Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į plaukimo pasaulio čempionatą Rusijoje išvykę lietuviai: turistų Kazanėje nebus

„Federacija konkrečių tikslų prieš šias pirmenybes nekelia, tačiau visuomenės lūkesčiai visiems yra aiškūs. Jei Rūta nelaimės, niekas nesupras“, – ketvirtadienio rytą išvykdamas į Kazanę, kur vyksta vandens sporto šakų pasaulio čempionatas, kalbėjo Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) generalinis sekretorius Emilis Vaitkaitis.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / „Scanpix“/LaPresse nuotr.

Plaukimo varžybos prasidės sekmadienį. Šiemetinėse planetos pirmenybėse Lietuvai atstovaus aštuoni sportininkai: Rūta Meilutytė (50 ir 100 m krūtine), Raminta Dvariškytė (200 m krūtine), Giedrius Titenis (50, 100 ir 200 m krūtine), Danas Rapšys (100, 200 m nugara ir 200 m l.stiliumi), Povilas Strazdas (200 m kompl. pl.), Mindaugas Sadauskas (100 m l.stiliumi), Simonas Bilis (50 m l.stiliumi) ir Tadas Duškinas (50 ir 100 m peteliške).

Į Tatarstano sostinę iš Vilniaus išvyko tik trys mūsų sportininkai – P.Strazdas, D.Rapšys ir S.Bilis. R.Meilutytė, G.Titenis, M.Sadauskas ir T.Duškinas su vyriausiuoju rinktinės treneriu Žilvinu Ovsiuku ir Jonu Ruddu čempionatui ruošėsi Rumunijoje. R.Dvariškytė į Rusiją atvyksta tiesiai iš Jungtinių Valstijų, kur studijuoja Dalaso SMU universitete.

Prieš dvejus metus Barselonoje vykusiame čempionate Rūta Meilutytė laimėjo aukso ir sidabro apdovanojimus. Ne mažesni lūkesčiai „Plymouth Leander“ plaukimo mokyklos auklėtinei keliami ir šiais metais, nors čempionatas vyks pagrindinės jos varžovės – rusės Julijos Jefimovos tėvynėje.

Asmeninio archyvo nuotr./Emilis Vaitkaitis
Asmeninio archyvo nuotr./Emilis Vaitkaitis

Kalbėdamas su 15min.lt, LPF generalinis sekretorius neslėpė, jog tikisi, kad Rūta sugebės susitvarkyti su ta psichologine našta ir pradžiugins Lietuvą dar dviem gražiais pasirodymais, o vyrų estafetės komanda sugebės iškovoti kelialapį į 2016 m. Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

„Rūtai tikrai bus nelengva. Visuomenės spaudimas, kaip visuomet, bus didžiulis, tačiau šiemet teks kovoti ne tik su varžovėmis, tačiau ir su visa ta įtampa, kuri gali būti jaučiama, nes pirmenybės vyksta Rusijoje. Tačiau mūsų sportininkė jau ne kartą yra įrodžiusi, kad puikiai sugeba susitvarkyti su psichologiniu spaudimu“, – 15min.lt sakė E.Vaitkaitis.

– Kuo gali nustebinti kiti mūsų sportininkai? – paklausėme LPF generalinio sekretoriaus.

– Viliamės, kad finaluose plauks G.Titenis ir D.Rapšys. Iš Giedriaus galbūt slapčia tikimės ir šiek tiek daugiau. Taip pat daug vilčių dedame į mūsų vyrų estafetės komandą, kuri plauks 4x100 m kombinuotu stiliumi. Dvylika geriausiai pasaulio čempionate pasirodžiusių komandų pateks į kitais metais Rio de Žaneire vykstančią olimpiadą. Iš viso Brazilijoje plauks 16 komandų – 12 kelialapių bus išdalinta Kazanėje, dar keturi – pagal geriausius per pastaruosius dvejus metus užfiksuotus rezultatus. Tikimės įšokti į laimingųjų traukinį jau šią vasarą. Jei pavyktų, Rio olimpiadoje turėtume iš karto šešis plaukikus (4 estafetės dalyviai ir 2 atsarginiai komandos nariai). Manau, jog mūsų šansai įgyvendinti šį tikslą yra realūs, kadangi praėjusiame pasaulio čempionate užėmėme 13 vietą, Europos pirmenybėse likome septinti. Per metus vyrai patobulėjo, tad tikimės patekti į dvyliktuką.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Danas Rapšys
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Danas Rapšys

– Į Kazanę vyksta aštuoni Lietuvos sportininkai – vienu mažiau nei prieš dvejus metus Barselonoje (tuomet nebuvo S.Bilio, tačiau plaukė Ugnė Mažutaitytė ir Jūratė Ščerbinskaitė – aut.past.). Ar tai yra optimali mūsų rinktinės sudėtis?

– Viskas remiasi į A ir B normatyvus. Geriausi sportininkai, turėdami A normatyvus, kai kam iš karto užtrenkia duris, nes antras žmogus, norėdamas plaukti toje pačioje rungtyje, irgi privalo turėti A normatyvą. Normatyvus buvo įvykdę ir daugiau sportininkų, tačiau federacijos vykdomojo komiteto sprendimu nusprendėme siųsti šiuos aštuonis plaukikus. Nevežame tokių sportininkų, iš kurių nieko nesitikime – turistų Kazanėje nebus.

– Ar pasirengimas pirmenybėms vyko sklandžiai?

– Pasirengimas vyko kryptingai – buvome išskirstę komandą į dvi grupes. Rinktinės vyriausiojo trenerio Ž.Ovsiuko grupė (G.Titenis, M.Sadauskas, T.Duškinas ir R.Meilutytė) stovyklavo atvirame baseine Rumunijoje. Kita grupė – pirmenybėms ruošėsi Alytuje. Šis miestas pasirinktas taip pat neatsitiktinai. Kazanėje plaukimo varžybos vyks uždarame baseine. D.Rapšys plaukia nugara, tad jam geriau, kai baseine yra lubos. Būtent dėl šios priežastys viena sportininkų grupė liko Lietuvoje – tikrai ne dėl to, kad negalėtume išvesti visų sportininkų į Rumuniją (šypsosi).

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Plaukikas Giedrius Titenis ir jo treneris  Žilvinas Ovsiukas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Plaukikas Giedrius Titenis ir jo treneris Žilvinas Ovsiukas

– Pirmą kartą pasaulio plaukimo čempionatų istorijoje varžybos vyks stadione – „Kazan Arena“ įrengti du baseinai. Ar teko jau domėtis šiuo varžybų kompleksu? Kokie atsiliepimai?

– Į Kazanę nuvykę nebuvome, tad drąsių apibendrinimų daryti dar nenoriu. Teko kalbėtis tik su specialistais. Jie visi yra sužavėti – daug kas teigia, kad tiek plaukikams, tiek žiūrovams tai bus pats geriausias kompleksas plaukimo istorijoje.

– Čempionatas vyksta Kazanėje – ar nėra nerimo prieš varžybas žinant įtemptus Lietuvos ir Rusijos politinius santykius? Nebijote, kad galite sulaukti kokių nors nemalonių organizatorių siurprizų?

kazan2015.com nuotr./„Kazan Arena“ stadione įrengtas baseinas
kazan2015.com nuotr./„Kazan Arena“ stadione įrengtas baseinas

– Negaliu tvirtinti, kad esam tam pasiruošę, tačiau tikiuosi, kad visa ši situacija yra išpūsta tik politiniu lygmeniu. Noriu tikėti, kad sporte politikos nebus. Gyvensime 2013 m. Kazanėje vykusios universiados kaimelyje. Tai yra uždara teritorija, į kurią patekti bet kas negali. Mūsų treneriai turėjo galimybę gyventi viešbučiuose, tačiau dėl saugumo pasirinko gyvenimą būtent čia. Kaip bebūtų, galiu užtikrinti, kad nuo savo sportininkų, ir ypač Rūtos, neatsitrauksime nė per žingsnį. Juos tikrai saugosime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius