Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvis ketina perplaukti Titikakos ežerą

Plaukikas Vidmantas Urbonas ketina perplaukti Pietų Amerikos ežerą Titikaką, esantį 4 kilometrų virš jūros lygio aukštyje.
V.Urbonas
V.Urbonas / L.T. nuotr.
Temos: 2 Žygis Plaukimas

Šio ežero ilgis – 60 kilometrų, vandens temperatūra – apie vienuolika laipsnių, toje vietoje dažnai siaučia pūgos ir gyvena nuodingos varlės. Anot plaukiko, šio per Bolivijos ir Peru teritorijas besidriekiančio vandens telkinio dar niekas nėra perplaukęs ir Peru gyventojai esą sunkiai įsivaizduoja, kaip tai padaryti.

„Problemų susikursime tikrai nemažai“, – taip iššūkio sudėtingumą antradienį per BNS vykusią spaudos konferenciją apibūdino V.Urbonas.

Triatlonininkas šiam iššūkiui ruošiasi kasdien įveikdamas po kilometrą atviruose vandenyse ir po keturis kilometrus baseine.

Sportininkas šį žygį ketina atlikti ne tik tam, kad garsintų Lietuvos vardą, bet ir kad atkreiptų dėmesį į gėlo vandens trūkumo bei užterštumo problemas pasaulyje.

„Lietuvos gyventojams problema, kad pasaulyje yra sunkumų dėl gėlo vandens, gal sunkiai suvokiama. (...) Akivaizdu, kad gėlo vandens stygius – rimta problema, kuri gali būti tarpvalstybinių konfliktų pagrindas ateityje. Jau dabar pastebima migracija iš Afrikos ieškant vandens“, – sakė akciją remiančios Aplinkos ministerijos vadovas Gediminas Kazlauskas.

Apilinkos ministerija prie šio projekto prisidės 30 tūkst. litų, BNS sakė ministro atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Plaukikas su komanda – gydytojais, dietologais, plaukikais gelbėtojais ir kitais – ketina iškeliauti į Pietų Ameriką šį penktadienį, lapkričio 20-ąją. Savaitę ketinama skirti aklimatizacijai, kasdien įveikiant po keletą šimtų metrų aukščio. Plaukimas turėtų prasidėti lapkričio pabaigoje – gruodžio pradžioje, o į Lietuvą V.Urbonas sako grįšiantis gruodžio 9-ąją.

Apie kelionę ketinama kurti filmą ir parengti nuotraukų albumą.

V.Urbonas užsibrėžęs tikslą akcijos „Vanduo – tai gyvybė“ metu per 5 metus įveikti 5 gėlo vandens ežerus, esančius įvairiuose žemynuose. Kai kurie iš šių vandens telkinių telkšo aukštai kalnuose.

Triatlonininkas artimiausiu metu ketina įveikti ir kitus pasaulio gėlo vandens ežerus: 2010 metais numatomas plaukimas per Yellow Stone ežerą Šiaurės Amerikoje, vėliau – Keturių kantonų ežerą Šveicarijoje, Baikalą Azijoje, Tana lake Afrikoje bei Great lake Tasmanijoje.

Kiekvienas plaukimas bus susietas su reikšminga Lietuvai data: šiemet – Lietuvos vardo tūkstantmečiu, 2010 metais – Žalgirio mūšio 600-osiomis metinėmis, 2011-aisiais – pirmojo trėmimo 70-osiomis metinėmis, 2012 metais – Kauno antisovietinio pasipriešinimo 40-osiomis metinėmis, 2013-aisiais – sukilimo prieš Rusijos imperiją 150-osiomis metinėmis.

V.Urbonas yra plaukęs Nemunu, perplaukęs Baltijos jūrą. Dėl prastų oro sąlygų jam nepavyko perplaukti Lamanšo sąsiaurio tarp Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos.

Po žygio Nemunu 1999-aisiais sportininkui ne vieną savaitę teko praleisti ligoninėje. Medikai tąkart jam diagnozavo inkstų ligą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius