizas, kito numerio durų rankena nukrito vos prie jos prisilietus.

Nuotr. iš „Twitter“/Nukritęs karnizas Sočio viešbutyje
Nuotr. iš „Twitter“/Nukritęs karnizas Sočio viešbutyje

Viename iš jau neva baigtų viešbučių nėra net registracijos, kitame neveikia liftas, o atsarginė laiptinė, kuri skirta gelbėtis nuo gaisro, užrakinta. Dar kito viešbučio koridoriuose šmirinėja benamiai šunys, kuriuos vietos valdžia žadėjo iššaudyti šią savaitę.

Kito Sočio viešbučio lankytojus itin nustebino tai, kad jiems atsikrausčius statybininkai dar tvarkė lubas, bet svečius ant sienos jau pasitiko Rusijos prezidento Vladimiro Putino portretas.

Vienas žurnalistas prisipažino, kad labiausiai Sočyje jį pribloškė skelbimas ant tualeto durų. Skelbime buvo prašoma nemesti į unitazą tualetinio popieriaus. Tualetinį popierių nurodyta mesti į šiukšlių krepšį, kuris buvo be dangčio.

Nuotr. iš „Twitter“/Sočio viešbutis
Nuotr. iš „Twitter“/Sočio viešbutis

Tiesa, daugelis žurnalistų pripažino, kad panašių nepatogumų yra patyrę ir kitose šalyse, ypač Graikijoje, kur tualetai normalūs, bet vandens srovė per silpna, kad nuplautų popierių į unitazą.

A.Navalnas: viskas išvogta

Garsus Rusijos opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas savo interneto tinklaraštyje paaiškina, kodėl taip yra: „Sočio olimpinės žaidynės yra labai didelis projektas. Daugybė žmonių žino, kad per statybas buvo vagiama, ir jie tai žino iš pirmų lūpų – jų draugai, pažįstami ir kaimynai ten dirbo ar tebedirba.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Putiniškos padugnės pavogė ir nutempė į šveicariškus bankus 10 milijardų iš 38, skirtų statyboms, o mes turime degti iš gėdos, nes internete pilna juokų apie „rusų kvailius“.

A.Navalno pažįstamas, dirbantis Sočyje jau tris savaites, jam papasakojo, kad „prieš porą dienų darbininkams nurodė atiduoti pagalves, nes jų neužtenka sportininkams“.

„Mums sako, kad astronominis Sočio biudžetas skirtas ne olimpinėms žaidynėms, o Sočio plėtrai. Gerai. Fantastika. Bet už tokius pinigus vandenį iš čiaupo reikia iš karto pilstyti į butelius ir pardavinėti kaip patį tyriausią ir turintį gydomųjų savybių. Bet kažkodėl iš čiaupo teka geltona šlykštynė, kurioje yra „kažko labai pavojingo“, – šaiposi A.Navalnas.

„Apmaudu ne tiek dėl vaizdų iš „The Washington Post“, kiek dėl esmės: putiniškos padugnės pavogė ir nutempė į šveicariškus bankus 10 milijardų iš 38 milijardų, skirtų statyboms, o mes turime degti iš gėdos, nes internete pilna juokų apie „rusų kvailius“, – baigia savo įrašą vienas Rusijos opozicijos lyderių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius