Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Julijos Jefimovos dopingo skandalas gali užtraukti diskvalifikaciją visai Rusijos plaukimo rinktinei

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko nerimauja, kad visa serija šalies plaukikų dopingo skandalų gali užtraukti didžiulę bausmę visam Rusijos plaukimui. Kaip praneša portalas swimvortex.com, per pastaruosius trejus metus net 13 Rusijos plaukikų įkliuvo su teigiamais dopingo testais. Dėl garsiausio skandalo, kuriame figūruoja Julijos Jefimovos pavardė, Rusijos plaukimo federacijai gresia dvejų metų diskvalifikacija bei teisės rengti 2015 metų pasaulio čempionatą atėmimas.
Julija Jefimova
Julija Jefimova / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iš visų dėl dopingo įkliuvusių rusų didžiausias skandalas kilo dėl J.Jefimovos. Ne vien dėl to, kad 23 metų sportininkė yra pasaulinė garsenybė – ją už rankos pagavo ne rusai, o pati tarptautinė plaukimo federacija (FINA).

Pagal FINA taisyklę DC12.1, jeigu per vienerius metus keturi vienos valstybės sportininkai pačios FINA yra pagauti ir pripažinti kalti dėl dopingo vartojimo, tos šalies federacijai gresia dvejų metų diskvalifikacija. Be to, pagal taisykles visi keturi sportininkai turi būti vienos sporto šakos atstovai – plaukimo, šuolio nuo tramplyno, vandensvydžio ir pan.

Dar vieno sportininko teigiamas dopingo testas reikštų visų Rusijos plaukikų diskvalifikaciją iš visų tarptautinių varžybų net dvejiems metams.

Nors per pastaruosius trejus metus tarp 13 pagautų sportininkų vienintelę J.Jefimovą nubaudė pati FINA, tačiau verdikto šiuo metu laukia dar du plaukikai. Kaip praneša swimvortex.com, Sergejus Makovas ir Vitalijus Melnikovas yra įtariami vartoję dopingą 2013 metais ir laukia bausmės.

Nors portalas nežino, kas pagavo sportininkus, FINA, Rusijos plaukimo federacija (RPF) ar Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA), tačiau Vitalijaus Mutko viešas susirūpinimas gresiančia bauda rodo, kad tai gali būti FINA.

Jeigu tai pasitvirtintų, RPF atsidurtų po Damoklo kardu, mat dar vieno sportininko teigiamas dopingo testas reikštų visų Rusijos plaukikų diskvalifikaciją iš visų tarptautinių varžybų net dvejiems metams.

Jeigu pasirodys, kad S.Makovas ir V.Melnikovas buvo pagautas RUSADA arba RPF, rusai prie šios bausmės nepriartės.

Be to, V.Mutko teigė, kad Rusija gali neteikti teisės rengti 2015 metų pasaulio plaukimo čempionato, kuris turi vykti Kazanėje.

Primename, kad už dopingo vartojimą J.Jefimova neseniai buvo nubausta 16-os mėnesių diskvalifikacija. Ji neteko net penkių (4 aukso, 1 sidabro) medalių, iškovotų Europos plaukimo trumpame baseine (25 m) čempionate Danijoje bei vieno pasaulio rekordo. Į profesionalų sportą rusė galės grįžti tik 2015 metų vasario 28 dieną.

Šiuo metu FINA yra pagavusi po vieną Rusijos ir Kinijos plaukiką bei du Indonezijos plaukikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius