Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojingasis GW1516 – jaunas lietuvis nuodijosi dopingu, kuris sukelia vėžį

Siekdamas didesnės ištvermės Donatas Žaldokas labai rizikavo savo sveikata. Tai paaiškėjo nustačius, kokią draudžiamą medžiagą vartojo 20-metis baidarininkas, dėl dopingo nubaustas ketverių metų diskvalifikacija.
Tarptautinė antidopingo agentūra buvo išskirtinai įspėjusi atletus dėl pavojaus, kurį sukelia GW501560.  Šis draudžiamas preparatas rastas jauno Lietuvos baidarininko organizme.
Tarptautinė antidopingo agentūra buvo išskirtinai įspėjusi atletus dėl pavojaus, kurį sukelia GW501560. Šis draudžiamas preparatas rastas jauno Lietuvos baidarininko organizme. / „Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • GW1516, taip pat žinoma kaip GW501516 ir Endurobolis, yra riebalus naikinanti piliulė, galimai didinanti ištvermę.
  • Medžiaga buvo išimta iš farmacijos rinkos, kai klinikiniai tyrimai parodė, jog ji sukelia vėžį žiurkėms.
  • Ši medžiaga neleidžiama vartoti žmonėms, tarp jų ir sportininkams.
  • Medicinos ekspertai dar prieš 2008 metų Pekino olimpines žaidynes išreiškė rūpestį, jog GW1516 gali būti vartojamas, kaip sportinius rezultatus pagerinantis dopingas.

GW1516 skamba neaiškiai, bet šiomis raidėmis ir skaičiais užšifruotas juodojoje rinkoje pardavinėjamas nuodas, turbūt visam laikui sugriovęs baidarininko D.Žaldoko karjerą.

Facebook nuotr./Donatas Žaldokas
Facebook nuotr./Donatas Žaldokas

15min paskelbus, jog Lietuvos baidarių jaunimo rinktinės narys buvo nutvertas dėl dopingo ir nubaustas ketverių metų diskvalifikacija, Lietuvos antidopingo agentūra ne iškart sutiko pateikti daugiau detalių apie savo atliktą testą.

Tačiau Lietuvos baidarių ir kanojų federacijos federacijai paskelbus apie sportininko diskvalifikaciją, antidopingo kontrolierių atstovė Kristina Jagminienė įvardino dopingą, ilgam išvertusį baidarininką iš sporto.

Tokios medžiagos draudžiamos vartoti bet kuriuos atveju – asmuo yra sportininkas ar ne

„GW1560, dar žinomas kaip GW501516 arba endurobolis, priskiriama S0 klasei, tai reiškia, kad bet kokia farmakologinė medžiaga, neįtraukta nė į vieną sąrašo skyrių ir šiuo metu nėra leidžiamas terapiniam žmonių vartojimui jokios valstybinės sveikatos priežiūros institucijos, – sakė K.Jagminienė. – Taip yra ir dėl vaistų, dėl kurių vis dar vyksta ikiklinikiniai ir klinikiniai tyrimai. Tokios medžiagos draudžiamos vartoti bet kuriuos atveju – asmuo yra sportininkas, ar ne.“

Nors Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) į savo draudžiamų medžiagų sąrašą įtraukė GW1516 dar 2009 metais, cheminės piliulės liko kūno rengybos interneto puslapiuose ir juodojoje rinkoje. Pranešama, jog 2011 metais ši medžiaga kainavo 1000 dolerių už 10 gramų.

2012 metų gruodį keturi Kosta Rikos dviratininkai buvo nubausti dėl GW1516, trys gavo dvejų metų diskvalifikacijas, o ketvirtasis – dvylikos metų, nes dopingu sukčiavo antrą kartą.

2013 metais Kelno antidopingo laboratorijoje nustatyta, jog GW1516 vartojo Rusijos dviratininkas Valerijus Kajkovas, prieš tai 2012 metų Europos dviračių treko čempionate Panevėžyje laimėjęs sidabrą medisono rungtyje ir auksą su Rusijos rinktine persekiojimo lenktynėse.

B testo atsisakęs rusas patikrintas praėjus vos mėnesiui išskirtinio WADA pranešimo – 2013 metų pavasarį antidopingo specialistai priėmė neįprastą sprendimą papildomai įspėti atletus dėl rizikos sveikatai vartojant GW1516.

„Remiantis JAV mokslininkų J.D.Colemano ir J.Vanden Heuvelo atliktais tyrimais, ši medžiaga yra toksiška ir jos vartojimas sukelia vėžinius susirgimus, taip pat ir kasos vėžį“, – teigė K.Jagminienė.

„Scanpix“ nuotr./Tarptautinė antidopingo agentūra buvo išskirtinai įspėjusi atletus dėl pavojaus, kurį sukelia GW501560.
„Scanpix“ nuotr./Tarptautinė antidopingo agentūra buvo išskirtinai įspėjusi atletus dėl pavojaus, kurį sukelia GW501560.

Po tyrimų medžiaga buvo išimta iš farmacijos tinklų, bet nuklydo į juodąją rinką, kur ją gali susirasti sportininkai, siekiantys bet kokiais būdais pagerinti savo pasirodymus.

„Remiantis eksperimentų su gyvūnais duomenimis, šios medžiagos vartojimas gali padidinti ištvermę iki trijų kartų, – paaiškino K.Jagminienė. – Nors klinikiniuose bandymuose su suaugusiais žmonėmis ši savybė nepasitvirtino, sportininkai gali piktnaudžiauti šia medžiaga tikėdamiesi įgyti daugiau ištvermės.“

Dėl sveikatai itin pavojingų savybių ir sportininko jauno amžiaus D.Žaldoko atvejis sukėlė susidomėjimą WADA laboratorijoje, tyrusioje pernai vasarą per varžybas Šiauliuose patikrinto baidarininko mėginį.

„Scanpix“ nuotr./Tarptautinė antidopingo agentūra buvo išskirtinai įspėjusi atletus dėl pavojaus, kurį sukelia GW501560.
„Scanpix“ nuotr./Tarptautinė antidopingo agentūra buvo išskirtinai įspėjusi atletus dėl pavojaus, kurį sukelia GW501560.

Antidopingo specialistai prašė Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federaciją ištirti, kaip atletas gavo GW1516, bet nustatyti pardavėjų tikriausiai nepavyks.

„Jis paaiškino, jog nuėjo į turgų, ten jam pasiūlė gerus maisto papildus, kurie esą padeda rezultatams. Jis pabandė, kurį laiką pavartojo, o paskui išmetė ir pamiršo. Netrukus jį patikrino ir surado dopingo, – interviu 15min praėjusį penktadienį aiškino Lietuvos baidarių ir kanojų federacijos generalinis sekretorius Romas Petrukanecas. – Mes prašėme surasti galus – iš ko ir kur pirko, nes ir Lietuvos antidopingo agentūra prašė surinkti kuo daugiau duomenų apie pardavėją. Tačiau jis tų duomenų nepateikė. Todėl gavo ketverius metus bausmės.

Jis neįtikino. Detalės buvo ne visai aiškios. Turgus, kuriame jis neva pirko tuos papildus, rudenį nebeveikė, buvo uždarytas ir kažkur persikėlė. Mūsų komisiją sudarė penki asmenys, iš kurių du yra teisininkai. Jų irgi neįtikino paaiškinimai, kad Panevėžyje nebeįmanoma rasti pardavėjo, kuris tiekia labai riboto asortimento prekes.“

K.Jagminienės nuomone, sportininkui preparatą galėjo parduoti nusikaltėliai.

„Galima teigti, kad sporte draudžiamos medžiagos, kaip ir kitos kontrabandinės prekės arba narkotines medžiagos, į Lietuvą atkeliauja panašiais keliais, gal net ir tų pačių platintojų atgabenamos. Yra rizika įsigyti papildų bei vaistų, kurie yra vežami ir parduodami nelegaliai ir yra neregistruoti Lietuvos vaistų kontrolės tarnyboje“, – teigė Lietuvos antidopingo agentūros laikinoji vadovė.

Pagal nuo 2016 metų sausio galiojantį naują Baudžiamojo kodekso įstatymą, dopingo medžiagų laikymas, turint tikslą parduoti ar kitaip platinti, neteisėtai gaminti, perdirbti, įgyti, laikyti, gabenti ar siųsti, parduoti arba kitaip platinti yra baudžiamas bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

„Scanpix“ nuotr./Tarptautinė antidopingo agentūra buvo išskirtinai įspėjusi atletus dėl pavojaus, kurį sukelia GW501560.
„Scanpix“ nuotr./Tarptautinė antidopingo agentūra buvo išskirtinai įspėjusi atletus dėl pavojaus, kurį sukelia GW501560.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius