Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 04

Aplink Lietuvą bėgančio ugniagesio Aido Ardzijausko įspūdžiai: prasti keliai, suvažinėti grasinantys vairuotojai ir nesibaigiantis lietus

Ugniagesys gelbėtojas Aidas Ardzijauskas tęsia istorinį bėgimą aplink Lietuvą. 41-erių žinomas ultramaratonininkas jau įveikė keturias dienas arba 177,86 kilometrus. Liko dar 20 dienų ir 875 km.
Aidas Ardzijauskas
Aidas Ardzijauskas / 15min.lt nuotr.

15min.lt skaitytojams – A.Ardzijausko įspūdžiai tiesiai iš trasos:

Antroji diena (67,88 km, Šalčininkai-Varėna)

Ketvirtadienį po vakarienės padarėm trumpą ekskursiją po Šalčininkus, apžiūrėjom K.Vagnerio dvarą bei dvarą supantį parką, pavažinėjome po miestelį, pasidairėme ir miegot. Sunkiai užmigau, bet ryte atsikėliau pailsėjęs.

Bėgimas

Penktadienį pagal planą manęs laukė 63 km, bet nubėgau daugiau. Tai yra 67,88 km, bėgime išbuvau 6:51:13, bendras vidurkis 6:03 min/km. „Nokia N8“, padedama „Sport Traked“ programos, suskaičiavo, kad penktadienį bėgimo metu padariau 59675 žingsnius, arba 145 žingsnius per minutę. Reiktų paminėti, kad penktadienį visą dieną lijo. Nors ne visą. Pirmą bėgimo valandą oras buvo labai palankus bėgimui, bet paskui dangus prairo ir pradėjo lyti. Kartais stipriau, kartais atrodydavo, kad lietus tuoj tuoj nustos. Bet, deja, lietus nesiliovė.

Diena praėjo greičiau nei vakar, gal dėl to, kad 25 km su manimi bėgo Renata Siliuk. Penktadienį maitintis pradėjau nuo 5 km ir maitinausi kas 5 km iki pat finišo. Bėgimo laiką penktadienį stipriai koregavo mano kiek ilgesni sustojimai, kurių metu persirenginėjau. Persirengiau ketus kartus, gal kiek daugokai, bet nesinori peršalti, nes lietaus žadama ir šeštadienį.

Kelias

Keletas minčių apie prastus Lietuvos kelius. Vietomis kelias toks siauras, kad dvi mašinos neprasilenkia neišvažiavusios į kelkraštį. Ketvirtadienį kelkraščiu bėgti buvo sunkiau nei šiandien, jei vakar kelkraštyje žvyras buvo grubus, dideliais akmenimis, tai šiandien smėliukas. Bet kelkraštyje balų gausa neleido atsipalaiduoti ir mėgautis bėgimu bei grožėtis gamta. Reikėjo žiūrėti po kojomis, kad netaptum laivu, plaukiančiu keliu.

Kas dar užkliuvo? O gi tai, kad kilometrinės atžymos nesutampa su informacinėse lentose nurodytais atstumais. Nors bėgimo metu stengiuosi negalvoti apie simbolius skaičių pavidale, bet akis netikslumus pastebi, o galvoje generuojamos mintys. Tarkim penktadienį nesutapimas buvo 3 km mano naudai, o ketvirtadienį 2 km teko nubėgti papildomai.

Vairuotojai

Jų per dvi dienas pasitaikė įvairių, jei ketvirtadienį nebuvo taip pikta, kad tave nori nustumti nuo važiuojamosios dalies į griovį, tai penktadienį kai kuriuos vairuotojus keiksnojau. Keli išmaudė kaip reikalas, nors turėjo galimybę pasielgti ir kitaip. Nuo vieno vairuotojo net teko bėgti į pamiškę, kad neužvažiuotų. Suprantu juos, nedažnai jų kelyje pasitaiko vienišas bėgikas pliaupiant lietui. Viena vairuotoja sustojo ir pasisiūlė mane pavėžėti. Labai nustebo išgirdusi mano neigiamą atsakymą.

Parama

Kaip ir ketvirtadienį vaikams, padedamas „Samsung Galaxy II“, surinkau 14 eurų. Esu nustebęs, kad „Samsung“ be krovimo atlaikė dvi paras ir užfiksavo mano nubėgtus 84 km. Programa „Hope Realay“, užfiksavusi dienos limitą, išsijungė. Gaila, kad dienos limitas tik 42 km.

Šeštadienis

Šeštadienį startas Varėnoje prie Varėnos PGT 9 val. 00 min., o finišas prie Druskininkų PGT. Stengsiuosi nubėgti 54 km. Maršrutas Varėna-Merkinė-Druskininkai.

VIDEO: Aido finišas Varėnoje


Trečia diena (61,20 km, Varėna-Merkinė-Druskininkai)

Penktadienį po bėgimo nusiprausiau ir bevalgydamas kugelį su šviežiais kopūstais mirkiau kojas „tazike“. Pasiėmiau jį, „taziką“, dėl dviejų priežasčių: pirmoji – bėgimo metu, esant karštam orui, apsiprausti; antroji – jo paskirtis – gaivinti pavargusias kojas po bėgimo. Penktadienį po bėgimo galvojau, kad antra diena šiame bėgime buvo pati sunkiausia, tiek psichologiškai, tiek fiziškai. Prie tokių minčių bei pamąstymų vedė ir visą kūną veriantis šaltis po lietaus „procedūrų“. Bet, dėl oro pasirodo klydau.

Penktadienį prabėgdamas Kalesninkų bažnyčios bokštus sumaniau, kad vakarienei būtų visai neprošal sukirsti lietinių blynų. Net nežinau kodėl, bet būtent lietinių, gal pradėjau suprasti savo kūno siunčiamus signalus, o gal tai buvo vaikiška užgaida. Noriu ir viskas.

Lyjant lietui išsiruošėme į vieną iš dviejų Varėnoje esančių kavinių, kurioje pavyko savo užgaidą patenkinti su kaupu. Miegojau, kaip kūdikis, o pabudau neveržiamas šaižaus „Samsung“ skleidžiamo garso.

Išaušo trečios dienos rytas, o jis gražaus oro nežadėjo. Bet, ar oras bėgikui svarbiausia? Ne. Svarbiausia turėti galimybę bėgti. Bėgti, džiaugtis, šypsotis, ir priimti viską, ką tau duoda motina gamta.

Oras

Šeštadienį su oru man labai nepasisekė. Visą bėgimą lynojo lietus, o ties Grūtu patekau į liūtį. Nors buvau tinkamai apsirengęs ir apranga saugojo ir šildė kūną užtikrintai, vienos kūno dalies sausos nepavyko išlaikyti – kojų.

Bėgimo bateliai

Nors esu labai patenkintais savo dėvimais „Puma Vectana II“ bėgimo bateliais, jie per kelias akimirkas permirko, pasunkėjo, batelyje esanti pėda išbrinko. Jaučiausi taip, lyg būčiau stovintis basas ant jūros kranto, o pėdas švelniai masažuotų į krantą dūžtančios bangos. Laimei, liūtis greitai baigėsi ir į Druskininkus įbėgau nešamas „Pumos“, o neįplaukiau kaip penktadienį į Varėną, nes Druskininkai mane pasitiko vis drąsiau šviečianti pro debesis saulė.

Lina

Esu labai laimingas gavęs tokį pakeleivį, kaip Lina. Kiekvieną dieną ji automobilyje praleidžia po 5–6 valandas, galvojau nuobodžiaus ir laikas praleistas automobilyje ją vargins, o nuovargis nutemps šypseną nuo jos veido, bet aš klydau. Ji automobilyje rašo šios kelionės dienoraštį, na gal tiksliau gido vadovą, kuriam labai tiktų pavadinimas: „Kelionė aplink Lietuvą automobiliu, dviračiu, pėsčiomis ar net bėgte“.

Dienoraštyje ji kruopščiai fiksuoja aplinką, o pasakojimą paįvairina nuotraukomis. Lina užsiminė, kad nenorėtų, kad jis būtų viešas bet, tą patį maršrutą norėtų pakartoti dar kartą su draugais.

Laikas

Šiandien nubėgau 61,20 km, nors pagal planą buvo numatyti tik 56 km. Minėtą nuotolį įveikiau per 6:15:04 (6:07 min/km). „Nokia N8“, padedama „Sport Traked“ programos, suskaičiavo, kad šiandien bėgimo metu padariau 56664 žingsnius, arba 151 žingsnius per vieną minutę.

Sekmadienis

Startas Druskininkuose prie Druskininkų PGT 10 val. 00 min., o finišas Lazdijuose prie Lazdijų PGT. Sekmadienį reikės nubėgti 47 km. Maršrutas: Druskininkai–Leipalingis–Veisėjai–Lazdijai.

VIDEO: Aido Ardzijausko finišas Druskininkuose


Ketvirtoji diena (48,78 km, Druskininkai-Leipalingis-Veisėjai-Lazdijai)

Šeštadienį po sutiktuvių prie Druskininkų PGT apsistojome nakčiai jaukiame viešbutėlyje „Gaiva“. Po visos dienos tursenimo lietuje, tai buvo kaip atgaiva kūnui už atliktą darbą. Maitinomės atokiau nuo miesto centro esančioje kavinėje „Vido malūnas“. Suteikę kūnui poilsio ir atstatę prarastas kalorijas, pradėjome planuoti sekmadienio bėgimą.

Oro prognozės buvo nekokios, antroje dienos pusėje buvo prognozuojamas lietus. Stengėmės susidėlioti starto bei bėgimo laiką taip, kad Druskininkuose lietus būtų dar neprasidėjęs, o Lazdijuose jau pasibaigęs. Iš dalies skaičiavimai pasisekė, rašau tik iš dalies, nes lietus mane pamalonino tik 15 minučių. Tai tikrai geras rezultatas, lyginant su ankstesnėmis dienomis.

Dainius

Dainius – mano naujasis pamainos vadas, šiuo metu besidžiaugiantis tėvystės rūpesčiais ir dienas leidžiantis uošvijoje – Druskininkuose. Jis pasišovė mane palydėti dviračiu iš Druskininkų iki Leipalingio, kur gimęs ir užaugęs. Į startą prie Druskininkų PGT Dainius atvyko ne vienas, o su sūnumi, kuris beveik visą kelią pramiegojo patogiai įsitaisęs vaikiškoje kėdutėje tėčiui už nugaros.

Gamta

Dzūkija garsėja savo miškais ir ežerais, aš dar pridėčiau – vingiuotais bei kalnuotais keliais. Bėgti buvo sunku ypač atkarpoje tarp Leipalingio iki Veisėjų. Bėgti buvo sunku, bet laikas praėjo greitai, nes turėjau kur paganyti akis – baigiasi vienas ežeras, prasideda kitas.

Su kolegomis ugniagesiais įveikėme paskutinius sekmadienio bėgimo metrus ir kirtome simbolinę finišo juostą (33 mm skersmens žarną).

Galiausiai atsidūriau Veisiejuose – nedidukas miestelis, apsuptas ežerų. O po nepilnų dviejų valandų, tai kylant tai nusileidžiant, atsidūriau prie Lazdijų miestelio ribos, kur manęs jau laukė kolegos ugniagesiai, su kuriais įveikėme paskutinius šios dienos bėgimo metrus ir kirtome simbolinę finišo juostą (33 skersmens žarną).

Sekmadienį Lina turėjo daugiau „darbo“ nei aš, aš tik bėgau tarpinio finišo link, o Lina registravo ir apžiūrinėjo poilsiavietes, esančias prie ežerų, stengėsi, kad net smulkiausios detalės neliktų nepažymėtos. Kaip visada foto objektyvo pagalba užfiksavo įdomesnius vaizdus.

Maistas

Sekmadienį maisto pirmoje bėgimo pusėje norėjosi mažiau, gal tam turėjo įtakos gera vakarienė ir pusryčiai bei palankus bėgimui oras. Prabėgus Veisiejus, oras pradėjo keistis ne mano naudai, pradėjo jaustis nuovargis, norėjosi daugiau valgyti. Mano maistas įprastas bėgimo metu – tai bananai, šokoladas ir vafliai su karameliniu įdaru.

Laikas

Sekmadienį nubėgau 48,78 km, pagal planą buvo numatyti 46 km. Minėtą nuotolį įveikiau per 5:06:02 (6:16 min/km). „Nokia N8“, padedama „Sport Traked“ programos, suskaičiavo, kad sekmadienį bėgimo metu padariau 45910 žingsnius, arba 150 žingsniu per vieną minutę.

Parama

Vaikams, padedamas „Samsung Galaxy II“, jau surinkau 32 eurus. Gaila, bet šeštadienį lyjant „Hope Realay“ programa nepasileido.

Pirmadienis

Startas Lazdijuose prie Lazdijų PGT, apie 10 val. 10 min., o finišas Marijampolėje J.Basanavičiaus aikštėje. Pirmadienį reikės nubėgti apie 42 km. Laukiu gausios palaikymo komandos paskutiniams 5 distancijos kilometrams. Maršrutas: Lazdijai-Krosna-Liudvinavas-Marijampolė.

VIDEO: Druskininkai - Lazdijai. Aidas Ardzijauskas.wmv


Likusi A.Ardzijausko bėgimo programa:
Startas* Birželio 4 d. Lazdijuose 11.00 val. Finišas- Marijampolėje- 14.45 val. (42km)
Startas* Birželio 5 d. Marijampolėje 12.00 val. Finišas- Vilkaviškyje- 14.06 val. (23km)
Startas* Birželio 6 d. Vilkaviškyje 10.00 val. Finišas- Šauliuose- 13.55 val. (43km)
Startas* Birželio 7 d. Šauliuose 12.00 val. Finišas- Jurbarke- 14.17 val. (25km)
Startas* Birželio 8 d. Jurbarke 9.00 val. Finišas- Pagėgiuose- 14.28 val. (60km)
Startas* Birželio 9 d. Pagėgiuose 11.00 val. Finišas- Šilutėje- 14.34 val. (39km)
Startas* Birželio 10 d. Šilutėje 10.00 val. Finišas- Klaipėdoje- 14.45 val. (52km)
Startas* Birželio 11 d. Klaipėdoje 11.00 val. Finišas- Kretingoje- 14.06 val. (23km)
Startas* Birželio 12 d. Kretingoje 9.00 val. Finišas- Skuode- 13.55 val. (54km)
Startas* Birželio 13 d. Skuode 9.00 val. Finišas- Mažeikiuose- 13.55 val. (54km)
Startas* Birželio 14 d. Mažeikiuose 12.00 val. Finišas- Akmenėje- 14:38 val. (29km)
Startas* Birželio 15 d. Akmenėje 8.00 val. Finišas- Joniškyje- 13.49 val. (64km)
Startas* Birželio 16 d. Joniškyje 8.00 val. Finišas- Biržuose- 15.22 val. (81km)
Startas* Birželio 17 d. Biržuose 9.00 val. Finišas- Rokiškyje- 14.45 val. (63km)
Startas* Birželio 18 d. Rokiškyje 9.00 val. Finišas- Zarasuose- 14.11 val. (57km)
Startas* Birželio 19 d. Zarasuose 12.00 val. Finišas- Visagine- 14.06 val. (23km)
Startas* Birželio 20 d. Visagine 11.00 val. Finišas- Ignalinoje- 14.38 val. (40km)
Startas* Birželio 21 d. Ignalinoje 11.00 val. Finišas- Švenčionyse- 13.25 val. (26km)
Startas* Birželio 22 d. Švenčionyse 10.00 val. Finišas- Pabradėje- 13.25 val. (37km)
Startas* Birželio 23 d. Pabradėje 7.00 val. Finišas- Vilnius Baltasis tiltas 11.30 val. (48km)
* – jeigu oro temperatūra būtų aukštesnė nei +25°C, startas būtų ankstinamas 1-2 valandomis.

Pagal internetines atstumų skaičiuokles, A.Ardzijauskas turėtų nubėgti 1089 km, bet dėl objektyvių priežasčių, pavyzdžiui, remontuojamų kelių, distancija gali išaugti iki maždaug 1200 km.

Bėgioti A.Ardzijauskas pradėjo 1980 metais, po vaikystėje per gimnastikos pratybas patirtos sunkios traumos, kai nukritęs iš didelio aukščio susilaužė abi kojas. Kad sustiprėtų kojos, Aidas ėmė bėgioti. Sportininkas skaičiuoja, kad per gyvenimą yra nubėgęs daugiau kaip 34 tūkst. km. A.Ardzijauskas įveikė 17 klasikinių maratonų (42,195 km), septynis kartus dalyvavo 100 km, šešis kartus 101 km bėgimuose, šešis kartus dalyvavo daugiadienėse varžybose, taip pat yra dalyvavęs 24 val. bėgime, per kurį įveikė 218, 823 km. Per metus jis nubėga apie maždaug 5000 km, vidutiniškai po 17 km kasdien.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius