Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 05

„Lietuvos“ buriuotojai Gdynėje žadėjo nuskinti prizą Lietuvai

„15min.lt“ žurnalistai, viešėdami Lenkijoje, Gdynėje, vykstančiame muzikos festivalyje „Heineken Open‘er“ aplankė ir Gdynės prieplauką, kur sekmadienį, liepos 6-ąją, startuoti pasaulinėje didžiųjų burlaivių regatoje „The Tall Ships' Races Baltic 2009“ ruošėsi lietuvių burlaivio „Lietuva“ įgula.
Burlaivio „Lietuva“ įgula.
Burlaivio „Lietuva“ įgula. / G.Simučio nuotr.
Temos: 1 Regata

„Lietuva“ – vienintelis lietuvių burlaivis, kuris dalyvaus abiejuose regatos etapuose. Įgula iš Gdynės išplauks į Sankt Peterburgą (Rusija), iš ten į Turku (Suomija), o liepos paskutinę dieną – į Klaipėdą. Praėjusiais metais jachta „Lietuva“ „The Tall Ships' Races“ regatoje savo (D) klasėje buvo pripažinta absoliučiai greičiausia jachta.

G.Simučio nuotr./„Lietuvos“ įgulos narys Romas Adomavičius.
G.Simučio nuotr./„Lietuvos“ įgulos narys Romas Adomavičius.

Su „Lietuvos“ įgula susitikome per pietus, prieš tai pabendravę su kitos jachtos – palaikymo komandos – gyventojais. Ant denio nepavyko sutikti laivo kapitono Osvaldo Kudzevičiaus, kuris tuo metu buvo išvykęs į organizacinį susirinkimą, tačiau įgulos narys Romas Adomavičius noriai sutiko papasakoti apie įgulos nuotaikas. Jis prieš 4-erius metus sumanė buriuoti, o į „Lietuvą“ pateko dėl to, kad ši jau 6 metus plaukia į regatą, kurios būtinas reikalavimas, kad įgulą sudarytų daugumą žmonių, jaunesnių kaip 25 metai.

Esame iš tų, kurie tikrai nori nugalėti.Nusiteikę ryžtingai

„Ši regata yra pusiau regata, pusiau šventė. Mieste netrūksta linksmybių, atmosfera išskirtinė. Varžybose kiekvieno laivo kapitonas vertina vis kitą dalyką – vieniems svarbiausia sportinis interesas, jie trokšta laimėti, kitiems pakanka dalyvauti. Tačiau esame iš tų, kurie tikrai nori nugalėti“, – kalbėjo 24-erių R.Adomavičius. Anot jo, veržtis į priekį įgulą skatina ir troškimas garsinti Lietuvos vardą. „ Būna ateina kokie anglai, kurie net neįsivaizduoja, kur yra ta Lietuva, o kai laimi, visi tai sužino. Praėjusiais metais laimėjome“, – šypsojosi jaunas vyras.

Regatoje dalyvauja keturių klasių laivai. „Lietuva“ priklauso mažųjų laivų grupei. Tokie laivai finišą pasiekia greičiau už didžiuosiuos burlaivius, kurie praktiškai nejuda iš vietos kuomet nėra vėjo. Prasidėjus varžyboms, lietuviai iki Sankt Peterburgo plauks apie tris paras. Regatos metu laivai privalo ne tik pasiekti galutinį tašką, bet ir įvykdyti tam tikras užduotis. „Lietuvos“ įgulą sudaro 11 žmonių, tačiau iš jų profesionalus buriuotojas – tik kapitonas O.Kudzevičius. Baltijos jūra, pasak įgulos narių, nors ir atrodo, kad maža, tačiau, jei kyla didelė audra – bangos būna stačios ir trumpos, jas sunku įveikti.

Tūkstantmečiui – dainos

„Lietuvos“ įgula sakė ypatingų iškilmių Lietuvos tūkstantmečio proga nerengsiantys, tačiau žadėjo jį paminėti. „Himną dainuosime, bet esame kiek atitrūkę nuo viso šventimo. Turime reikalų – ruošiamės varžyboms“, – sakė R.Adomavičius.

Lietuvai ir visiems lietuviams įgula prašė perduoti muzikinį pasveikinimą – skambiais balsais lietuviai Gdynėje traukė „viens, du, trys graži Lietuva, kaip gėlelė žydi visada“. „Viliamės, kad lietuviai daugiau pradės plaukioti jūromis, toks ir mūsų tikslas – paskatinti domėtis buriavimu. Linkime tūkstantmečio proga visiems gero vėjo!“, - švytinčiais veidais linkėjo įgulos nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius